cristi7521 Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 Cred ca am o problema la invertorul de sudura. Atasez 2 oscilograme:Oscilogramele prezinta tensiunea la iesirea unui invertor de sudura. Sarcina rezistenta de resou. Prima este la curent mic, a doua la curent mare. Ceva nu este in regula la curenti mari, variatia tensiunii (deci si a curentului) este brusca, ca si cum ar disparea efectul inductantei serie. In primul caz puterea consumata este undeva la 600W, in al doilea caz 1,5kW. La simulari formele de unda se aseamana, dar creste valoarea tesiunii continue, nu si variatia in amplitudine a pulsurilor. Frecventa invertorului 46kHz, forward, inductanta realizata din doua miezuri de ferita de tip U puse sub forma de H, fiecare cu sectiunea de 100mmp, 10 spire - 10uH. Se poate satura inductanta ? Care ar putea fi cauza? Multumesc pentru ajutor. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 E posibil ca sarcina ta sa fie bobinata. Asta ar expica saltul pe o inductanta a sarcinii. Eu as avea o mica suspiciune asupra faptului ca panta de crestere nu e liniara la putere mare. Adica chiar si cu o inductanta artificial introdusa, tot ar trebui sa pastreze liniaritatea.Care e problema de fapt? Ai incercat sa sudezi? Link spre comentariu
cristi7521 Postat Iunie 15, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2013 Sarcina nu cred ca are inductanta mare (rezistenta de resou a fost taiata in mai multe bucati si puse in paralel).Am testat pe un electrod si pare sa functioneze.Atasez si o poza cu formele din simulare , curent si tensiune pe o rezistenta.Este si mai ciudat saltul pe frontul cazator... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iunie 15, 2013 Partajează Postat Iunie 15, 2013 Adevarul e ca cel putin crescatoarea, seamana a saturatie. Daca ar fi, nu spre traf m-as indrepta, ci spre inductanta. E greu insa de crezut ca se poate comercializa asa ceva. Link spre comentariu
cipriyan123 Postat Iunie 16, 2013 Partajează Postat Iunie 16, 2013 despre ce invertor e vorba? Link spre comentariu
gauss Postat Iunie 16, 2013 Partajează Postat Iunie 16, 2013 Nu reiese ... Daca ar fi sa judec primele 2 oscilograme , daca sant la iesire PE SARCINA echivalenta ... nu functioneaza . In nici un fel . Probabil si " sunetul " spune aceasta ... materialul e improscat , nu depus ... dar poate ma insel ... Ar mai trebui oscilograme ... in secundar inainte de redresare , si altele . N - am inteles postarea cu simularea ... care e ideea ? ce informatie transmite , referitor la ce ?!?!?! Link spre comentariu
cristi7521 Postat Iunie 16, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 16, 2013 Multumesc pentru raspunsuri.Invertorul este construit de la 0, schema de la rusi cu uc3845.Se poate satura inductanta si in cazul bobinei descrise mai sus?@smilex - nu sunt sigur nici de senzorul de curent, ce se intampla daca se satureaza?@gauss - nu ma pricep la sudura, deci nu-mi dau seama cum se depune materialul. Pe o sarcina rezistiva curentul si tensiunea ar trebui sa aibe forma dintelui de ferastrau ca in simulare (simulare cu 10uH, 0,3ohmi, 50kHz).O sa revin si cu forma de unda din secundar. Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 16, 2013 Partajează Postat Iunie 16, 2013 ... inductanta realizata din doua miezuri de ferita de tip U puse sub forma de H....Miezul e practic deschis. E ca si cum ai folosi o bara de ferita. Ce avantaje aduce o astfel de utilizare a U-urilor? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iunie 16, 2013 Partajează Postat Iunie 16, 2013 nu sunt sigur nici de senzorul de curent, ce se intampla daca se satureaza?Nu inteleg intrebarea. Ce senzor de curent ai? Ce legatura are? Pune parte din schema cu el si redresarea lui.Nu poate influenta forma decat prin modificarea latimii impulsului. Link spre comentariu
cristi7521 Postat Iunie 17, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2013 @em2006 Pentru ca este miez deschis nu ar trebui sa se poata satura.@smilex Senzorul de curent este realizat pe tor de ferita, dar am folosit alt tip si alta dimensiune decat cel recomandat.Schema de mai jos fara partea antistick (cu mici modificari). Atasez mai jos oscilogramele in secundar si dupa redresare, cu potentiometrul setat la curent mic si apoi aproape de maxim (putere consumata la crt mic 400-500W, la curent mare 1500-2000W)Osciloscop setat la 50V/div si 5us.Secundar trafo:Dupa redresare: Link spre comentariu
CIBY2 Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 Exista si altfel de manifestari ciudate, sunete in traf, zgomot de descarcari, etc?Cum ai fazat traful de curent? Ce metoda? Incearca sa-i inversezi secundarul.Am patit si eu o data asa ceva si pe langa forma semnalului ciudata la iesire mai exista un zgomot in traf. S-a rezolvat prin inversarea secundarului de la traful de curent, Tr1.1 in cazul tau. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 In oscilogramele de sambata si luni, masa sondei este in acelasi loc? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 Forma dupa redresare pare ok. Daca e vorba de saturatie, poti incerca prin marirea nr. spire in inductanta. Link spre comentariu
cristi7521 Postat Iunie 17, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2013 @CIBY2 Nu are zgomote sau alte manifestari. Trafo de curent l-am fazat prin folosirea ambelor canale de la osciloscop, dupa ce am vazut ca regleaza curentul l-am lasat asa.@miticamy Masa osciloscopului pentru formele de unda dupa redresare si dupa inductanta (pe sarcina) a fost in acelasi punct. Pentru forma de unda - tensiune in secundar a fost inversata, se vede pe oscilograma.Miezul de tip U folosit cred ca este de la un televizor, nu mai retin de unde il am, daca forma de unda in secundar este OK o sa incerc sa fac alta inductanta, mai am niste U de la TV an romanesti. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 Ar fi bine sa o modifici pe cea din dotare (acelasi miez). Numai asa iti vei da seama de efecte si cauze. Multa sarma relaxeaza miezul, dar creste pierderea in cupru. Cauta un compromis in functie de ce conductoare ai si spatiu. As incerca cu 50% spire mai mult. Pe acelasi miez. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum