Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cateva intrebari de incepator

Vizitator Tudor Valentin

Postări Recomandate

Vizitator Tudor Valentin

1. Am un integrat, chip, IC sau cum se numeste el. Acesta are mai multi pini pentru configurare. Fiecare dintre acesti pini trebuie legat la +3V3 sau GND printr-un rezistor de 10kohmi sau neconectat dependent de necesitati. In urma analizarii necesitatilor mele am constatat ca am nevoie ca 5 dintre acesti pini sa fie conectati la +3V3. Ma gandesc ca nu are nici un rost sa introduc cate un rezistor de 10kohmi intre fiecare dintre acesti pini si +3V3. Ii pot conecta pe toti cei cinci printr-un singur rezistor la +3V3? Daca acest lucru este posibil, ce valoare trebuie sa aibe acest rezistor?Va multumesc.

post-77424-139829641789_thumb.gif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Liviu M

4

• Marian C

2

• marius_3004

2

• petru_f

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1. Am un integrat, chip, IC sau cum se numeste el. Acesta are mai multi pini pentru configurare. Fiecare dintre acesti pini trebuie legat la +3V3 sau GND printr-un rezistor de 10kohmi sau neconectat dependent de necesitati. In urma analizarii necesitatilor mele am constatat ca am nevoie ca 5 dintre acesti pini sa fie conectati la +3V3. Ma gandesc ca nu are nici un rost sa introduc cate un rezistor de 10kohmi intre fiecare dintre acesti pini si +3V3. Ii pot conecta pe toti cei cinci printr-un singur rezistor la +3V3? Daca acest lucru este posibil, ce valoare trebuie sa aibe acest rezistor?Va multumesc.

:nebunrau: :nebunrau: :cry:
Link spre comentariu
Vizitator Tudor Valentin

Producatorul IC-ului propune o schema asemanatoare din cauze mai sus mentionate.Sa intreb altel:am doua leduri care se alimenteaza in paralel la acelasi +5V0 fiecare prin cate un rezistor de N ohmi. Pot sa alimentez amandoua ledurile la +5V0 printr-un singur rezistor? Daca se poate, si folosesc un rezistor de X*N ohmi, cat este X?Multumesc.

Link spre comentariu

Ca sa calculezi ce rezistenta iti trebuie ar cam trebui sa stii ce consum are un led si la ce tensiune se alimenteaza.Iar daca unul din leduri se buseste,tot curentul o sa pice pe celalalt ceea ce nu-i prea bine.De ex daca ai tens de 5v si ledul se alimenteaza la 3,2v si 20ma rezistenta e de 90R iar daca pui doua in paralel rezistenta de 45R.Cat priveste schema de mai sus treaba sta cam la fel.Si ce te deranjeaza daca mai pui 4 rezistente in plus?

Link spre comentariu
Vizitator Tudor Valentin

Deci sa inteleg ca daca am de alimentat 5 leduri in paralel fiecare prin cate un rezistor de 10 kohmi, pot sa alimentez pe toate 5 in paralel printr-un singur rezistor de 2 kohmi? In cazul meu daca se arde un led oricum sunt arse toate. In plus, banuiesc, ca este un avantaj din punct de vedere al consumului si al zgomotului (desi aceste lucruri, banuiesc, nu au nici o importanta in cazum meu) folosind un singur rezistor de 2 kohmi in loc de 5 a cate 10 kohmi.Poate cineva sa imi precizeze daca am intels corect sau nu?MultumescPS: Consider ca schema propusa de producator este pentru un caz general. In plus producatorul, pe placa de evaluare a WM8741 a pus dupa un jumper un rezistor de 10 kohmi la GND si un altul identic la +3V3. Eu fara a avea nici cele mai elementare cunostinte (in concluzie ma pot insela) ma gandesc ca in cazul respectiv ar fi trebuit sa pun un singur rezistor inaintea jumperului. In concluzie incercand sa optimizez schema si intreband pe cei ce stiu mult mai mult decat mine, am doar de invatat. Multumesc.

Link spre comentariu

Ledurile se alimenteaza tinand cont de curentul consumat.Daca le pui in paralel curentul se insumeaza.i=u/r deci r=u/i,in cazul de mai sus tensiunea pe rezistenta e de 1,8v(diferenta dintre 5v cat ai alimentarea si 3,2v tensiunea de alim a ledului) si curentul de 20ma deci 1,8/0,02=90R.la doua leduri in paralel ai 1,8/0.04=45R.Puterea rezistentei =UxI in primul caz 1.8*0.02=0.036w in al doilea caz0,072w.

Link spre comentariu
Vizitator Tudor Valentin

Dupa cateva calcule (babeste) gandesc ca am nevoie de un rezistor de 2 kohmi indiferent de U, cu o putere de "maximum" minimum 0,5 mW pentru U = 1 V (tensiunea minima fiind 0.7 * DVDD.Este OK?Multumesc

post-77424-139829642012_thumb.gif

Link spre comentariu

Integratul pe care vrei sa-l folosesti e cel din prim poza?

Pinii de "configurare" sunt sclk, sdout, csb si reset?

Daca da, aia nu-s pini de configurare cu valori fixe, ci sunt pinii portului spi. Daca integratul tau chiar e configurabil folosind pinii aia, atunci configurarea se face dinamic, scriind diverse valori in diversi registri, folosind protocolul de comunicatie spi.

In cazul asta nu, nu poti lega pinii la vdd folosind o singura rezistenta pull-up (ma rog, poti, da' nu e indicat).

LE M-am uitat mai bine si sdin e legat la masa, asa ca oricum nu poti comunica cu integratul, deci poti sa legi pinii cu pull-up cum vrei. As lega, totusi sdout (iesire) printr-o rezistenta separata fata de celelalte semnale (intrari).

Pe de alta parte la cat costa o rezistenta, nu m-as complica deloc cu reduceri.

LLE referitor la ultimul post, socoteala de la LED-uri nu se potriveste aici. Daca la LED-uri ai un curent semnificativ (care trebuie limitat cu rezistente altfel se arde), prin intrarile integratului curge un curent nesemnificativ. In cazul asta rezistentele se folosesc pentru a stabili un potential ferm pe intrari, alfel existand riscul ca, din cauza perturbatiilor, intrarile sa comute in stari nedorite.

Asa ca poti folosi linistit orice rezistenta ai prin sertare in domeniul zecilor de kohm.

Link spre comentariu
Vizitator Tudor Valentin

Multumesc mult pentru interesul acordat. In concluzie, inteleg ca este de preferat sa folosesc rezistori separat pentru fiecare dintre pini. OK Sunt foarte fericit ca nu o fac doar pentru ca asa propune producatorul.In legatur cu functiile pinilor (functiile pe care le folosesc eu) eu am inteles din datasheet ca SDIN la GND ii spune sa lucreze in hardware mode, SCLK la + ii spune sa foloseasca propriul oscilator si ce mai face el pe acolo (PPL), CSB la + ii spune sa dea semnalul afara pe DOUT si clock pe BCLK, LRCLK si MCLK, iar GPO0 la GND si SDOUT la + ii spune sa dea afara Digikey 24-bit I2S. Te rog sa ma trezesti la realitate daca am inteles ceva gresit.O problema am cu RESETB care, din ce inteleg eu, nu trebuie sa fie legat la GND pentru ca sa nu se reseteze integratul. In concluzie eu nu l-as lega la nimic, insa, cu exceptia unui singur caz unde am vazut ca nu este legat la nimic, toti il leaga la +.Multumesc tuturor pentru ajutorul acordat.

Link spre comentariu
Vizitator Tudor Valentin

Dar sa trec si la urmatoarea intrebare.2. Dupa cum se vede in schema, din BCLK al WM8804 plec in doua WM8741 si pentru fiecare am un rezistor de 47R, la fel si in cazul MCLK. Am vazut diferite abordari cu rezistori de la 33R pana la 75R. Am vazut folosindu-se aceiasi rezistori si pentru LRCLK si DOUT in destule cazuri. Nu am vazut insa sa se foloseasca un singur rezistor inainte de a se desparti semnalul in locul a cate un rezistor dupa split.In principiu cam aceeasi intrebare, insa in alt context.Astept cu nerabdare parerile dumneavoastra.Va multumesc.

post-77424-139829642236_thumb.gif

Link spre comentariu

eu am inteles din datasheet ca SDIN la GND ii spune sa lucreze in hardware mode,

Poate data viitoare ar trebui sa nu mai raspund daca nu citesc datasheetul.

O problema am cu RESETB care, din ce inteleg eu, nu trebuie sa fie legat la GND pentru ca sa nu se reseteze integratul. In concluzie eu nu l-as lega la nimic,

Mai citeste o data LLE din postul anterior, partea cu comutarea in stari diferite. Rezistenta pull-up te asigura ca RESETB nu ajunge accidental la masa.Referitor la a doua intrebare, nu sunt sigur ca stiu la ce-s bune. Din banuielile pe care le am (am zius destule prostii azi, nu-mi trec aici si banuielile), e mai bine cu decat fara, desi probabil poti renunta de tot la ele (nu doar la una).
Link spre comentariu
Vizitator Tudor Valentin

Multumesc mult pentru ajutor. Sa citesti un datasheet pentru a ajuta pe cineva pe care nu cunosti imi pare un lucru deosebit.Am gatat aranjarea virtuala a componentelor pe placa si astept cu nerabdare ajutorul dumneavoastra pentru corectarea greselilor.Inca nu am despartit 1, 4, 5, si 6 dar am sa o fac.Multumesc.

post-77424-139829642405_thumb.png

post-77424-139829642419_thumb.gif

post-77424-139829642436_thumb.gif

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări