Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcare 2 bateri auto,cu 1 panou solar

iovan_irinel

Postări Recomandate

salutare ,de curant miam confectionat DIY un panou solar 12v , ce vreau sa fac? :-sa incarc 2 baterii cu un panou solar , exista vreun modul care sa se comporte asa? sa cupleze panou prima baterie o incarc 100 % ,dupa ce bateria 1este 100% sa o cupleze pe a doua si tot asa,cand modulu detecteaza o descarcare sub 50-60% ,sa cupleze bateria descarcata, deci sa incarce 2 baterii auto . Se poate cumpara sau cofectiona asa ceva? Multumesc. . . !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• eugeniusro

2

• iovan_irinel

2

• ggi

2

• arcadius

1

Top autori în acest subiect

Acuma, presupunand ca respectivul panou are puterea necesra si suficienta pentru a incarca una din cele doua baterii, s-ar putea crea ceva; plecand de la un montaj relativ simplu, s-ar putea masura tensiunile si s-ar face comanda prin relee ; astfel, ma gandesc ca se poate crea conditionare ca la momentul zero sa incarce bateria A iar cand aceasta masoara tensiunea V1, sa fie actionat un releu care sa incarce bateria B, baterie ce va fi decuplata la randul sau cand atinge tensiunea V2 la borne; in felul asta cred ca ar merge un numar n de baterii ce se incarca consecutiv pe masura ce anterioara ajunge la o tensiune prestabilita; ar mai trebui creata si o conditionare asemanatoare la descarcare. Cred ca un microcontroler ar face toata tarasenia mult mai usoara. Ma risc totusi sa pun o intrebare: de ce nu o singura baterie cu un timp de incarcare/ descarcare mai lung ? Nu s-ar simplifica totul ? Adica la ce ar ajuta doua baterii de 20Ah (sa zicem ) in locul uneia de 40Ah ? Intreb doar...LE: Cred ca montajul ar trebui sa fie asemanator ca principiu cu indicatoarele de tensiune cu LED-uri care se puneau pe masini inainte, ceva zennere si tranzistori, ca sa fie foarte simplu.

Link spre comentariu

pai in primul rand ,trebuie sa specific ca vreau sa cumpar un ridicator de tensiune la 220v , 100sau 200wati, sa alimentez 2 becuri o bateri de 12v, 65 ah, daca este convertita la 220v are o autonomie de 4h continu, de asta am nevoie de 2 bateri, p.t a prelungi durata curentului pe timp de noapte la 8 h sau chiar 12h , specific:asta e alta discutie ,dupa ce rezolv problema cu incarcare ,vreau un modul care cand (acum ambele bateri sun conectate la traful din 12v in 220v) bateria A este descarcata sub 50% , sa cupleze bateria B(100%) sa cupleze B,pentru a permite bateriei A sa se incarce la 100 . Repet asta e alta discutie ,ceva asemanator cu ce e sus. Multumesc. . .

Link spre comentariu

Daca alimentezi doar becuri, nu stiu pentru ce mai ridici tensiunea la 220v [ca sa ai pierderi ?] ,sint la 12v tot felul de becuri si leduri ,daca legi bateriile in paralel e aceeasi treaba ,tot atita timp vor tine,si in tot atita timp se vor incarca ca si cum le-ai incarca pe rind, credeam ca ai ceva ce se alimenteaza cu 24v ,si bateriile in serie.

Link spre comentariu

daca le pui in paralel sa pui si o siguranta intre ele, practic tie iti trebuie un regulator de incarcare solar, astea pot fi PWM sau MPPT, alea MPPT sunt mai eficiente dar sunt mai scumpe.

Link spre comentariu

pai in primul rand ,trebuie sa specific ca vreau sa cumpar un ridicator de tensiune la 220v , 100sau 200wati, sa alimentez 2 becuri o bateri de 12v, 65 ah,

In cazul asta, nu-ti trebuie convertor, LED-urile consuma putin; e doar o idee...

daca este convertita la 220v are o autonomie de 4h continu, de asta am nevoie de 2 bateri, p.t a prelungi durata curentului pe timp de noapte la 8 h sau chiar 12h ,

Asta raportat la ce consum ?

specific:asta e alta discutie ,dupa ce rezolv problema cu incarcare ,vreau un modul care cand (acum ambele bateri sun conectate la traful din 12v in 220v) bateria A este descarcata sub 50% , sa cupleze bateria B(100%) sa cupleze B,pentru a permite bateriei A sa se incarce la 100 .

Complicatii fara rost; la consumul estimat de tine nu prea vad de ce atata cheltuiala...

Repet asta e alta discutie ,ceva asemanator cu ce e sus.

Eu as zice ca e aceeasi discutie, pentru ca bugetul ti-l faci de la inceput; in plus raman la parerea ca un microcontroller ar rezolva toate cuplarile si decuplarile astea.

Multumesc. . .

Totusi, in concluzie, pentru doua becuri nu trebuiesc 130Ah (2x65Ah ), mai ales daca le faci cu LED; asa ca banii propusi pentru artificii complexe baga-i in LED-uri, adauga un controler de incarcare solara si ai sa iesi mai ieftin si mai eficient. Parerea mea...
Link spre comentariu

Ce vrei tu sa faci, este o bataie de joc adresata zeului Ra. Din energia lui, pe care ti-o da gratis, panourile convertesc aprox. 18%. Din acesta energie, tu incarci bateria cu 100% si ea iti da max. 71,4%. Acesti 71,4% ii bagi in convertorul 12/220V si mai obtii max. 90% din ei. Per total, utilizezi max. 0,115668 din energia daruita cu atata generozitate de Ra (nu-i asa ca-i bataie de joc). Cea mai eficienta este varianta propusa de colegi-utilizezi LED-uri.

Link spre comentariu

salutare ,de curant miam confectionat DIY un panou solar 12v , ce vreau sa fac? :-sa incarc 2 baterii cu un panou solar , exista vreun modul care sa se comporte asa? sa cupleze panou prima baterie o incarc 100 % ,dupa ce bateria 1este 100% sa o cupleze pe a doua si tot asa,cand modulu detecteaza o descarcare sub 50-60% ,sa cupleze bateria descarcata, deci sa incarce 2 baterii auto . Se poate cumpara sau cofectiona asa ceva? Multumesc. . . !

In primul rand, daca folosesti baterii auto si le descarci sub 50-60%, le omori rapid.Asa cum au spus colegii, legi bateriile in paralel, iei un charger PWM si ai rezolvat treaba.Montajul care sa detecteze bateria descarcata, sa cupleze/decupleze incarcarile face mai mult decat intreg sistemul in sine.Iar pt iluminat iei becuri/benzi cu leduri.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări