Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor pls

Vizitator cr33py2000

Postări Recomandate

• Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

fie ca is eu prea beat fie ca e schema aia complet eronatanu vad rostul a 2 tranzistori cuplati in paralel polarizati in baza printr-o simpla rezistenta.....schema aia nu stabilizeaza absolut nimic nici tensiune si nici curent..... practtic introduce o rezistenta inseriata cu sursa de alimentare.....daca ar fi un zenner in locul condensatorului din baza tranzitoarelor ar fi alta treaba.......

Link spre comentariu
Vizitator cr33py2000

Merci mult pentru sugestii.eu am facut schema si am folosit condensatori de 63V si intradevar nu prea are nici un efect.Si... parca ziceacineva de o dioda zener in locl la condensatoru din baza tranzistorului. Daca nu e cu suparare imi spuneti si ce tip de dioda sa folosesc pt ca nu prea stiu sunt mai la inceput in ale electronicii.

Link spre comentariu

ce tensiune ai nevoie?ce alimentezi?pui dioda zenner in parale cu condensatorul ala si o iei in functie de tensiunea necesara..daca ai nevoie de 50V la iesire iei dioda zenner de 50V, daca ai nevoie de 24V iei de 24V, etc.. cand la iesire ai tensiuni mai mici gen 12V tii cont si de caderea de tensiune pe tranzistori... adica iei cu 1V mai mult...PS: daca nu gasesti valoare pentru tensiunea ta, poti pune 2-3 in serie

Link spre comentariu

schema aia nu e facuta ca sa stabilizeze tensiunea.condensatorul ala e folosit ca sa elimine brumul la alimentarea amplifurilor. ideea a fost folosita prima data de panasonic si aparea prin '96 in catalogul de prezentare in care isi lauda produsele si ce inventii sau premiere mai au (cel putin eu cam pe atunci am vazut-o).schema am facut-o acum cativa ani cu un condensator in baza unui BC327 pentru un consum de aprox 100 mA, iar rezultatele sunt incredibile, mai ales daca pui un osciloscop.

Link spre comentariu
Vizitator cr33py2000

Pai atunci sa inteleg ca dioda aia zenner nu mai trebuie pusa in baza tranzistorului???Am uitat sa va spun ca eu am nevoie de 40V si 1,7A si vreau sa folosesc schema pt un ampilificator.Imi recomandati alti tranzistori sau merge bine si cu 2N3055?Merci mult.

Link spre comentariu

Daca vrei sa ai siguranta, foloseste condensatori cu tensiunea de minim 80V,la 160V se folosesc la sursele de calculatoare sau tv.Tinand cont de dispersia de parametri ai componentelor si adaugand o variatie a tensiunii de alimentare de 220v ai toate sansele sa se distruga condensatoarele la 63v, limita este foarte mica.Decat sa dai o gramada de bani pe condensatoare si apoi sa trebuiasca samai platesti inca odata si sa repari, mai bine rezolvi din prima.Se pot folosi si condensatori la 50v dar inseriati cate doi ( pentru 4700uF sefolosesc 2bucati de 10000uF la 50v).

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Pai atunci sa inteleg ca dioda aia zenner nu mai trebuie pusa in baza tranzistorului???Am uitat sa va spun ca eu am nevoie de 40V si 1,7A si vreau sa folosesc schema pt un ampilificator.Imi recomandati alti tranzistori sau merge bine si cu 2N3055?Merci mult.

Cum spunea si Nicul este o schema de multiplicator de capacitate. Eu am mai intalnit-o in scheme Parasound. O descriere se gaseste la Rod Elliot pe site:http://sound.westhost.com/project15.htm
Link spre comentariu

nicul are dreptate...

Etajul acela este folosit pentru a mai scadea din brum.

Eu de fiecare data cand proiectez o schema iau pentru tensiunea de strapungere a condensatoarelor condensatoare cu o teniune maxima cu cel putin 20% mai mare decat tensiunea maxima care poate apare la bornele lui.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări