Rila Postat Iunie 11, 2013 Partajează Postat Iunie 11, 2013 Salutare, Am nevoie de un circuit care se alimenteaza la 12V.Atunci cand se alimenteaza vreau sa imi dea 12 v pe o iesire pentru 5 secunde.(Vreau sa imi fac un circuit care sa imi ridice geamurile masinii atunci cand armez alarma.Stiu ca s-a mai discutat pe aici pe forum despre butoanele electrice cu impuls dar nu ma pricep sa programez PIC). Am incercat cu un lm555 ca monostabil legat ca aici http://www.niqro.3x.ro/scara/555_mono.jpg dar imi oscileaza adica imi trimite 5V cateva secunde iar apoi se opreste si imi trimite iar(e alimentat la 5v) . Eu ca sa pot face ce vreau am nevoie de un circuit care atunci cand primeste un semnal(+ sau -) sa imi dea 12 v pentru 5 secunde sau sa primeasca 12v pentru 30 de secunde (asa cum trimite alarma acum pentru inchiderea geamurilor)dar sa trimita 12 v doar 5 secunde din aceste 30. Sper ca m-am facut inteles.Va multumesc pentru rabdarea acordata unui incepator ca mine! Link spre comentariu
miron1947 Postat Iunie 11, 2013 Partajează Postat Iunie 11, 2013 Este comandat prin aducerea potentialului pinului 2 la cel al masei. Link spre comentariu
Rila Postat Iunie 11, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2013 L.E:Pare ca merge dar atunci cand este alimentat cupleaza din prima.Poate fi evitat acest lucru? Link spre comentariu
miron1947 Postat Iunie 11, 2013 Partajează Postat Iunie 11, 2013 cand primeste un semnal(+ sau -) sa imi dea 12 v pentru 5 secundePai nu asa ati dorit? Eu am inteles ca alimentarea este permanenta. Link spre comentariu
Rila Postat Iunie 12, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2013 Da,merge perfect montajul dar singura problema este ca atunci cand il alimentez prima data imi cupleaza fara sa ii dau semnal pe pinul 2!Il pot face sa nu cupleze decat atunci cand ii dau semnal? Link spre comentariu
miron1947 Postat Iunie 12, 2013 Partajează Postat Iunie 12, 2013 Daca este alimentat permanent, da.Nu consuma mult, cca. 10-15mA cand nu este activ. Dar ce actionati cu el direct, deranjeaza daca iesirea este in cca. 0V fara impuls? Link spre comentariu
Rila Postat Iunie 12, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2013 Nu deranjeaza daca este 0V,dar el cand este alimentat cupleaza si da 5v spre exemplu cand este alimentat la transformator.Cum il alimentez imi cupleaza imediat si imi da 5v pentru 5 secunde si apoi imi decupleaza si ramane asa pe 0V si eu as fi vrut sa nu cupleze singur cand il alimentez! Link spre comentariu
miron1947 Postat Iunie 12, 2013 Partajează Postat Iunie 12, 2013 Ar deranja alimentarea lui permanenta, sau nu este posibil? Daca tensiunea prezenta pe pinul 2 in aceasta varianta nu deranjeaza circuitul care da comanda, poate rezolva problema Dvs. cu cuplarea in momentul alimentarii. Link spre comentariu
Rila Postat Iunie 12, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2013 Las spre utilizare prima schema deoarece in a 2 a tensiunea aparuta pe pinul 2 ar putea sa imi arda circuitul de comanda.Acum am alte 2 intrebari daca se poate.Pot pune o rezistenta reglabila(pentru reglarea timpului) si daca da,cum sa o pun?Exista vreo posibilitate ca atunci cand am atins pinul 2 cu masa sa cupleze iar la a 2 a atingere a pinului 2 cu masa sa decupleze chiar daca nu a terminat "cronometrul" ?Va multumesc mult pentru ajutorul acordat! Link spre comentariu
miron1947 Postat Iunie 12, 2013 Partajează Postat Iunie 12, 2013 tensiunea aparuta pe pinul 2 ar putea sa imi arda circuitul de comanda.Daca puteti inversa polaritatea semnalului de comanda(activat cu +) se poate rezolva cu un tranzistor NPN cu colectorul pe pinul 2(unde este legata si rezistenta de 3K) si emiterul la masa, comanda realizandu-se prin baza Pot pune o rezistenta reglabila(pentru reglarea timpului) si daca da,cum sa o pun?Un semireglabil la care cursorul este conectat la unul dintre capetele rezistentei in locul rezistentei de 47K.Atentie sa nu reglati rezistenta sub 2,7K, mai sigur ar fi sa inseriati cu acest semireglabil o rezistenta fixa de aceasta valoare. la a 2 a atingere a pinului 2 cu masa sa decupleze chiar daca nu a terminat "cronometrul" ?NU la acest circuit(555). Link spre comentariu
Rila Postat Iunie 12, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2013 Ok am inteles,si m-am lamurit cu acest circuit pentru lm555.Imi puteti recomanda alt circuit integrat care poate face cronometrare si decuplarea la a 2 a apasare si eventual si o schema?Ma scuzati ca v-am dat batai de cap dar sunt mult prea incepator si am multe intrebari de pus Link spre comentariu
miron1947 Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 Poate explicati ce semnal aveti, polaritate, tensiune si in ce conditii apare?De ce alimentarea circuitului solicitat de Dvs. nu poate avea alimentare permanenta?Care este motivul pentru care aveti nevoie sa intrerupeti temporizarea? Link spre comentariu
Rila Postat Iunie 14, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2013 Poate explicati ce semnal aveti, polaritate, tensiune si in ce conditii apare?De ce alimentarea circuitului solicitat de Dvs. nu poate avea alimentare permanenta?Care este motivul pentru care aveti nevoie sa intrerupeti temporizarea?Deci ce vreau eu sa fac am specificat de la inceput (Vreau sa imi fac un circuit care sa imi ridice geamurile masinii atunci cand armez alarma.Stiu ca s-a mai discutat pe aici pe forum despre butoanele electrice cu impuls dar nu ma pricep sa programez PIC).Deci vreau ceva mai simplu care sa faca :Am un buton cu 2 sensuri(sus,jos)care schimba polaritatea pentru a urca si cobori geamul.Vreau:semnal pentru 5 secunde(reglabil) la prima apasare iar la a 2 a apasare(sus sau jos) sa se opreasca.Si alt lucru:atunci cand apas "sus" sa imi puna polaritate + - iar cand apas jos sa imi schimbe polaritatea cu -+ (pe iesire)Pana acum din schema data de dumneavoastra pot sa temporizez semnalul trimis dar nu pot intrerupe sau schimba polaritatea!Se poate fara pic? Link spre comentariu
miron1947 Postat Iunie 14, 2013 Partajează Postat Iunie 14, 2013 sa imi ridice geamurile masinii atunci cand armez alarmaEu asta am inteles, dar ce situatie necesita sa intreupeti procesul inainte de terminarea temporizarii si de ce aveti nevoie(in ce situatie reala) sa schimbe sensul actionarii geamurilor, daca aceasta comanda este preluata din alarma, sa coboare geamurile la dezactivarea ei?Dar iar nu mi-ati raspuns de ce montajul nu poate fi alimentat permanent. Link spre comentariu
Rila Postat Iunie 14, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2013 Imi cer scuze ca nu am fost prea explicitVreau sa am urmatoarele functionalitati:La o apasare a butonului sus sa imi poata ridica geamul(sa cupleze 5 secunde sau cat reglez eu rezistenta)La a 2 a apasare a butonului(sus sau jos) in timp ce acesta se ridica, sa imi opreasca geamul unde e.La o apasare a butonului jos sa imi poata lasa geamul jos(sa cupleze 5 secunde cu polaritate inversa)La a 2 a apasare a butonului(sus sau jos) in timp ce acesta coboara,sa imi opreasca geamul unde e.Aceste functionalitati vor functiona practic ca un buton cu impuls deoarece eu am butoane simple(solenza).Circuitul va fi alimentat permanent,iar semnalul de la alarma il pot pune pe functia "sus".Adica atunci cand cuplez alarma sa imi ridice geamul.Practic tot montajul va avea 4 functii iar pentru alarma ma voi folosi de functia "sus".Ati inteles acum? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum