Liviu M Postat Iunie 11, 2013 Partajează Postat Iunie 11, 2013 dar ce tensiune nominala are fiecare ( trebuie sa fie de acelasi tip neaparat pentru legarea in serie )Poti detalia, te rog? Ca eu stiam ca tensiunea e importanta la legarea in paralel, la legarea in serie stiam ca nu-s probleme. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 11, 2013 Partajează Postat Iunie 11, 2013 M-am referit la faptul ca ledurile trebuie sa fie de acelasi tip ( sunt oricum convins ca asa si este in situatia de fata ), este important ca if sa fie la fel altfel unele ar lumina mai slab decat altele. Vf am intrebat care este doar in interesul calcularii alimentarii, cred ca s-a inteles asta. Link spre comentariu
Liviu M Postat Iunie 11, 2013 Partajează Postat Iunie 11, 2013 Aha. Mi s-a parut ca te referi la "tensiune identica" ca o conditie pentru legarea in serie (recitind fraza tot asa imi da). Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 11, 2013 Partajează Postat Iunie 11, 2013 Sper ca nu esti turc .. . o,5A la 12V inseamna max. 6W. 9 led-uri de 1W inseamna 9W..Cred ca ai inteles. Incearca sa legi mixt, adica legi cate trei diode in paralel si cele 3 grupuri in serie..poate merge!! Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 11, 2013 Partajează Postat Iunie 11, 2013 Aha. Mi s-a parut ca te referi la "tensiune identica" ca o conditie pentru legarea in serie (recitind fraza tot asa imi da).Cred totusi ca se intelege ceea ce am dorit sa spun... ca pot fi interpretari, asta-i alta poveste, Limba Romana ( sau mai bine zis multe din expresii/cuvinte/fraze etc...) are mai multe intelesuri atunci cand ceva este extras din context, dar aici nu prea este cazul, pur si simplu am cerut sa aflu ce tensiune si curent au ledurile ca si valori nominale pentru a sti ce trebui facut, paranteza avea ca singur scop amintirea faptului ca pentru conectarea in serie ledurile trebui sa fie de acelasi tip, nu vad de ce s-ar interpreta gresit expresia asta. tensiunea nu cred ca ar fi o problema nici macar la legarea in paralel in conditia in care pui rezistenta balast la fiecare led. Link spre comentariu
Liviu M Postat Iunie 11, 2013 Partajează Postat Iunie 11, 2013 Pai aia e, ca NU trebuie sa fie de acelasi tip. Vor lumina diferit, asta da, curentul prin ele trebuie dimensionat dupa cel mai "slab" dintre ele, dar NU trebuie sa fie la fel.PS N-am extras nimic din context. Am citat toata fraza. Nici ce-i inaintea ei, nici ce-i dupa nu-i schimba sensul (pentru mine). Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 11, 2013 Partajează Postat Iunie 11, 2013 ...Vor lumina diferit, asta da...Bingo, de aici si paranteza mea, ar fi culmnea sa nu-ti fi dat seama Link spre comentariu
turcu_dan Postat Iunie 11, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2013 Pe sit-ul de pe care le-am comandat sunt trecute asa " 1W LED DE MARE PUTERE 110 LM ALB CALD " nu dau mai multe detalii. Am facut o proba cu o buc led alimentat de la un incarcator de tel inseriat cu o rezistenta. La U=3.2V, I=200mA ledul da suficienta lumina si nu se incalzeste. Am socotit o putere/led P=0.64W - din cate am inteles ledurile ar trebui alimentate la o putere mai mica decat cea specificata pt. a le lungi durata de viata. Asa ca m-am gandit sa le alimentez la aceeasi U/I ca cel de proba. Daca am 9 buc atunci:1. U=3.2*9= 28.8V2. I= 200 mACaracteristicile driverului sunt : Driver pentru LED-uri, 6-10X1W tensiune de alimentare: 85-260V tensiune de iesire: 18-36VSau, le-as putea monta in paralel - dar arunci nu stiu de unde sa vac rost de o sursa care sa debiteze 1.8A la 3.2V. Ce ma sfatuiti? As alege si o varianta mai putin costisitoare. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 11, 2013 Partajează Postat Iunie 11, 2013 Cred ca mai bine este sa le conectezi in serie, asiguri o sursa care sa ofere minim acei 29V, preferabil ceva mai mult, spre exemplu 30-32V ca sa ai loc fie de o rezistenta tip balast de limitare fie de un SCC cu care esti si mai sigur... Link spre comentariu
Liviu M Postat Iunie 11, 2013 Partajează Postat Iunie 11, 2013 ar fi culmnea sa nu-ti fi dat seama Poate mi-am dat, poate nu, nu conteaza. Conteaza ca fraza e (dupa parerea mea) ambigua si tu militai pe alte posturi pentru posturi cat mai "neambigui" (ca doar suntem pe sectiunea incepatorilor). Cum intre timp am lamurit ce voiai de fapt sa spui, propun sa ne oprim aici (continuam la urmatorul post ambiguu - al meu sau al tau, ramane de vazut ). Link spre comentariu
Liviu M Postat Iunie 11, 2013 Partajează Postat Iunie 11, 2013 Sau, le-as putea monta in paralel - dar arunci nu stiu de unde sa vac rost de o sursa care sa debiteze 1.8A la 3.2V. Ce ma sfatuiti? As alege si o varianta mai putin costisitoare.O varianta ar fi sa le montezi combinat - trei ramuri de cate 3 LED-uri + rezistenta de limitare a curentului legate in paralel. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 11, 2013 Partajează Postat Iunie 11, 2013 Ok @Liviu, cum spui tu, oricum nu-mi sta in fire sa-ti urmaresc postarile asa cum pari tu a face, dar nu conteste, s-a lamurit o chestiune si asta-i bine. @turcu_dan daca ai acel driver de leduri sau il poti achizitiona, si are tensiunea ajustabila/reglabila atunci o poti seta undeva pe la 26-28V cu un ampermetru inseriat, reglezi tensiunea pana ampermetrul arata curentul dorit, in atare situatie nu mai este nevoie de limitare, insasi dinamica ledului limiteaza curentul, este riscant stiu, trebuie ca driverul sa fie foarte stabil si imun la variatii ale retelei sau ale sarcinii, setezi la inceput o tensiune mica, undeva pe la 20V si urci apoi pana ajungi la curentul care te intereseaza. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Iunie 11, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2013 Liviu, daca le pun in 3 ramuri si alimentatorul meu este de 12V 500mA, plecand de la datele ca un led consuma 200mA atunci ma gandesc ca fiecare ramura consuma 200mA. Sper ca nu gresesc. Atunci am un consum : 3 ramuri x 200mA fiecare => 600mA. Ar fi o problema ca alimentatorul e de 500mA? In ideea ca montajul daca ar functiona 4-5 ore/zi nu exista riscul sa ia foc alimentatorul?Marian, inca nu am driverul dar l-as achizitiona daca nu ma pot folosi de alimentatorul pe care-l am deja. Si daca e asa cum zici tu si are ceva de reglaj tensiunea atunci incep sa inteleg. Pt a fi sigur daca are sau nu atunci trebuie sa sun si sa ma interesez...... Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 11, 2013 Partajează Postat Iunie 11, 2013 Incearca si monitorizeaza alimentatorul. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 11, 2013 Partajează Postat Iunie 11, 2013 @turcu_dan alimentatorul ala pe care-l tot pomenesti este traf mic de retea simplu? si daca da atunci parametrii aia sunt inscriptionati pe el? ( 12v, 500mA )... daca este asa atunci fa ceva teste, masoara iesirea trafului in gol, noteaza-ti cat este exact apoi pune pe iesirea trafului o rezistenta de 56 Ohm de minim 3W si vezi la cat ajunge asa tensiunea, si intr-un final pune o rezistenta de 22 Ohm la minim 5W si vezi acum la cat ajunge tensiunea, in felul asta iti faci o ideie mai clara asupra a ce resurse ai mai exact si stii sigur daca te poti folosi de el sau nu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum