Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pot creste tensiunea in secundar?

turcu_dan

Postări Recomandate

Salutare .... pentru a creste tensiunea in secundarul unui transformator trebuiesc scoase spire sau adaugate? Spre ex detin un traf de 12 V 500ma si as dori sa obtin undeva la 30 V. (curentul ma gandesc ca va ramane acelasi) Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

11

• Liviu M

6

• turcu_dan

6

• ratza

3

Top autori în acest subiect

Pentru marirea tensiunii evident trebuie marit si numarul de spire, la curentul ala probabil este vorba despre o sectiune mica a miezului, deci relativ multe spire per volt, de la 12 la 30 este un salt destul de important ( 250% mai mult ), este posibil ca spirele sa nu incapa, apoi curentul ala nominal este greu de crezut ca va ramane acelasi chiar daca infasurarea se face cu acelasi tip de sarma, si asta deoarece primarul este conceput pentru o putere de ~6W in secundar pe cand la 30V se va cere pentru acelasi curent o putere de 15W, nu sunt convins ca primarul este dimensionat pentru un asemenea salt. In ce se traduce asta? pai in eventuale caderi mari de tensiune in sarcina ( foarte mari ), depinde ce anume doresti sa alimentezi cu traful ala dupa modificare.

Link spre comentariu

Daca vrei sa maresti tensiunea in secundar trebuie sa mai adaugi spire in secundar, problema este ca miezul FeSi este calculat pentru un anume curent (o anumita putere) si daca folosesti un consumator care ia 500 mA se va incalzi miezul , de la miez se va incalzi bobinajul si "ai avut transformator".Mai e si problema spatiului pentru bobinarea spirelor in plus, s-ar putea sa nu-ti mai intre bobina pe coloana.

Link spre comentariu

^Nu miezul este cel dimensionat pentru o anumita putere sau curent, ci insasi infasurarile, puterea care se poate extrage dintr-un miez difera in functie de anumiti parametrii, vizitati sectiunea de alimentatoare/tema trafo retea unde @Smilex explica foarte clar motivele.

Link spre comentariu

Peste 90% dintre forumisti aveti aceeasi imagine despre traf,ca miezul simte sarcina din secundar.O imagine mecanicista, motorul se incalzeste mai puternic daca pun mai multe pietre in basculanta.Un miez poate ajunge la 100 grd cu secundarul in gol iar altul la 50 grd la puterea maxima.Cititi tot ce a scris @ smilex la "totul despre transformatoare".Sa zicem ca miezul (calitatea) determina nr. spire/volt, adica numarul total al spirelor, mai precis, pierderile in cupru (la sarcina maxima). Dar asta se poate compensa printr-un conductor mai gros, daca exista spatiu.@MaesTTro Geometria (fereastra) si conductorul folosit determina puterea. Un miez bun poate necesita mai putine spire, ceea ce e mai avantajos. Dar nu exista o putere data, ci un randament acceptat la acea putere. Uzual, e aproximativ patratul sectiunii, dar se poate si peste 90% la dublul patratului (de exemplu), daca iti incape un conductor folosind o densitate de 1-1,5A/mmp.Inainte de a se inchide topicul vreau sa spun:@validae Daca ai avea un traf cu 2cmp sectiune, si l-ai bobina cum spun eu, ai obtine cei 100W la un randament de peste 90%. Exista o chichita: pe un traf obisnuit (si chiar daca are fereastra exagerat de mare), bobinajul cerut nu are cum sa incapa, iar consumul de cupru depaseste cu mult necesarul la 100W/90% pe un traf cu 10cmp sectiune.Si eu ma uit la miez si la marimea trafului in general, cand apreciez puterea. Dar lucrurile nu trebuie privite ca o putere anume. Nu exista asa ceva. E vorba de o putere convenabila. Sau mai precis de un randament convenabil. 80% poate sa convina la 50W, dar este absolut neconvenabil la 1kW consumati deoarece 20% inseamna 200W pe traf, iar asta este oarece caldura care poate distruge traful.Miezul atrage financiar o anume geometrie, deci o anume fereastra, care atrage un anume conductor, care conductor va reprezenta rezistenta interna a sursei ce o constituie traful. Si asa, indirect si cu concursul intereselor financiare, miezul determina puterea. E simplu. Dar nu universal valabil. Interesul financiar poate sa nu existe.Intr-un asemenea caz, intrebarea si interesul potrivit ar fi: "ce randament voi obtine la 1kW?" nicidecum " ce putere are traful meu?". Ca se poate ca un traf de sectiune 20cmp sa debiteze 700W, dar tot asa de bine se poate sa nu convina nimanui randamentul la acea putere de 700W. Dar poate sa si convina. Si atunci ce putere are traful? Pur si simplu nu stiu. Cat vrea utilizatorul. Patratul sectiunii e bine dar...Ma distrez cu tastatura, nu ma luati in seama... smilex scrie:...Poate o idee mai precisa se formeaza masurand inductanta primarului in gol. Reactanta primarului calculata in ohmi la 50Hz insumata cu rezistenta ohmica va determina curentul....Se ridica la patrat cele 2 valori (XL,R), se insumeza si se extrage radacina patrata din suma. Rezulta valoarea corecta a impedantei. E metoda cea mai precisa.em2006 are dreptate, nu e metoda cea mai precisa, e cea exacta. Am abordat superficial problema pentru ca in cazul unui traf de retea curentul va fi determinat de inductanta, rezistenta ohmica este mult mai mica si diferentele sunt infime. Dar am vazut ceva topic despre un contactor cu bobina de alternativ unde valorile sunt comparabile. Intr-un astfel de caz, relatia specificata de em2006, da valoarea exacta a impedantei unui circuit RL si trebuie aplicata corect.Mentionez ca acel curent in gol pe traf foloseste doar informativ, puterea disipata nu este data de valoarea lui decat aparent, aici ne intoarcem la prietena mea, puterea aparenta. In realitate puterea activa (cea in W) este mult mai mica datorita defazarii acelui curent care pentru maxima de valoare va intalni aproximativ minima de tensiune. Curentul de mers in gol nu foloseste nici la dimensionarea conductorului, dimensionare care trebuie sa tina cont de mersul in sarcina, sau si mai bine (daca este permis), de posibilitatile ferestrei. Dar poate da o imagine asupra unui traf in sensul unui raspuns la intrebarea: se poate baga in priza sau nu?Inductanta (si rez.) determina curentul astfel numai daca nu se depaseste inductia maxima in miez.

Link spre comentariu

Credeam ca-i mult mai usor...... de fapt credeam ca scot infasurari, nu adaug. Voiam sa alimentez 9 led-uri de 1W in serie, atunci mai bine achizitionez in transf de 2x12 sau direct http://www.tehnoelectric.ro/produse/led ... ri_6_10x1w - oare o fi buna aceasta chinezarie? Totusi nu iteleg cum cum functioneaza acest driver pt led-uri.Pe site scrie ca duce 6-10 leduri de 1 W. Daca de ex pun 8 trebuie inseriata cu ele o rezistenta? Sau are el un buton/ceva de unde stetzi nr led. Aveti idee?

Link spre comentariu

^Ai putea spune ca scotand spire din primar ai tensiune mai mare in secundar ( probabil de aici confuzia ta ) dar nu recomand sa faci asta.

Atît miezul, cît şi înfăşurările sînt dimensionate în funcţie de puterea dorită.

Nu cu mult timp in urma gandeam cam la fel, @Smilex m-a facut sa-mi dovedesc singur ca nu este tocmai asa, dintr-un miez care teoretic ar putea aproximativ 100W am scos in jur de 300W, motivele asa cum am zis sunt explicate mult mai clar si detaliat de cat orice as putea eu sa zic, de catre @Smilex, n-aveti decat sa cititi tema, sau macar citatele postate de @Miticamy.
Link spre comentariu

Eu am spus clar că e vorba de miez, nu de secţiunea lui. Aşa poţi face un transformator şi cu un ac pe post de miez, dar scoţi ceva din el în afară de fum?

Link spre comentariu

Dacă miezurile ar fi doar din nichel, am avea trafo mici şi nervoase, cum aşa material e rarisim, e bine să nu forţăm tabla de conservă din cvasimajoritatea trafurilor existente.

Link spre comentariu

...Eu am spus clar că e vorba de miez, nu de secţiunea lui...

Si cand estimezi dimensiunile fizice necesare pentru un anume traf de la care se cere o anume putere, la ce te gandesti? nu cumva chiar la sectiune? macar asa aproximativ... asadar eu n-am facut referire la materialul din care e facut traful ci la ideea generalizata ca de la o anumita sectiune nu poti obtine decat o anumita putere, o ideie eronata si este demonstrat totul la transformatoare destul de elocvent, la asta m-am referit. :da
Link spre comentariu

Mă gîndesc să-mi încapă bobinajul în fantă, să nu se încălzească sîrma, să... multe. Cînd proiectezi un transformator de unde pleci? Nu de la puterea de care ai nevoie? A, că nu-ţi trebuie randament mare e altă poveste.

Link spre comentariu

Folosind dublor de tensiune curentul disponibil ar fi cel mult jumatate si deja sunt doar 0,5A la traful ala, nu cred ca autorul va fi multumit de asta...@turcu_dan atunci cand doresti sa alimentezi leduri pleci intai de la ceea ce ele cer, si abea apoi te hotarasti ce traf/alimentare folosesti, si ai spus ca doresti sa alimentezi 9 leduri de 1W conectate in serie, ok dar ce tensiune nominala are fiecare ( trebuie sa fie de acelasi tip neaparat pentru legarea in serie )? apoi ce curent nominal accepta? doar atunci poti stabili curentul necesar care la conectarea in serie este acelasi indiferent cate leduri alimentezi, apoi si ce tensiune este necesara deoarece aceasta creste o data cu cresterea numarului de leduri, deci cu alte cuvinte ne spui ce tip de leduri sunt ( V si I ).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări