Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simulari corectoare de ton

vlasin_alin

Postări Recomandate

Ce parere aveti despre aceasta schema de corector de ton? Este inspirata din varianta lui Elliot, cu mici modificari si cu al doilea opamp pe non-inverting. Este implementata corect schema?Ce ma ingrijoreaza este faptul ca nu reusesc nici cum sa scad sub 0.02% distorsiuni din simulare (masurat pe frecvente de 100, 1k si 10k), e ceva normal sa fie asa mari distorsiunile?

post-14935-139829637388_thumb.jpg

post-14935-139829637395_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vlasin_alin

7

• zal

4

• ratza

3

• puriu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

O imagine ar fi de ajutor.Eu caut o schema activa de corector de ton, cu amplificatoare operationale, sa nu inverseze faza semnalului, distorsiuni cat mai mici, si un gain de aproximativ 12db pe corectii.

Link spre comentariu

E arhicunoscută schema corectorului, doar adaugi la intrare şi/sau la ieşire un preu după gust.Uite şi gama de valori cea mai folosită.

Important de specificat ca potentiometrele trebuie sa fie logaritmice pentru acele valori de componente.
Link spre comentariu

Important de specificat ca potentiometrele trebuie sa fie logaritmice pentru acele valori de componente.

De unde e ideia asta? Dacă erau în bucla de amplificare s-ar fi folosit antilogaritmice, aici sînt liniare.

Potentiometrul de volum este indicat sa fie pus inainte sau dupa montajul prezentat de mine mai sus?

Nici vorbă direct, doar separate de etaje amplificatoare sau repetoare. Depinde dacă vrei ca nivelul semnalului la ieşire să fie mai mare, mai mic sau egal cu cel de intrare.
Link spre comentariu

De unde e ideia asta? Dacă erau în bucla de amplificare s-ar fi folosit antilogaritmice, aici sînt liniare.

Potentiometrul de volum este indicat sa fie pus inainte sau dupa montajul prezentat de mine mai sus?

Nici vorbă direct, doar separate de etaje amplificatoare sau repetoare. Depinde dacă vrei ca nivelul semnalului la ieşire să fie mai mare, mai mic sau egal cu cel de intrare.

Deoarece valorile componentelor nu sunt simetrice, mi se pare normal sa impuna folosirea de potentiometre logaritmice. Simularile de mai jos spun si ele acelasi lucru.

post-14935-139829638339_thumb.png

post-14935-139829638345_thumb.png

Link spre comentariu

Schema ta nu e pasivă, ai corectorul în bucla de reacţie.

Esti sigur? Eu as zice ca R14 si R2 sunt singurele rezistente din buclele de reactie, sper sa nu gresesc.Corectorul asta e cu siguranta pasiv:

post-14935-139829638373_thumb.jpg

post-14935-139829638384_thumb.jpg

post-14935-139829638396_thumb.jpg

Link spre comentariu

Hai s-o luăm altfel, reţeaua cu legătură la masă e cea zisă pasivă, şi i se pot adăuga preuri de sine stătătoare la intrare sau ieşire, nu se leagă într-o buclă de reacţie a unui preu ca cealaltă.

Ambele folosesc puţometri liniari. Să nu confundăm buclele de reacţie din preuri cu cele de amplificare din amplifuri, unde se folosesc puţometri antilogaritmici.

http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=290&t=65321

Uite două exemple mai clare:

Link spre comentariu

Esti sigur? Eu as zice ca R14 si R2 sunt singurele rezistente din buclele de reactie, sper sa nu gresesc.

Ai dreptate, eu m-am uitat tot pe schema din prima postare, fără să deschid simulările.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări