Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cea mai simpla metoda: cablaj imprimat placa cupru.

cearda

Postări Recomandate

Va salut,acest experiment a fost testat de mine si merge.

Am folosit o imprimanta cu tus (obisnuita),o folie de plastic dintr-un ecran de monitor LCD.

Realizare:Adaugati folia de plastic in loc de cola de hartie (imprimanta conectata la un pc) dati imprimare cablaj dupa care puneti coala de plastic deasupra placi de cupru si apasati cu palma,ca si cum ati vrea sa stergeti,dupa care folosit un marker.

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cearda

1

• worker

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Ideea e buna dar nu e practica. Si depinde mult de mana celui care traseaza cablajul cu markerul.Si daca faci un tutorial fa-l adevarat. Si poate castigi si 50Euro.Pe vremuri se folosea folie "indigo" pentru a schita cablajul dupa care se trasa cu penita sau cu acul de seringa cu smoala diluata sau "sigmaron"

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator rosix

Noi in scoala generala, la cercul de electronica, pentru scheme simple, faceam asa:- desenam frumos cablajul pe hartie simpla sau milimetrica cu creionul si rigla direct dupa schema (linii cat mai drepte si mai simple de 5mm fara curbe periculoase....:) ;- transferam cu indigo desenul pe cablaj;- dadeam cu grija cu oja de unghii peste traseele de cablaj care trebuiau sa ramana necorodate (un strat gros de oja, dat la 2-3 maini);- lasam oja sa se usuce bine- scufundam placuta intr-o mica cuva cu clorura ferica si asteptam sa se corodeze;- spalam bine placuta cu apa apoi inlaturam oja (nu mai stiu daca direct sau cu vata si acetona)- ne apucam de dat gauri (de multe ori nu aveam spiral subtire si gauream cu ceva ascutit si iesea ceva destul de naspa)In final, rezulta totusi o placuta de calitate acceptabila pe care ne puteam apuca de montat piese si surpriza.. montajul chiar functiona. Nu-mi mai amintesc daca zgariam cu ceva ascutit traseele de cablaj inainte de corodare, desi se foloseau si astfel de metode barbare mai ales cand lipsea clorura ferica. Astea erau mijloacele anilor 90 ....:)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări