Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare transformator electronic pt tensiune mai mare


turcu_dan

Postări Recomandate

Salutare. Exista posibilitatea de a modifica un transformator de telefon astfel ca din 5V-500mA sa scoata 10 sau 12 V - 500mA? Daca da, ce implica aceasta? Ce piesa/piese ar trebui inlocuite? Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • turcu_dan

    2

  • Marian

    1

  • Ticu

    1

  • puriu

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Presupun ca este vorba de un transformator electric, nu electronic. Cam multe ar trebui modificate. Mai intai sectiunea miezului pentru putere mai mare, apoi bobina primara cu spire mai putine si sarma mai groasa, iar in final bobina secundara cu aceeasi grosime de sarma. Daca e vorba de o sursa in comutatie e mai greu. Mai simplu este sa legam in serie iesirile a doua incarcatoare 5V / 500mA si rezulta 10V / 500mA.

Link spre comentariu

Este vorba despre o sursa in comutatie. Am intrebat pt ca dispun chiar de 2 incarcatoare 5V-500mA si daca ziceti ca e mai simplu inserierea lor (din motive de buget/timp/lucru) atunci asa o sa procedez. Insa mai am o intrebare - cum as putea sa stiu un consum estimativ al celor 2 incarcatoare? Sa zicem ca spre ex o sa alimentez de la ele 3 ledu-ri de 1W legate in serie. Pt limitarea curentului m-am gandit sa folosesc o rezistenta astfel incat curentul absorbit de led-urile in serie sa fie de 200mA. Intreb de consum din motive economice. Deasemenea dispun si de un transformator normal cu bobina 12V - 350mA. Pe cel de 12V nu voiam sa-l folosesc pt ca cred ca incarc de tel au pierderi mai mici si in plus daca mai vreau sa mai adaug inca un led vreodata curentul absorbit de led-uri va fi mai mare decat cel debitat de transf.

Link spre comentariu

Modificarea sugerata pentru un incarcator de mobil este daca nu imposibila, oricum foarte greu de realizat, se cere o tensiune cu 240% mai mare, la acelasi curent, ceea ce inseamna cam acelasi raport de modificare a puterii in partea de primar, si cum tensiunea in primar nu poate fi modificata rezulta ca curentul de mareste de 2,4 ori, pe langa modificarea trafului ai marea problema a adaptarii intregii parti de primar la noul curent, si ma refer la tot ce este de la punctele unde se aplica pe placa tensiuneqa de retea, si pana la bornele primare ale trafo, identificarea configuratiei pentru o corecta modificare a trafului si o adaptate a protectiei, modificarea buclei de reactie si eventual a compensarii... adica n-are rost, n-o fi imposibil dar nici prea posibil tot nu e :rade: PS: Pentru alimentare de leduri eu as sugera traf de retea, daca limitarea se face cu o rezistenta chioara in ambele cazuri ( sursa comutatie sau traf retea ) atunci randamentul in situatia trafului de retea este net superior aproape oricarei surse in comutatie in conditiile in care traful nu este o chinezarie subdimensionata, si asta deoarece daca miezul trafului este unul de calitate si bobinarea este facuta corect, pierderile pe el sunr foarte mici iar pe redresare la fel de mici, mai ales daca folosesti skhotkky in loc de diode normale, in timp ce sursa in comutatie are de lucru cu mai multe pierderi inevitabile.

Link spre comentariu

dispun de 2 incarcatoare 5V-500mA ... o sa alimentez de la ele 3 ledu-ri de 1W ... Pt limitarea curentului m-am gandit sa folosesc o rezistenta astfel incat curentul absorbit de led-urile in serie sa fie de 200mA.

Ai putea sa legi 10 ohm in serie cu fiecare led, la 5V, pentru a avea curent de aprox. 200 mA.In felul asta fiecare incarcator poate alimenta 2 leduri (in paralel).In total poti pune 1...4 leduri la cele doua incarcatoare, fara legarea iesirilor in serie sau alte modificari ale unor montaje necunoscute.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări