Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Eoliana mea

catalin004

Postări Recomandate

si de ce ai hotarat ca vrei sa fie verticala? cele orizontale sunt mai eficiente la vanturi slabe si pleaca de la viteze de vant mai mici, 1,8-2,5 m/s, cele verticale sunt mai grele si mai mari pentru aceasi putere debitata, au avantajul ca se misca mai bine intr-o zona turbionara, dar le trebuie si un pilon mai robust si in general costurile per w putere instalata sunt mai mari, daca te apuci sa faci o eoliana verticala elicoidala cum am vazut ca face cineva pe aici in conditii de amator o sa ai doar o sculptura moderna in curte dar curentul tot de la Enel il cumperi, acuma depinde ce iti doresti :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 107
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• catalin004

43

• aerodinamic

14

• eugeniusro

13

• costinium6

12

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 5 luni mai târziu...

dupa multe studii am renunat la verticala si o sa o fac orizontala....vreau sa fac ceva mic, maxim 30W....din ce se confectioneaza palele....si ce lungime ar trebui sa am?

Link spre comentariu

Pai mai inainte ar trebui sa vezi care este potentialul eolian al zonei de amplasament, pentru inceput ar fi bine sa arunci o privire pe http://vremea.kappa.ro/, in prognoze dau si viteza vantului, si poti urmari o perioada viteza vantului in zona ta, mai poti folosi si scara Beaufort pentru a estima din ochi viteza vantului, http://ro.wikipedia.org/wiki/Scara_Beaufort, si evident cel mai profesionist mod ar fi sa iti cumperi initial o statie meteo care stie sa faca data log si colectezi date pe o perioada indelungata cu ea, cel putin un an, apoi in functie de datele obtinute dar si de necesarul de putere instalata iti poti incepe constructia. Evident ar fi overkill sa cumperi o statie meteo pentru a face studii de amplasament pentru o eoliana de 2-300 W, costurile statiei pot fi mai mari decat te va costa eoliana :) , o eoliana mica gasesti destul de ieftin.

http://www.ebay.com/itm/Pick-One-12-V-AC-DC-Wind-Turbine-Generator-System-400-W-550-W-650-W-800-W-Watt/130700322630?rt=nc&_trksid=p2047675.m1851&_trkparms=aid%3D222002%26algo%3DSIC.FIT%26ao%3D1%26asc%3D18239%26meid%3D2922177039096657291%26pid%3D100005%26prg%3D8344%26rk%3D2%26rkt%3D5%26sd%3D390701671541%26

Link spre comentariu

dupa multe studii am renunat la verticala si o sa o fac orizontala....vreau sa fac ceva mic, maxim 30W....din ce se confectioneaza palele....si ce lungime ar trebui sa am?

maxim 60 cm diametru palele din lemn de tei categoric , nu trasnai din pvc. , cu una de 40 45 cm am obtinut 30 w , era prima mea eoliana cu magneti de hhd vai mama lor cum erau taiati generatorul era in 6 bobine ,daca faci un stator calumea cu magneti de 20 10 5 24 bucati in 9 bobine , poti obtine lejer 50w .spor
Link spre comentariu

salut....generatorul vreau sa-l fac dintr-un alternator de dacie..banuiesc ca obtin 15-20W..sa-i scot bobina rotorica si sa-i pun un magnet de neodim tip inel......60x30x6...il cumpar nou ca nu am...am gasit si de undemomentan asa voi lucra, daca imi merge cu 2 becuri led este ok....apoi voi construi ceva mai mare...dar mai mult ca sigur verticala...sau pe un curs mic de apa...inca nu stiu cum sa iau magnetul cu magnetizare verticala sau axiala :jytuiyu

Link spre comentariu

catalin , acum 1 saptamana am desfacut un alternator de daci e mare grija cum scoti rotorul , la rulmentul mare are prin interior alte 3 suruburi mici care prinde rulmentul intre carcasa si o flansa , pentru a scoate rumentul mare din carcasadai jos ami intai flansa , insa la gheare m-am impotmolit , am folosit o presa de circa 2 tone si nu am reusit , daca reusesti sa indepartezi ghearele te rog sa-mi zici cum ai facut-o . referitor la magnet cred ca e cam puternic unul din neodim si nu prea o sa poti misca rotorul , mai bine incearca cu magenti de difuzor din ferita , magnetizzarea sa fie identica ca la magnetii de difuzormersi.spor

Link spre comentariu

catalin , acum 1 saptamana am desfacut un alternator de daci e mare grija cum scoti rotorul , la rulmentul mare are prin interior alte 3 suruburi mici care prinde rulmentul intre carcasa si o flansa , pentru a scoate rumentul mare din carcasadai jos ami intai flansa , insa la gheare m-am impotmolit , am folosit o presa de circa 2 tone si nu am reusit , daca reusesti sa indepartezi ghearele te rog sa-mi zici cum ai facut-o . referitor la magnet cred ca e cam puternic unul din neodim si nu prea o sa poti misca rotorul , mai bine incearca cu magenti de difuzor din ferita , magnetizzarea sa fie identica ca la magnetii de difuzormersi.spor

asta vreau.....dami detalii chiar si aici.....cum ai aflat magnetizarea?la magnetul de difuor?stims
Link spre comentariu

magnetizarea trebuie axiala, iar ghearele preiau polii si ii alterneaza NSNS, ghearele se desfac usor la presa.vfp_mihai tre sa iasa si la 2 tone, ghiarele tre sa iasa una pe o parte si una pe cealalta nu amandoua in acelas sens, vezi ca unele au axul mai gros intre ele unde se centreaza bobina, oricum nu trebuie scoasa decat una.magnetul de 60x30x6 e cam mic pentru ca el trebuie sa fie cu polii in contact direct cu ghearele si vei avea nevoie de mult metal de adaos iar mare parte din forta lui va fi furata de bratele polului opus, trebuiesc macar 3 si mare atentie la presarea gearelor la loc se face cu saiba elastica si urmarit punctul in care se face etansatea perfecta, altfel se sparg. oricum trebuie rebobinat.

Link spre comentariu

magnetizarea trebuie axiala, iar ghearele preiau polii si ii alterneaza NSNS, ghearele se desfac usor la presa.vfp_mihai tre sa iasa si la 2 tone, ghiarele tre sa iasa una pe o parte si una pe cealalta nu amandoua in acelas sens, vezi ca unele au axul mai gros intre ele unde se centreaza bobina, oricum nu trebuie scoasa decat una.magnetul de 60x30x6 e cam mic pentru ca el trebuie sa fie cu polii in contact direct cu ghearele si vei avea nevoie de mult metal de adaos iar mare parte din forta lui va fi furata de bratele polului opus, trebuiesc macar 3 si mare atentie la presarea gearelor la loc se face cu saiba elastica si urmarit punctul in care se face etansatea perfecta, altfel se sparg. oricum trebuie rebobinat.

detaliaza te rog......in legatura cu rebobinarea :da
Link spre comentariu

pai daca tai in stator l-ai distrus, se bobineaza cu sarma mai subtire, sarma cu care e bobinat alternatorul rezista la 50A, poti sa mergi pe sarma de 0.8 de ex sa obtii 100W, poate intervine un bobinator , eu cam pana aici stiu.

Link spre comentariu

salut costi , am sa pun ceva poze cu ghearele , sunt convins ca acel cric(hidraulic) baga 2 tone ca asa scrie pe el , si totusi nu am rezolvat nimic , da axul pare a fi mai gros , pe o parte a ghearelor se observa in metal ceva cercuri, pe acea gheara am fortat-o , sper sa nu fi presat gheara gresita .spor

Link spre comentariu

nu mai tin minte pe care am scos-o parca pe cea de la colector, 2 tone nu e ceva de speriat pentru un cric hidraulic, ele de obicei pot mai mult decat scrie pe ele, eu am depresato la hidraulic de 12t si a iesit mai usor decat pinionul de flex. axul e mai gros intre gheare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări