Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Eoliana mea

catalin004

Postări Recomandate

Vreau sa-mi fac la tara o eoliana verticala....din cate am citit am dat de ceva si anume "iesirea din vant"...Vreau sa stiu care este treaba cu aceasta iesire.Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 107
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• catalin004

43

• aerodinamic

14

• eugeniusro

13

• costinium6

12

Top autori în acest subiect

Imagini postate

e o protectie pentru cazul de vant foarte puternic, in cazul eolienelor orizontale iesirea din vant se face fie punand elicea in pas drapel, este cazul eolienelor mari, iar la cele mici iesirea din vant se face schimband unghiul de orientare al eolienei, fie lateral cu ajutorul unei palete laterale care genereaza un cuplu de rotatie lateral si eoliana se roteste dupa o rezultanta intre cuplul generat de coada si aceasta paleta suplimentara, fie prin rotire verticala, si anume cand creste forta axiala asupra axului rotorului acesta se rabateaza pe spate (vezi sistemul de la AirX), in cazul eolienelor verticale scoaterea de sub vant se face rotind palele la unghi neutru datorita fortei centrifuge generata de niste greutati amplasate pe pale, si aceasta forta creste la viteza mare si palele compenseaza reducand unghiul de incidenta.

Link spre comentariu

Pai si nu se poate face o franare recuperativa?rezistiva...trebuei neaparat tot mecanica?mi se pare greu de construit sistemul acela cu arcuri si contragreutati

Link spre comentariu

Cataline este vorba de puterea generata in acel moment; poti pune chiar si in scurt (sau o sarcina f. mare) daca se depaseste puterea, respectiv curentul, bobinajul ia foc, efectiv.Atunci cand se dimensioneaza o asemenea instalatie trebuie tinut cont de mai multi factori, cum ar fi: viteza medie a vantului (potentialul) in acea zona, puterea pe care o doresti (la o anumita viteza a vantului), puterea consumata la un moment dat, tipul eolienei, prognoza vremii! pe o perioada mai mare s.a.Compromisul consta in a dimensiona acea eoliana ca sa produca energie electrica la o viteza potrivita a vantului in asa fel incat, atunci cand vine o vijelie, sa nu se distruga eoliana. De aceea acea protectie trebuie sa fie ultima care intervine si salveaza eoliana; fii sigur ca pana se ajunge aici se recupereaza tot ce se poate (se incalzeste apa, se pompeaza apa intr-un rezervor, se mai incarca niste baterii, se poate produce HH si O etc.

Link spre comentariu

Bun...pana aici am inteles...de aceea vreau ajutorul vostru...al tuturor pentru a o construi...Sunt i sud-vestultarii, mai precis zona Bals OLT...vantul pe aici nu este cine stie ce putaernic....dar cum ati zis si dvs. nu se stie ce rafala vine...Puterea nu stiu de cat ar trebui pe generator...Am un invertor sinus pur de 2KW max., am zis sa-l folosesc la jumatate macar....Se alimenteaza la 12V...Eoliana va fi verticala, iar generatorul vreau sa-l construiesc eu.Sper sa fiu ajutat

Link spre comentariu

Pai si nu se poate face o franare recuperativa?rezistiva...trebuei neaparat tot mecanica?mi se pare greu de construit sistemul acela cu arcuri si contragreutati

pai generatorul ala de pe eoliana este o frana fiindca extrage energia mecanica si o converteste in energie electrica, problema este ca daca energia mecanica este prea mare generatorul crapa, eu zic sa studiezi mai inainte ce sisteme exista si sunt consacrate la ora actuala ca sa nu te apuci sa reinventezi roata, vezi si ce sisteme de siguranta exista si sunt testate si vezi ce poti folosi in proiectul tau.
Link spre comentariu

Cunosc electrica si electronica destul de bine...si stiu ca exista sigur si alte genuri de franari...adica electrice.Nu am de unde sa studiez modelurile de constructie.rog un site

Link spre comentariu

Franare electrica = generator cu sarcina :nas:

ma refeream i cazul in care nu este cu sarcina maxima...la o srcina mai mica ar trebui sa se fac o franare reostatica...Deci eliminam fanarea electricaNu putem face un sistem de franare a rotorului mecanic?adica gen auto...?La toate videoclipurile de pe youtub eu nu am vazut arcuri si contrageutati :jytuiyu
Link spre comentariu

Dispozitivul de frânare este un dispozitiv de siguranţă şi se montează pe arborele de turaţieridicată, între multiplicatorul de turaţie şi generatorul electric. Viteza de rotaţie a turbinei estemenţinută constantă prin reglarea unghiului de înclinare a paletelor în funcţie de viteza vântului şi nuprin frânarea arborelui secundar al turbinei. Dispozitivul de frânare (cel mai adesea hidraulic, iaruneori mecanic) este utilizat numai în cazul în care mecanismul de reglare a unghiului de înclinare apaletelor nu funcţionează corect, sau pentru frânarea completă a turbinei în cazul în care se efectueazăoperaţii de întreţinere sau reparaţii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări