mila Postat Iulie 22, 2014 Partajează Postat Iulie 22, 2014 Cel mai aproape e 2J27L dar si ea are nevoie de 24V anodica si la filament 57mA deci este destul de "energofaga" Din lampile moderne recomand seria DF96; DAF96 ; DL96 care consuma la filament 25mA sunt lampi special construite pentru portabil.Recomand tensiune anodica peste 45V la aceste lampi.dar consumul anodic nu va depasi 6-8mA pentru un radio cu DF96 detector cu reactie si DL96 ca finala audio(cu filamentul pe economic)deci se poate alimenta din baterii de 9V(6 buc in serie) si 1 baterie tip D pentru filamente. Bineinteles ca se poate folosi tubuletul 1J29B cu rezultate foarte bune dar anodica tot peste 45V trebue sa fie. Pun un link spre un montaj de pe un site celebru... sper ca e voie? http://makearadio.com/tube/russian-loop-radio.php Link spre comentariu
Untold Postat Iulie 22, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 22, 2014 Buna seara. Din pacate nu am DF96, insa am 2 buc.1J29B. Am facut un radio care s-a vrut pe FM cu 6J1P si care mie mi-a mers doar in scurte, o sa-l reiau si sa inlocuiesc 6J1P cu 1J29B. Mi-as dori sa fac un radio cu un tub miniatura si sa-l bag intr-o carcasa faina, indiferent daca e pe UM sau FM cu sau fara antena exterioara si indiferent daca voi utiliza un traf de retea. Ce-mi recomandati? Link spre comentariu
mila Postat Iulie 23, 2014 Partajează Postat Iulie 23, 2014 Studiu deocamdata: http://www.hi-ho.ne.jp/ux-45/russian.html se poate folosi 1J29B pentru ambele tuburi Link spre comentariu
Untold Postat Iulie 23, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2014 (editat) Buna dimineata! Da, interesant radio, il stiam mai demult, dar nu m-am incumetat sa ma apuc de o superheterodina, atat trafurile de FI ar fi fost obstacolul principal cat si reglajele. Intr-adevar, acest radio pare sa fie unul care functioneaza bine, chiar daca eu n-am lucrat decat cu reactie si putin cu superreactie... M-am uitat pe datele de catalog ale celor 2 tuburi, cred ca as putea folosi 1J29B in locul lui 1J24B, cum ati spus, diferentele sunt mici. Multumesc pentru sugestie, atasez schema: Editat Iulie 23, 2014 de Untold Link spre comentariu
mitokadona Postat Iulie 23, 2014 Partajează Postat Iulie 23, 2014 ... sau puteti folosi tubul 1s5t. Link spre comentariu
mila Postat Iulie 23, 2014 Partajează Postat Iulie 23, 2014 Da, da se poate folosi 1S5T dar e mai slab ca tub final decat 1J29B tubuletul rusesc e fenomenal, are panta, Ra si frecventa de lucru net superioara la 1S5T. atentie alimentat la peste 45V altfel nu da rezultate bune indiferent ce spun altii sau Google! Link spre comentariu
feri.visky Postat Iulie 23, 2014 Partajează Postat Iulie 23, 2014 Shema de mai sus a fost experimentata si de mine pe un "breadboard" cu contacte, tuburile originale si piase executate ingrijit... trebuie ca se mai gaseste (?) undeva topicul... Schema functioneaza bine... Link spre comentariu
Untold Postat Iulie 23, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2014 Nu m-ar speria schema....insa ce nu am si nu stiu de unde pot gasi sau confectiona, sunt trafurile FI. Off-topic: Poate cineva sa editeze schema Dr.Titus 1923 cu simboluri moderne pt. tuburi si restul de piese? Pe mine ma cam incurca simbolurile acelea.... Multumiri pentru tot. Link spre comentariu
Enulescul Postat Iulie 23, 2014 Partajează Postat Iulie 23, 2014 (editat) Bună seara domnilor, ... Poate cineva sa editeze schema Dr.Titus 1923 cu simboluri moderne pt. tuburi si restul de piese? Pe mine ma cam incurca simbolurile acelea.... ... Respectele mele domnule Untold, Aveţi mai jos schema de bază a aparatului superreacţie cu două triode pusă la punct şi folosită de Titus Konteschweller. Am îndercat s-o desenez (cît s-a putut) cu simboluri şi notaţii care au mai apărut în schemele de pe acest topic. Schema avînd mai bine de 90 de ani, nu toate componentele ce o alcătuiesc pot fi reprezentate cu simboluri moderne. Nu ştiu dacă simbolul de cadru sau cel de cască vă sînt familiare, dar bănuiesc că sînt suficient de sugestive. Un simbol care nu există în panoplia modernă şi a trebuit să-l inventez este cel al reostatului de filament cu potcoava (de fapt înfăşurarea rezistivă) întreruptă spre valoarea maximă. Se foloseau şi ca întrerupător. Astfel de reostate nu se mai fabrică ca atare dar pot fi bricolate dintr-un potenţiometru bobinat modern, suprimînd cîteva spire la capătul înfăşurării rezisive. Am descris atare operaţie aici: http://www.proradioantic.ro/index.php?x=articole&id_stire=125 Cu respect, Pitagora Schorsch (Născut Enulescu) Editat Iulie 23, 2014 de Enulescul 1 Link spre comentariu
mila Postat Iulie 24, 2014 Partajează Postat Iulie 24, 2014 Nu m-ar speria schema....insa ce nu am si nu stiu de unde pot gasi sau confectiona, sunt trafurile FI. Off-topic: Poate cineva sa editeze schema Dr.Titus 1923 cu simboluri moderne pt. tuburi si restul de piese? Pe mine ma cam incurca simbolurile acelea.... Multumiri pentru tot. Daca rasfoiesti site-ul japonez este o sectiune care descrie in amanunt confectionarea transformatoarelor FI si a celor de iesire AF.Acestea se rebobineaza pe miezuri obisnuite pentru aparatele cu tranzistori. Link spre comentariu
Untold Postat Iulie 24, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2014 (editat) Bună seara domnilor, Respectele mele domnule Untold, Aveţi mai jos schema de bază a aparatului superreacţie cu două triode pusă la punct şi folosită de Titus Konteschweller Am îndercat s-o desenez (cît s-a putut) cu simboluri şi notaţii care au mai apărut în schemele de pe acest topic. Schema avînd mai bine de 90 de ani, nu toate componentele ce o alcătuiesc pot fi reprezentate cu simboluri moderne. Nu ştiu dacă simbolul de cadru sau cel de cască vă sînt familiare, dar bănuiesc că sînt suficient de sugestive. Un simbol care nu există în panoplia modernă şi a trebuit să-l inventez este cel al reostatului de filament cu potcoava (de fapt înfăşurarea rezistivă) întreruptă spre valoarea maximă. Se foloseau şi ca întrerupător. Astfel de reostate nu se mai fabrică ca atare dar pot fi bricolate dintr-un potenţiometru bobinat modern, suprimînd cîteva spire la capătul înfăşurării rezisive. Am descris atare operaţie aici: http://www.proradioantic.ro/index.php?x=articole&id_stire=125 Cu respect, Pitagora Schorsch (Născut Enulescu) Va salut cu respect! Multumesc tare mult, D-le Pitagora Schorsch pentru efortul dvs. Cu restul simbolurilor ma descurc, chiar si cu cel de antena cadru, simbolul de casti imi este familiar de pe vremea comunismului cand frecventam Radioclubul din oras avand ca profesor pe Dl. Saveanu George, radioamator (ce avea indicativul YO4KCN, parca...) cel de tuburi nu-mi prea era clar. Acum, totul e ok! Extraordinar de docmentat si detaliat postul dvs, de pe Proradioantic: http://www.proradioantic.ro/index.php?x=articole&id_stire=125 !!! De asemenea, foarte interesant si usor de executat practic refacerea designului antic al componentelor! Ahh, daca as mai avea acces la strunguletul SP80 pe care am lucrat odata..... Editat Iulie 24, 2014 de Untold Link spre comentariu
Untold Postat Iulie 24, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2014 (editat) Ca sa nu mai poluez inutil topicul "Aniversare Dr.Titus Konteschweller", o sa va intreb aici: in acel proiect, se pot folosi 2 pentode 4П1Л legate in mod trioda? A experimentat cineva? Editat Iulie 24, 2014 de Untold Link spre comentariu
Enulescul Postat Iulie 25, 2014 Partajează Postat Iulie 25, 2014 Bună seara domnilor, Ca să am cugetul împăcat că nu fac afirmaţii neverificate, (am zis la un moment dat că schema superreacţiei bilampă Dr Titus merge şi cu triode moderne) am pus la repezeală o ECC 82 (ce-am avut şi eu mai modern prin casă) pe breadboard-ul scos (de la păstrare) pentru această ocazie şi a mers! Mai multe amănunte aici: http://www.elforum.info/topic/80121-superreacţia-dr-titus-pe-breadboard/?p=1020446 Ca sa nu mai poluez inutil topicul "Aniversare Dr.Titus Konteschweller", o sa va intreb aici: in acel proiect, se pot folosi 2 pentode 4П1Л legate in mod trioda? A experimentat cineva? Respectele mele domnule Untold, Nu cunosc lampa 4Π1Л decît „din auzite” n-am lucrat cu ea, dar fiind o pentodă de putere este precis energofagă şi are capacităţi mari între electrozi conectată ca triodă. După cum (probabil) ştiţi eu am avut succes la schema lui Titus cu 2Ж27Л care este o pentodă de tensiune. Lampa scoasă din blindajul de aluminiu arată cam ca 4Π1Л micşorată şi consumă mai puţin. Cu respect, Pitagora Schorsch (Născut Enulescu) Link spre comentariu
Untold Postat Iulie 26, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2014 Buna ziua si respectele mele! In primul rand tin sa va multumesc D-le Pitagora Schorsch pentru ajutorul pe care mi-l oferiti experimentand in locul meu cele intrebate de mine si anume, functionarea receptorului Dr.Titus cu triode moderne. Am citit intr-o singura dimineata ambele topicuri (cel cu aniversarea Dr. Titus si cel cu Dr. TItus pe breadboard) si am vazut ca tubul 2Ж27Л merge foarte bine in radio Dr.Titus. Tin neaparat sa experimentez Dr.Titus si apoi, sa incerc sa-l construiesc in forma originala, am salvat pentru asta tot ce tine de acest receptor din ambele topicuri (poze, cote, model 3D postat de Dl. Marlowe, etc...). Desi cred ca voi avea acces la un strung sau strungar bun, inca nu cunosc in detaliu mecanismul cu parghie de apropiere al bobinelor, de aceea, va rog, daca aveti timp si dispozitie, sa-mi detaliati putin acel mecanism. Dupa cum am mai zis, un alt obstacol va fi procurarea sarmei izolata cu bumbac (trebuie o groaza si m-apuca groaza)...pt inceput, o sa experimentez cu sarma CuEm cu reducerea inductantei, datorita capacitatii parazite, precum dvs. ati sugerat intr-unul din topice. Cu stima. Link spre comentariu
Untold Postat Iulie 26, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2014 Mai tarziu, studiind mai cu atentie unele dintre pozele postate de D-voastra, cred ca am inteles constructia si functionarea mecanismului ce apropie o bobina de alta (rabatant?) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum