Untold Postat Februarie 6, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2014 Am facut schema cu 6J1P. Nu mi-a mers in FM oricat am chinuit-o. In schimb, a mers pe scurte, am prins vreo 4 posturi. Pe FM mi-a mers radioul dupa schema @mila cu PCC88. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 6, 2014 Partajează Postat Februarie 6, 2014 Am facut schema cu 6J1P. Nu mi-a mers in FM oricat am chinuit-o. In schimb, a mers pe scurte, am prins vreo 4 posturi. Pe FM mi-a mers radioul dupa schema @mila cu PCC88.Functioneaza bine si 6j1p pe FM:tJ5eBx0dsY8 Problema este doar strict de realizarea practica, la pentode avem un efect capacitiv foarte pronuntat in FM.si daca schimbi lungimea unui fir trebuie sa refaci reglajele... Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 6, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2014 Mie nu mi-a mers. Si-am schimbat vreo 5 tuburi 6j1P. Nu stiu de ce n-a mers, insa primul meu radio FM l-am facut prin clasa a zecea, am pus un BF173 iar L2 avea miez din alama reglabil. M-am chinuit ceva sa-l reglez dar a mers pana la urma cu o antenuta de doar 10cm. Ascultam pe atunci Radio Romania Tineret, pacat ca nu auzeam stereo, era timpul cand se dadeau semnalele de reglaj ale canalelor inainte de inceperea emisiunii...P.S. Ce tip de receptor e? Cu supereactie nu pare, poate doar o combinatie intre supereactie si sincrodina? Nu stapanesc prea bine termenii. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Mie nu mi-a mers. Si-am schimbat vreo 5 tuburi 6j1P. Nu stiu de ce n-a mers, insa primul meu radio FM l-am facut prin clasa a zecea, am pus un BF173 iar L2 avea miez din alama reglabil. M-am chinuit ceva sa-l reglez dar a mers pana la urma cu o antenuta de doar 10cm. Ascultam pe atunci Radio Romania Tineret, pacat ca nu auzeam stereo, era timpul cand se dadeau semnalele de reglaj ale canalelor inainte de inceperea emisiunii...P.S. Ce tip de receptor e? Cu supereactie nu pare, poate doar o combinatie intre supereactie si sincrodina? Nu stapanesc prea bine termenii.Condensatorul intre E-C tranzistorului il aduce in regimul de superreactie, ceea ce te deruteaza este circuitul acordat din intrare. Sunt si montaje cu superreactie care nu au circuit acordat pe intrare sau chiar cu etaj amplificator cu circuit acordat...http://www.eix.co.uk/Articles/Radio/Welcome.htmhttp://www.geopodium.com/files/Pilar/in ... nd%20Radiohttp://www.eleccircuit.com/wp-content/u ... ceiver.jpghttp://theradioboard.com/rb/viewtopic.p ... 8&start=15 Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 8, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2014 Azi am mai lucrat la radioul cu ECC82. I-am facut o bobina noua, 120 sp, priza la 25 sp, CuEm 0,1-0,2mm dupa ochi. Cu o sarma de 4-5m, aruncata pe casa vecinului, am prins o multime de posturi. Ziua receptionez cam 3 posturi, RR Act, Radio Iasi, 1 post rusesc. In seara asta am prins cel putin 7, un post arab cu fading, niste unguri, Iasiul, RR Act, rusi si ceva ce parea sa fie vocea americii, am prins emisiune in romana, insa se auzea slab si nu mereu. Nu stiu in ce banda sunt, probabil in medii, Antena satelor n-am mai prins cu aceasta bobina pe teava de PVC cu diam. de 30mm. Reactia am lasat-o fixa, am pus un semireglabil pe care l-am reglat acceptabil. Este uimitoare selectivitatea acestui simplu radio cu un singur tub....cu un tranzistor sau 2 chiar, nu se obtine asa ceva...sau cel putin eu n-am obtinut.Ca traf de iesire am folosit unul miniatura incapsulat de 220V/18V cu o casca telefonica veche de vreo 56 omi. Auditia este suficient de puternica sa se auda fara sa tin casca la ureche.Ramane sa-i mai pun un potentiometru, o borna pt antena, mufa pt alimentare si mufa pt semnal audio.Mai jos, cateva poze mai slabe, facute cu telefonul.Revin cu poze bune dupa ce e gata. Link spre comentariu
mila Postat Februarie 9, 2014 Partajează Postat Februarie 9, 2014 Din poze si descriere te afli in unde medii+ La minim esti pe la ~600Khz si la maxim pe la ~2,5Mhz sau mai mult daca capacitatile parazite sunt mici. Ce tensiune de alimentare ai? Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 9, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2014 Am mai redus bobina la 75 spire, eram undeva intre medii si lungi, ca nici antena satelor nu prindeam.Acum e mai bine, selectivitatea s-a mai redus nitel, sau poate ca e ziua. Acum RR Act se aude mai tare iar radio Iasi se aude si el mai bine. Cu bobina de 120 sp aveam vreo 4 locuri in care prindeam armonicile RR Act. Acum, nu mai prind armonicile.Tubul ECC82 l-am alimentat la 12V anodica si filamente, am coborat tensunea (am sursa reglabila) pana la 6V si tot functioneaza! ( nu are impamantare, merge doar cu antena)Inca nu am gasit un potentiometru prin cutiile mele cu maimute dar mai insist! Link spre comentariu
mila Postat Februarie 9, 2014 Partajează Postat Februarie 9, 2014 Interesant din datele tale eu am tras urmatoarele concluzii:Bobina cu 120sp pe tub PVC cu 30mm diam. lungimea bobinajului pare de ~70-75mm de aici rezulta ~ 140 -150uHDaca ai un condensator de 390pF rezulta rezonanta la 660-670KhzDaca pui condensatorul cu sectiunile in paralel rezulta rezonanta la ~470KhzFrecventa max in primul caz cu o valoare C egala cu ~20pF ar fi 2,9 MhzIar in al 2-lea caz cu o valoare C egala cu ~42pF ar fi ~2 MhzAlimenteaza la 36-40V tensiune anodica situatia se schimba mult in bine.Pune un ecran intre bobina si tub. Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 9, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2014 Am pus un traf cu 36V pe anodica, dupa filtraj am avut in gol cam 54V.Singura diferenta notabila cu aceasta tensiune a fost auditia cam de 3 ori mai puternica, selectivitatea ramanand aceeasi. In rest, mi s-a parut o usoara accentuare a instabilitatii care insa a disparut dupa conectarea impamantarii. Ecranul dintre bobina si tub nu schimba cu nimic datele problemei, atat cel din Cu cat si cel din Al.Am revenit la 12,6V, stabilitatea e mai buna si auditia mai lipsita de zgomote cu impamantare si la acesta tensiune. Impamantarea este insa provizorie, am legat masa cv-ului la calorifer, insa caloriferul e legat la centrala termica de ap, cu tevarie din henco, el face leg cu pamantul doar prin apa cred. Deci nu am o impamantare standard sau reala, i-as zice "flotanta"...nu m-ar mira sa functioneze si ca antena! Oricum, acest receptor are performante f bune fata de simplitatea lui. Ramane sa ma mai joc cu el, sa experimentez. Am mai inlocuit de exemplu si rezistorul de 100K din grila tubului cu unul de 1,2M. La fel, mi s-a parut o imbunatatire a stabilitatii.Oricum, 99% este transpiratie, doar 1% inspiratie, dar...microbul persista! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 9, 2014 Partajează Postat Februarie 9, 2014 Am pus un traf cu 36V pe anodica, dupa filtraj am avut in gol cam 54V.Singura diferenta notabila cu aceasta tensiune a fost auditia cam de 3 ori mai puternica, selectivitatea ramanand aceeasi. In rest, mi s-a parut o usoara accentuare a instabilitatii care insa a disparut dupa conectarea impamantarii. Ecranul dintre bobina si tub nu schimba cu nimic datele problemei, atat cel din Cu cat si cel din Al.Am revenit la 12,6V, stabilitatea e mai buna si auditia mai lipsita de zgomote cu impamantare si la acesta tensiune. Impamantarea este insa provizorie, am legat masa cv-ului la calorifer, insa caloriferul e legat la centrala termica de ap, cu tevarie din henco, el face leg cu pamantul doar prin apa cred. Deci nu am o impamantare standard sau reala, i-as zice "flotanta"...nu m-ar mira sa functioneze si ca antena! Oricum, acest receptor are performante f bune fata de simplitatea lui. Ramane sa ma mai joc cu el, sa experimentez. Am mai inlocuit de exemplu si rezistorul de 100K din grila tubului cu unul de 1,2M. La fel, mi s-a parut o imbunatatire a stabilitatii.Oricum, 99% este transpiratie, doar 1% inspiratie, dar...microbul persista! Incearca-l si pe US, ai sa ramai uimit ce stabilitate are Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 10, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2014 L-as incerca si pe scurte, sunt o multime de posturi faine. Cv-ul folosit de mine are doua sectiuni, nu stiu ce capacitate are. Si mai am unul de la un radio Albatros, are si doua sectiuni pt UUS. De aceea intreb: cate spire sa aiba bobina pt US? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 10, 2014 Partajează Postat Februarie 10, 2014 http://faculty.frostburg.edu/phys/latta ... xl1l2.html Specifications for Coils: All Coils Are Wound With #24 Magnet Wire Band Frequency L1 SW1 1.6-3.4 MHz 40 turns close wound 4 turns close wound 0.1" from L1 SW2 3.3-6.5 MHz 21 turns spaced out over 0.785" 4 turns spaced out over 0.14' 0.1" from L1 SW3 5.5-12 MHz 10 turns spaced out over 0.360" 3 turns spaced out over 0.095" 0.1" from L1 SW4 9.3-20 MHz 5 turns spaced out over 0.175" 3 turns spaced out over 0.095" 0.1" from L1 Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 10, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2014 Multumesc. Si socul de rf cum il fac? cu miez sau fara si cate spire? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 10, 2014 Partajează Postat Februarie 10, 2014 Il faci tot pvc fara miez ca si pana acum. Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 10, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2014 Nu am schimbat inca bobinele pt scurte. Am constatat un lucru suparator la acest radio: seara, cand selectivitatea este mult marita, am posturi amestecate...iar RR Act se aude mai slab ca ziua si cu mai multi paraziti. Unde sa fie problema? E antena prea lunga sau e cuplata prea strans? Sa reduc valoarea rezistorului de 1,3M din grila tubului, cel in paralel cu c-ul de 330pF? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum