mila Postat Iunie 10, 2013 Partajează Postat Iunie 10, 2013 ....Pune un condensator de Gloria sectiunea uus si dupa ce prinzi posturile te poti juca cu condesatori serie si/sau paralel pentru incadrarea in gama 88-108Mhz pe cursa condesatorului variabilMultumesc pentru sugestii.Sectiunea de FM a cv de Gloria era pentru banda est, 65-73 Mhz, va trebui sa leg in serie un c de cativa pF.Vezi ca am mai adaugat la post ceva.Nu are legatura pentru ce a fost construit, capacitatea lui + bobina rezoneaza in banda aleasa. s-ar putea ca sa acopere o banda mult mai larga de ex de la 80 la 130Mhz cu atat mai bine la inceput...apoi poti sa limitezi banda cu condensator serie si paralel astfel incat se te incadrezi in 88-108Mhz.Important e sa receptionezi cel putin un post, apoi faci comparatia cu un receptor comercial.Daca de ex receptonezi un post pe 90Mhz si condensatorul e complect deschis inseamna ca trebue sa mai desfaci spirele bobinei sau chiar sa mai scoti o spira si vitzavercea vorba lui nea Iancu Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 10, 2013 Partajează Postat Iunie 10, 2013 Receptoarele superreactie sunt asa de sensibile încât pot receptiona oscilatorul local al unui receptor superheterodina. Puneti deci lânga receptorul din cauza un receptor comercial (poate fi si un televizor cu acord direct în frecventa) si-i cautati oscilatorul. În felul asta puteti etalona scala fara sa utilizati aparatura specializata (frecventmetre, generatoare, etc.). Link spre comentariu
mila Postat Iunie 13, 2013 Partajează Postat Iunie 13, 2013 Azi e sarbatoare si am avut ceva timp sa citesc ce s-a mai "postat" pe aici...pe forum.Ceva progrese? Link spre comentariu
Untold Postat Iunie 16, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 16, 2013 Da.Am decuplat filamentul la masa prin cei 2 cond de 2n2 si..surpriza: am prins doua posturi: radio romania actualitati si postul local radio galati cu cv deschis la jumatate primul post si la 1/3 din cursa pt celalalt post! Am mai pus un cond de 1pF paralel pe cv si intrega ansamblul l-am facut pe o bucata de profil din tabla zincata pt rigips. Revin maine cu poze si un filmulet. Link spre comentariu
mila Postat Iunie 16, 2013 Partajează Postat Iunie 16, 2013 Radio Romania Actualitati e pe 106,4Mhz la Galati asa ca ar trebui receptionat cu condensatorul variabil aproape deschis complect.Mai strange putin bobina. Link spre comentariu
Untold Postat Iunie 17, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2013 Iaca strutocamila mea cum se prezinta.Partea nasoala e ca filmul s-a tras fara sonor, habar n-am de ce si nu l-am mai incarcat pe iutub.Partea si mai nasoala e ca Radio Galati care e post local, se aude f tare si foarte distorsionat. Ca si cum ar zbiera ala-ntr-un microfon fara compresor de dinamica, sau cum s-o numi chestia aia care tine nivelul la iesirea microf. constant indiferent de nivelul de la intrare iar muzica e supramodulata. Chiar daca reglez pragul de reactie din putometru, nu se imbunatateste sunetul decat f putin. RR Actualitati se aude relativ incet, dar foarte clar! Cum sa scap de supramodulatia de pe R Galati? Sa micsorez rezistorul de 330 Kohmi din grila triodei? Am pus-o de 470 kohmi...sau sa maresc Ua la 180V? Acum e 104V..Am ascultat pe 2 casti de 250 ohmi fiecare, inseriate.Daca as reusi sa-l fac sa se auda bine si pe R Galati, l-as baga intr-o carcasa faina... Link spre comentariu
mila Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 In principiu trebue sa prinzi mai multe posturi in Galati.Nu ai potentiometru de volum?Nu vad sa ai decat reglajul reactiei.Ce antena folosesti?500Ohm e o sarcina prea mica in anodul triodei.Trebue casti cu impedanta de 4000Ohm sau transformator de adaptare ceva de genul ~10K/4-8Ohm.Un mic transformator de retea 230/6-7V la un curent de 2A e perfect pentru inceput cu un difuzor de 8Ohm.Bineinteles banda redata este mica cu astfel de transformator ceva gen 100-4000Hz.Oricum se va auzi incet si mai bine e sa mai faci un amplificator cu o lampa gen ECL/PCL82 , 86 , 84 , 85 ...Poti reduce rezistenta de 470KOhm pana la 270K, de asemenea poti reduce si condensatorul de cuplaj de 2,2pF sau rezistenta din anod de 62KOhm pana la 39KOhm dar toate aceste modificari reduc amplificarea globala pentru toate posturile.Felicitari pentru constructie, esti pe calea cea buna experimenteaza in continuare. Link spre comentariu
Untold Postat Iunie 17, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2013 ...Nu ai potentiometru de volum?Nu vad sa ai decat reglajul reactiei. Ce antena folosesti? 500Ohm e o sarcina prea mica in anodul triodei.Trebue casti cu impedanta de 4000Ohm sau transformator de adaptare ceva de genul ~10K/4-8Ohm.Un mic transformator de retea 230/6-7V la un curent de 2A e perfect pentru inceput cu un difuzor de 8Ohm...Oricum se va auzi incet si mai bine e sa mai faci un amplificator cu o lampa gen ECL/PCL82 , 86 , 84 , 85 ...Poti reduce rezistenta de 470KOhm pana la 270K, de asemenea poti reduce si condensatorul de cuplaj de 2,2pF sau rezistenta din anod de 62KOhm pana la 39KOhm dar toate aceste modificari reduc amplificarea globala pentru toate posturile.Felicitari pentru constructie, esti pe calea cea buna experimenteaza in continuare. Am pus un semireglabil, l-am reglat pe maxim, e in cutie lipit de tabla.Am pus ca antena un fir de aprox. 1m, apoi am taiat din el pana mi-a ramas cam 40 cm. R Galati se aude tot asa, insa RR Actualitati nu se mai prinde deloc. Cand marec antena, prind si RR Act.Dupa-amiaza am sa pun traf de iesire, am unul micut de retea modificat pt iesire, i-am scos tolele, (E+I) le-am separat si le-am montat cu intrefier (0,2mm). Totodata i-am scos si din secundar, daca ar fi sa-l alimentez la 220, as avea apro 3V in secundar. L-am testat cu un alt tubulet ca traf de iesire si se auzea mai bine asa modificat decat inainte de modifcare cand scotea 9v si n-avea intrefier.Sau mai bine ii pun pe iesirea audio un rezistor de 4k7 si o cuplez la miniampliful meu cu tubulete 6N16B si 6P30B O sa ma mai joc si cu modificarea valorilor pieselor, cred insa ca ar trebui sa mai maresc Ua.R Galati il prind pe flancuri, in doua locuri. RR Act intr-un singur loc. Sa transmita RR Act in am? Link spre comentariu
mila Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 Potentiometru de volum e pus ca sa regleze volumul daca l-ai pus pe max normal ca e nivelul prea mare.antena trebue sa aiba in jur de 750mm.Respecta schema.Pentru-ca ai tensiunea mai mica pune in anodul primei triode 18-24KOhm Link spre comentariu
mila Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 Rascolind prin calculatoare am gasit ultima schema.La acesta schema se adauga precizarea cu decuplarea filamentului cum am aratat in posturile de mai inainte.Dupa cum se vede am introdus in catodul primei triode un mic potentiometru care regleaza sensibilitatea la intrare.El trebue sa fie accesibil pe panoul frontal. Link spre comentariu
Untold Postat Iunie 18, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2013 ...Dupa cum se vede am introdus in catodul primei triode un mic potentiometru care regleaza sensibilitatea la intrare.El trebue sa fie accesibil pe panoul frontal.Multumesc.Astazi voi fi cam ocupat dupa-amiaza, dar maine sper sa ma pot ocupa de radio.O sa-i pun acel potentiometru de 500 ohmi, am unul bobinat la valoarea asta, sper ca daca e rezistor inductiv, n-are-a face. Sau are? Link spre comentariu
mila Postat Iunie 18, 2013 Partajează Postat Iunie 18, 2013 Are...bobina de accord in montajul asta are 100-150nH un potentiometru bobinat cred ca e undeva in domeniul 1-2uH deci atentie de 10 ori mai mult.S-ar putea ca impreuna cu capacitatile parazite sa rezoneze chiar in banda receptionata si nu e bine Trebue sa cauti un potentiometru format mic normal nu bobinat.Amplificarea etajului detector e foarte mare si in mod normal nu ar avea nevoie de un etaj RF inainte.De altfel amplificarea etajului de RF in schema data e foarte mica 2-5ori.Etajul RF are mai mult rol de etaj separator fata de antena.E bine ca raportul L/C la circuitul de accord sa fie mai mic ca sa nu apara efectul dezacordarii la apropierea mainii, de asemenea intre utilizator si montaj e bine sa fie un perete ecranat din cupru, aluminiu sau cablaj, perete pe care se monteaza si elementele de control.Montajul e oarecum sensibil si la miscarea persoanelor in jurul antenei. Nu te grabi cauta intai piesele si apoi experimenteaza.Pacat ca esti departe de mine.Daca ai nevoie de ceva piese pentru acest radio te rog sa ma apelezi pe mp si te ajut cu ce am.Livrarea pe posta gratuit. Link spre comentariu
Untold Postat Iunie 18, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2013 Are...bobina de accord in montajul asta are 100-150nH un potentiometru bobinat cred ca e undeva in domeniul 1-2uH deci atentie de 10 ori mai mult.S-ar putea ca impreuna cu capacitatile parazite sa rezoneze chiar in banda receptionata si nu e bine Trebue sa cauti un potentiometru format mic normal nu bobinat..........................Montajul e oarecum sensibil si la miscarea persoanelor in jurul antenei. .....................Daca ai nevoie de ceva piese pentru acest radio te rog sa ma apelezi pe mp si te ajut cu ce am.Livrarea pe posta gratuit.Am sa caut un semireglabil normal atunci, ma gandeam ca s-ar putea sa fie probleme.Receptorul meu e cam nesimtit, nu reactioneaza nici daca pun mana pe antena.. Cat despre piese, multumesc mult, am tot ce-mi trebuie pentru el, ce nu prea am este timpul..se pare insa ca e o problema globala asta... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 19, 2013 Partajează Postat Iunie 19, 2013 Are...bobina de accord in montajul asta are 100-150nH un potentiometru bobinat cred ca e undeva in domeniul 1-2uH deci atentie de 10 ori mai mult.S-ar putea ca impreuna cu capacitatile parazite sa rezoneze chiar in banda receptionata si nu e bine Trebue sa cauti un potentiometru format mic normal nu bobinat..........................Montajul e oarecum sensibil si la miscarea persoanelor in jurul antenei. .....................Daca ai nevoie de ceva piese pentru acest radio te rog sa ma apelezi pe mp si te ajut cu ce am.Livrarea pe posta gratuit.Am sa caut un semireglabil normal atunci, ma gandeam ca s-ar putea sa fie probleme.Receptorul meu e cam nesimtit, nu reactioneaza nici daca pun mana pe antena.. Cat despre piese, multumesc mult, am tot ce-mi trebuie pentru el, ce nu prea am este timpul..se pare insa ca e o problema globala asta...Problema este ca te afli in proximitatea emitatorului local.In cazul asta receptorul trebuie complet ecranat, inclusiv tubul... Link spre comentariu
mila Postat Iunie 19, 2013 Partajează Postat Iunie 19, 2013 Da e o solutie de luat in seama ecranarea totala dar nu recomand tabla de fier. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum