Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio FM cu tubul 1Ж29Б

Untold

Postări Recomandate

Buna ziua.Am gasit mai multe scheme de radio FM cu tuburi, insa va rog sa-mi spuneti daca acest tubulet pentoda, 1Ж29Б ar putea fi folosit la constructia unui radio FM cu superreactie. M-ar interesa o schema cu unul sau doua din aceste pentode subminiatura, eventual o schema adaptata.Multumesc.

Incearca si schema urmatoare:viewtopic.php?f=290&t=68217In locul tubului EL95 cuplezi minitubul 1Ж29Б, in rest trebuie sa ai grija cu tensiunea de filament max 1,4V.Iti recomand o tensiune anodica de 12V, daca se comporta bine ea poate coborî spre 6V.In locul socului pe anod se poate cupla si o perla de ferita RF.Asa cum am postat acolo merge si tubul 6Ж1Б...
Link spre comentariu

E mare diferenta intre tuburi.EL95 e un tub exceptional considerand ca e tub final audio.

Pentru seria de tuburi rusesti subminiatura nu se obtin rezultate bune sub 36V tensiune de alimentare...asa au fost construite.Tubul 1J29B are un curent de filament relativ mare 54mA dar se poate folosi cu filamentele serie la 2,4V si un curent de 28-30mA.Functioneaza fara probleme chiar si la 0,8V tensiune de alimentare filament.Alimentarea filamentului peste 1,2V reduce drastic durata de viata a tubului.Un tub alimentat la 1,1V poate duce peste 5000-6000 ore iar unul la 1,4V sau peste (1,5V de ex) nu poate mai mult de 500 ore!Cat are o baterie normala noua? Atentie.In rest tubul e deosebit de robust.

Am cateva tuburi 6H28B si daca am timp incerc zilele astea, daca merge sa fac cu ele schema cu ECC88...la 24-36V si iesire pe difuzor cu final IRF510 :da

Am si 1J29B dar le pastrez pentru alte utilizari.

http://gstube.com/data/560/

Link spre comentariu

Incearca si schema urmatoare:viewtopic.php?f=290&t=68217In locul tubului EL95 cuplezi minitubul 1Ж29Б, in rest trebuie sa ai grija cu tensiunea de filament max 1,4V.Asa cum am postat acolo merge si tubul 6Ж1Б...

Am sa incerc maine, poate va merge...insa rezistorul de 100Kohmi din grila va trebui marit, iar C-ul paralel, micsorat la 47-56pF. Am experimentat si eu receptorul acela,cu 6J1P. N-am reusit sa-l fac sa intre in superreactie, am tot schimbat bobina pana am prins ceva pe scurte, vreo 4 posturi. Pe FM n-a vrut sa mearga, am schimbat vreo 5 buc. 6J1P, degeaba.O sa folosesc o bobina de CuAg de la blocul FM al rr Gloria si un trimer ceramic tubular, cu surub din alama pt reglaj.O sa fac si-un stabilizator reglabil cu un LM317 pentru cei 1,2V pentru filament, alimentat dintr-un incarcator de nokia de 5V. Pentru anodica am un mic toroidal care scoate in alternativ 50V.Revin maine seara daca am reusit ceva.
Link spre comentariu

Faina schema de aici http://www.jfam.ch/pr/rf/pc/pc.html , ma tenteaza s-o realizez, numai sa termin cu BAC-ul si apoi am timp de experimentari.

Vreau sa folosesc PCF82 ce e destul de asemanatoare cu ECF80(in afara de filament) ce se gaseste foarte usor si are si o amplificare mai buna, in loc de EF80 sa pun EF184 care e aproape identica si iar foarte usor de gasit iar in loc de EAA91 - 6H2P(nu dubla trioda ci dubla dioda heptala) care sunt echivalente.

Totul vreau ca sa pun intr-un vechi difuzor de radioficare ce are un aspect foarte retro, ca cel din poza de mai jos:

Posted Image

Link spre comentariu

Schema nu e incalcita dar e usor stearsa.Cu putina atentie se disting valorile componentelor.Eu as folosi ECC88 sau PCC88 fara probleme in locul lui ECC82 rezultatele sunt similare.In att o schema de etaj final la tensiuni de alimentare de 24-36V.Transformatorul de iesire e adaptat la sarcina (e un transformator de retea 230/18V de 6cm patrati)Pentru 8Ohm sarcina ar trebui unul de 230/14-15V iar pentru 4Ohm unul de circa 230/11V.In cazul folosirii tensiunii de alimentare de 24V se obtin la iesire circa 35mW. Amplificatorul nu e Hi-Fi dar e perfect pentru un radio AM/FM si puterea este mult peste cei @2-3mW obtinuti de australian.Schema a fost optimizata cu ajutorul d-lui Lazaroiu caruia ii multumesc pentru efortul depus.

Schema amp low voltage PCC88_PL84-Model.pdf

Link spre comentariu

Multumesc pentru schema, dar nu etajul final e o problema la mine, am un amplif cu tuburi subminiatura, o dubla trioda 6N16B si doua pentode 6P30B care scoate aprox. 2x 2W si se aude superb.Problema la mine e lipsa de tuburi, dar e rezolvabila.Schema lui @Cristian74 cu 6J1P, o sa incerc sa inlocuiesc cu 1J29B, dar dupa ce termin ce-am inceput.Mai rapid e sa fac ceva testat care functioneaza decat sa testez eu, timp nu prea este...Astazi am inceput sa fac schema cu superreactie cu PCC88 (ca tot am unul singur.) Daca o termin, desi nu cred, revin cu rezultate.Ma cam incurca una din laturile caracterului meu: las o lucrare neterminata si ma apuc de alta..si tot asa.. :rade:

Link spre comentariu

Totul vreau ca sa pun intr-un vechi difuzor de radioficare ce are un aspect foarte retro...

O sa ti se topeasca tigaia aia din plastic :speriat :rade: Mai bine-i faci o carcasa din lemn, pirogravata cu lampa de benzina si lacuita....tot te laudai c-ai lemne de foc :ciuda:
Link spre comentariu

Azi, desi e duminica, am terminat radioul inceput ieri, cel FM cu PCC88 din schema postata anterior.Pot sa spun ca a intrat in superreactie din prima, desi nu are decat 104V anodica si 6,7 pt filament.Se simte cand dau din trimer si din potentiometre, fasaie puternic, sunet caracteristic superreactiei, dar nu prind niciun post.Am folosit o bobina de 6 spire CuAg cu carcasa de la blocul FM de la rr Gloria si un trimer verde tubular cu surub din alama.In mod sigur nu este in banda, luni o sa fac alta bobina din sarma ceva mai grosuta, cea din CuAg are cam 0,5 mm in diametru si o sa pun sectiunea de FM a unui condensator variabil de Gloria.L.E. Pe iesirea audio, am legat in serie doua casti telefonice vechi de 250 ohmi, in total o sarcina de 500 ohmi direct pe trioda fara traf de iesire. Se aude fasaitul foarte tare, nu trebuie sa tin casca la ureche, la fel probabil se va auzi si postul de radio.

post-71315-139829637733_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pana intri in banda nu e nevoie de CuAg. Fiecare montaj are alte capacitati si inductante parazite si de aceea trebue bibilita bobina.Neaparat sa decuplezi filamentul la masa cu condensatoare 2-10nF direct pe soclu lampii.Piesele trebue sa fie de calitate in special condensatorul variabil si condensatoarele din jurul circuitului de acord.Piesele slabe reduc sensibilitatea!Atentie la condensatorul de 100pF din anodul detectoarei cu superreactie.Reglajul superreactiei din potentiometru nu e constant in banda! trebue reglat aproape la fiecare post pentru auditie optima.In general trebue marita reactia la posturile din partea inferioara a benzii...normal :da Legaturi scurte dar nu exagerat pana in 20-25mm e ok.Cred ca acel trimer din Gloria are capacitate mica si nu poti acoperi banda cu el.

post-27475-139829637791_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu am decuplat filamentul la masa, iar in locul valorii de 100pF/400v la cei 4 cond, am pus de 220pF, ceramici, n-am avut de 100pF... E cam incalcit executat si cam ingramadit, e foarte posibil sa am ceva acrosaje, pe spatele cablajului am rezistorii, pe fata condensatorii, bobina, trimerul si tubul...nu l-am pozat si pe spate de rusine.. :jytuiyu O sa-l refac in intregime pe un profil din tabla zincata U pentru rigips pe care am sa prind soclul iar piesele o sa le lipesc din scurt pe soclu, iar lipiturile la masa vor fi direct pe profil, in stilul amplificatoarelor de antena.Stiu ca pentru fiecare post receptionat trebuie modificata reactia, am pus pot de 250k liniar..e bun, sau trebuia logaritmic?Am pus in paralel cu trimerul ceramic tubular verde un cond ceramic de 10pF...se modifica intrucatva ceva dar tot niciun post receptionat...O sa folosesc un cv cu lamele, sectiunea de FM, am mai multe bucati de la diverse aparate de radio...si..a-propos! Am vreo 5 bucati condensatori variabili militari din aceia rotunzi din aluminiu la care sectiunea de deasupra se intrepatrunde cu cea de dedesubt prin infiletare pe un surb cu pas marisor ca la trimerul tubular...numai ce cele doua sectiuni ale cv-ului contin cercuri concentrice..cred ca stiti despre ce tip condensator variabil vorbesc...ce capacitate au acele condensatoare si ar fi bun de folosit in cazul de fata? ( cu rotorul la masa)

Link spre comentariu

Montajul e tolerant la valorile componentelor dar nu chiar 100% diferente :rade: Merge potentiometru liniar, cu cat valoarea e mai mare cu atat reglajul reactiei va fi mai dificil.Nu trebue sa te rusinezi de nimic...eu am folosit cablaj pe care am lipit insulite de cablaj 4x4mm cu superglue o astfel de insulita are sub 0,5pF capacitate parazita, cablajul a constituit si masa montajului.(cablajul trebue curatat inainte cu smirghel fin)Se pare ca prin capacitatea filament catod scapa energie RF si de aceea trebue decuplate filamentele.La mine pana nu am decuplat filamentul nu a mers prea bine :daPentru acoperire e importanta variatia condensatorului de acord (pentru inceput). un trimer din ce ai pus tu are 1 la 3-5pF prea putina variatia.Pune un condensator de Gloria sectiunea uus si dupa ce prinzi posturile te poti juca cu condesatori serie si/sau paralel pentru incadrarea in gama 88-108Mhz pe cursa condesatorului variabil.Fata de schema fac cateva precizari:Rezistentele din catod tuburi: 820Ohm la 1,1KCondensatori decuplare tensiune anodica: 2.2 la 4,7uFCondensatori decuplare catozi: 10uF la 33uFRezistenta din grila detector:270 la 470KOhm(cu cat e mai mare creste ceva sensibilitatea dar scade...stabilitatea)Condensator cuplaj RF-Detector: 2,2 la 3,9pFErata:Condensatorul paralel cu potentiometrul de volum de 100K trebue de 2,2nF in loc de 100pFRezistenta serie cu potentiometrul de volum de 100K trebue 27Kohm in loc de 10KohmModificarile din erata nu modifica sensibilitatea sau selectivitatea receptorului...modifica constanta de dezaccentuare a semnalului audio.Spor la construit.

Link spre comentariu

....Pune un condensator de Gloria sectiunea uus si dupa ce prinzi posturile te poti juca cu condesatori serie si/sau paralel pentru incadrarea in gama 88-108Mhz pe cursa condesatorului variabil

Multumesc pentru sugestii.Sectiunea de FM a cv de Gloria era pentru banda est, 65-73 Mhz, va trebui sa leg in serie un c de cativa pF.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări