Vizitator avram stefan Postat Noiembrie 28, 2014 Partajează Postat Noiembrie 28, 2014 Rog pe dl Lazaroiu sa simuleze un final PP cu 6j1p sau chiar cu 6j4. Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator overseas Postat Decembrie 31, 2014 Partajează Postat Decembrie 31, 2014 Va doresc un nou an plin de bucurii si impliniri pe toate planurile atat spirituale cat si materiale, si de asemenea multa sanatate ca e mai buna decat toate! La multi ani tuturor! Link spre comentariu
iuli10 Postat Octombrie 31, 2015 Partajează Postat Octombrie 31, 2015 Cea mai faina schema de pana acum, din cartea regretatului George D. Oprescu.Nu e cu subminiaturi, dar cred ca functioneaza bine.Ma bate gandul sa incerc receptorul asta..am toate tuburile... în care dintre cărțile d-lui G.D. Oprescu ați găsit schema? Link spre comentariu
iuli10 Postat Noiembrie 1, 2015 Partajează Postat Noiembrie 1, 2015 L. E: Este vorba de schema asta, se pare că citarea nu reia și imaginile: Este bine realizat cuplajul (direct) între T2 și T3 ? Sau e greșeală în schemă? Link spre comentariu
mila Postat Noiembrie 1, 2015 Partajează Postat Noiembrie 1, 2015 (editat) nu e o greseala, e un etaj cascod destul de interesant facut. Rog pe dl Lazaroiu sa simuleze un final PP cu 6j1p sau chiar cu 6j4. Multumesc. Pentru ce?In primul rand fa schema pe care o doresti ca d-l Lazaroiu sa o simuleze, apoi trebue sa te gandesti daca merita?Si nu in ultimul rand posteaza cererea in sectiunea "audio pe tuburi" topicul SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICE PS. acum vad ca cererea a fost facuta in 2014 Editat Noiembrie 1, 2015 de mila Link spre comentariu
iuli10 Postat Noiembrie 1, 2015 Partajează Postat Noiembrie 1, 2015 Ok. Mulțumesc mult pentru lămuriri. O să încerc montajul când o să am ceva timp liber. Și așa am multe tuburi EF80 și EF183-4 care stau degeaba într-o cutie...Într-adevăr autorul a avut o idee interesanta cu acel etaj cascod, sunt curios ce fel de avantaje aduce în situația dată. Link spre comentariu
mila Postat Noiembrie 1, 2015 Partajează Postat Noiembrie 1, 2015 (editat) E vorba de banda si stabilitate unde se stie ca etajul cascod exceleaza.Dat fiind vorba de pentode...nu vad de ce a ales acest montaj.6J1P oricum(la fel si EF80/EF184) sunt tuburi de cale comuna cu amplificare mare si stabilitate ridicata. Editat Noiembrie 1, 2015 de mila Link spre comentariu
puriu Postat Noiembrie 1, 2015 Partajează Postat Noiembrie 1, 2015 Tuburile T2 si T3 nu sunt cascod, sunt cu catod comun si alimentate in serie. Interesant este etajul cu T1. Receptorul poate functiona in banda veche, 65 - 73 MHz, dar la 100 MHz e mai greu. Tuburile 6J1P si EF80 merg la limita la 100 MHz dar, dupa cat mi-aduc aminte, EF184 are panta mica si variabila si nu merge . Link spre comentariu
mila Postat Noiembrie 2, 2015 Partajează Postat Noiembrie 2, 2015 EF184 are panta fixa, mare. EF183 are panta variabila si ceva mai mica decat EF184 Da, este adevarat sunt alimentate serie. Link spre comentariu
iuli10 Postat Martie 12, 2016 Partajează Postat Martie 12, 2016 Zilele astea am avut ceva timp liber, așa că am făcut un mic test cu această schemă: Folosind tubul EF80 am reușit să prind 2 posturi fără nicio antenă (Europa FM și RR Actualitati). În mod surprinzător schema funcționează și cu tubul 6K13P (EF183) , dar e mai dificil de obținut un punct stabil de funcționare... Circuitul acordat e constituit dintr-o bobină cu 5 spire din sarma de CuEm , cu diametrul de 1 mm, bobinată pe un burghiu de 11mm care se scoate după realizarea bobinei. Trimerul are C max= 25 pF. Șocul de RF e obținut bobinând 75cm de sârmă CuEm+M cu diam. 0,45, pe un tub de carton cu dia. de aprox. 6 mm. Cuplând (inductiv) o antenă de 1m se recepționează și R. Tg. Mureș, Radio ZU , R. R. Cultural. Urmează să fac modificările și pentru următorul montaj: Mi-ar plăcea să pot cupla antena la receptor și în mod capacitiv. Ce valoare ar trebui să aibă capacitorul de cuplaj în ac. situație? Mai apare și problema că pentru unele posturi intensitatea audiției rămâne relativ redusă, chiar cu pot-ul de volum la maxim. Se poate face ceva pentru ameliorarea problemei? Link spre comentariu
iuli10 Postat Aprilie 16, 2016 Partajează Postat Aprilie 16, 2016 Am experimentat și montajul din ”Construiți o radiocombină” Rezistorul de 20K (după bobina de șoc a etajului cu superreacție) devine pot. de 1 M , iar condensatorul de ”2-5T” devine 100 pF Mai jos, un scurt video cu montajul funcționând cu EF80 , la 99,5 Mhz (Digi FM). https://www.youtube.com/watch?v=TGTugXJAzbU&feature=youtu.be Link spre comentariu
Untold Postat Aprilie 17, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 17, 2016 Super, bravo! Dar cand faci acordul, rotorul cv-ului e la masa? Nu are mana influenta asupra reglajului? Am si eu cativa cond variabili din aia.... Poate postezi si ultima schema, multumesc! Link spre comentariu
iuli10 Postat Aprilie 17, 2016 Partajează Postat Aprilie 17, 2016 Salut! În schemă rotorul CV nu e legat la masă. Pentru a face asta mi-ar trebui un Cv cu 2 secțiuni. Am găsit însă o soluție mai comodă. Probabil cunoașteți CV-ul cu care erau echipate radioreceptoarele tip COSMOS. Am luat un astfel de cv și i-am scos cîteva plăci, până am ajuns la Cmax.=16 pF. Am prelungit axul de acord cu o tijă din plastic lungă de 6 cm. Acest CV e bun pt. că are atașat un sistem de demultiplicare mecanic. În video am pus trimerul acela pt. că era la îndemână... Astfel de trimeri se găsesc în RTM-urile românești.... Prima variantă de receptor (din Caleidoscop de electronică) avea problema unui efect capacitiv pronunțat... Ajungea să se miște cineva prin cameră, și rr-ul „sărea” de pe post. Schema rr-ului din videoclip e explicată intre 134-143 în Construiți o radiocombină. Schema e în ultima poză din postul #161. În loc de ECH81 am folosit 2 x EF80, cu modificările următoare: -Rezistorul de 20K (după bobina de șoc a etajului cu superreacție) devine pot. de 1 M , iar condensatorul de ”2-5T” devine 100 pF. -Condensatoarele de 50 Pf (cuplajul dintre ARF și etajul cu superreacție + condul din grila triodei) le-am pus reglabile intre 10-100pF -Ambele șocuri de RF le-am construit bobinând 75cm de sârmă CuEm+M cu diam. 0,45, pe un tub de carton cu dia. de aprox. 6 mm. Link spre comentariu
flomar60 Postat Aprilie 17, 2016 Partajează Postat Aprilie 17, 2016 Tot din RTM-uri am recuperat modelele astea: .....scuze de off-topic.... Link spre comentariu
iuli10 Postat Aprilie 17, 2016 Partajează Postat Aprilie 17, 2016 Tot din RTM-uri am recuperat modelele astea Exact primul model din stânga l-am folosit eu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum