Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio FM cu tubul 1Ж29Б

Untold

Postări Recomandate

Da, e destul pt o camera normala de locuit sau un birou, desi inclin sa cred ca "scoate" mai mult.

Aparatele de radio portabile Gamma, Cora, Solo 100 aveau 250mW si sunau de te surzeau...imi amintesc si-acum fraze din "fotbal minut cu minut".... :rade:

Link spre comentariu

Nu trebuie putere mare , 100 mW este suficient .

Nu-mi place acel Ra de 14.000 ohm ...

Poate va ajuta si aceasta schema cu un alt PSF,puterea sinus pe sarcina este de 220mW cu THD<5%,puterea maxima pe sarcina este de 600mW cu THD>10%.Aveti pe schema si datele trafului de iesire cu un Ra=10000ohmi/8ohmi,cu un secundar calculat pentru 32ohmi sau 64ohmi se pot cupla casti.Pentru o realizare practica tatonati valoarea rezistentei din catod (R2)  pentru o putere disipata pe tub de maxim 1.2W,caz in care THD-ul va fi minim.

post-175212-0-63651600-1416921876_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

la cat costa si faptul ca se gaseste usor  cu 6J1P as face un SE cu 2 tuburi in paralel iese si un Ra omenesc si o juma' de watt :56 D-l Lazaroiu poate face o simulare si cu un 6J1P(trioda) ca pre inaintea finalelor.(va rugam) :aplauze

Link spre comentariu

la cat costa si faptul ca se gaseste usor  cu 6J1P as face un SE cu 2 tuburi in paralel iese si un Ra omenesc si o juma' de watt :56 D-l Lazaroiu poate face o simulare si cu un 6J1P(trioda) ca pre inaintea finalelor.(va rugam) :aplauze

Cam asa zic eu ca ar arta un astfel de montaj...si se pare ca peste o juma' de watt !

Din R14 ( nu mai mica de 120Kohmi) se regleaza foarte frumos castigul intregului amplificator,in lipsa totala a rezistentei R14  sensibilitatea la intrare este de 200mV pentru o putere pe sarcina de 500mW sinus curat,cel putin pentru auditii cu semnal de la un RR cu modulatie AM va raspunde cu brio.

post-175212-0-70670400-1416937188_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

...mi-am facut timp si am cautat schema cu tuburi de tip 6j1p folosita de mine, compozitie proprie.

ca transformator de iesire am folosit un transformator de retea 220v/9v la care am asezat tolele de tip e de o parte si tolele de tip i de cealalta parte la care am adaugat si interfier.

Posted Image

...pana la 250 volti tensiune anodica , a functionat, la 300volti a crapat tubul final.

Link spre comentariu
Vizitator Degetzica

Multumesc de ajutor.

Schema a doua , cea cu doua lampase in paralel , este mai "umana".

Cred ca pentru multi transformatoarele de iesire sint un fel de bau-bau.

Ma gandesc si la solutia cu transformator de iesire din transformator de alimentare , pentru un radio mic , pe masa , este numai bun .

Link spre comentariu

eu folosesc de mult timp transformaroare de retea modificate cu intrefier pe post de transformatoare de iesire.-la trafuri de 220v/9v se foloseste difuzor de 8 ohmi.-la trafuri de 220v/6v se foloseste difuzor de 4 ohmi. ... schema postata mai sus de mine functuoneaza si la 40 volti tensiune anodica.

Link spre comentariu

220V/9V sarcina 8Ohm =Ra ~4800Ohm

sarcina 4Ohm =Ra~2400Ohm

220V/6V sarcina 8Ohm =Ra~10800Ohm

sarcina 4Ohm =Ra~5400Ohm

Diferente mici se pot corecta din deplasarea usoara a PSF tubului final.

Dat fiind vorba de transformatoare de retea banda de frecventa este intre 100-5000Hz.

Este de preferat um miez cat mai mare(fier mai mult)chiar pentru puteri mici.

Link spre comentariu
Vizitator overseas

Multumesc de ajutor.

Schema a doua , cea cu doua lampase in paralel , este mai "umana".

Cred ca pentru multi transformatoarele de iesire sint un fel de bau-bau.

Ma gandesc si la solutia cu transformator de iesire din transformator de alimentare , pentru un radio mic , pe masa , este numai bun .

Se pot folosi si trafuri de radioficare...

Dar nu cred ca este asa de dificil de procurat un traf de la RR Carmen, apoi mai exista si solutia utilizarii unui traf de cadre TV (Diamant, Lux, Venus, Opera etc) cu secundarul rebobinat pentru impedanta necesara.

Editat de overseas
Link spre comentariu

Salut ,Iata datele transformatorului de iesire cadre din tv. a/n cu tuburi/hibride romanesti, oferite de producator:http://i59.tinypic.com/260tr1t.jpgInainte de orice, asa cum este , un asemenea transformator trebuie verificat. Se cupleaza primarul la reteaua electrica de 220V si se masoara tensiunea din secundar care va fi de cca. 40 - 42 V ( functie de retea ) .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări