Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio FM cu tubul 1Ж29Б

Untold

Postări Recomandate

Buna ziua.Am gasit mai multe scheme de radio FM cu tuburi, insa va rog sa-mi spuneti daca acest tubulet pentoda, 1Ж29Б ar putea fi folosit la constructia unui radio FM cu superreactie. M-ar interesa o schema cu unul sau doua din aceste pentode subminiatura, eventual o schema adaptata.Multumesc.

Link spre comentariu

Am aflat ca in datasheet-ul lui 1J29B scrie 60Mhz frecventa....deci, nu prea (deloc) se poate folosi in FM...sau ar merge, daca ne luam dupa asta: "Russian Miniature High Frequency PENTODE Tube 1J29B-V (1Ж29Б-В). High Reliability Military grade pentode tube for requencies up to 60 MHz." ?

Am gasit o schema cu aceasta pentoda, dar se pare ca este pentru banda de scurte sau medii...si inca 2 scheme cu EF95 si EF98 pentru UKW...as incerca sa inlocuiesc EF95 cu 1J29B..sa vad ce iese..

Rog pe cineva cu experienta in radio (@mila, @den, @hpavictor, etc) sa ne dea o sugestie.

Multumesc.

post-71315-139829636673_thumb.png

post-71315-139829636679_thumb.jpg

post-71315-139829636682_thumb.jpg

Link spre comentariu

Interesanta ideea sa folosesti seria de tuburi rusesti subminiatura.Probabil ca merge fara probleme la 100Mhz dar sa vedem cu ce randament. :rade: la mine chiar si 6H6P a mers dar sensibilitatea a fost slaba.In ordine:E88CCECC88PCC887DJ86H23P poate merita un loc mai susPCC84 si echivalentele rusestiECC81 si 12AT7 nu am obtinut rezultate asa de bune ca australianul de pecool386.tripod.comdin pacate de curand site-ul a disparut...pacat.ECC856N1P6N3P6N6P :rade: Am incercat multe tuburi in schema derivata din schemele australianului de pe cool386.Merge si schema cu PCL84 cu auditie in difuzor dar din nou sensibilitatea e redusa.Daca se folosesc dublele triode, atunci prima trioda este amplificatoare reflex RF/AF si a 2-a ca detector cu superreactie.Reglaj superreactie potentiometric pe tensiunea anodica a etajului detector.Tensiunea de alimentare stabilizata si filamentul alimentat in CC.Detectia se face pe "flanc" asa ca postul de prinde de 2 ori datorita transmisiei stereo :rade: Cu o antena de 800mm am prins toate posturile care se transmit local.Schema trebue sa o caut si o voi posta din nou.

Link spre comentariu

Daca asta este schema despre care ne povestiti, atunci cum facem sa folosim o pentoda in locul unei duble triode?Sau am putea incerca cu o dubla trioda subminiatura, 6Н16Б?

post-71315-139829636787_thumb.jpg

Link spre comentariu

Da aia e schema de baza.Poti incerca sa legi pentodele ca triode.Si mai interesant e folosirea G2 ca anod si legarea anodului la masa.Totul trebue experimentat.La schema cu PCL84 pentoda era amplificator RF/AF reflex astfel, intrare RF pe catod si iesirea pe grila 2 iar in AF ca pentoda clasica.Trioda partea "C" din balon ca detectoare cu superreactie.Astfel se pot folosi si tuburi ca PCF80-82.Atentie tuburi gen 6H2P, ECC82, ECC83 sau echivalentele lor nu merg.

Link spre comentariu

Iertati-mi ignoranta, legarea pentodei ca trioda se face prin legarea G2 la anod si G3 la catod? Sau legarea impreuna la anod a G2 si G3? (In cazul in care nu se foloseste Uanodica mai mare decat Ug2) :nas:"A pentode (or, less commonly, a tetrode) can have its screen grid (grid 2) connected to the anode (plate) and the resulting "triode-strapped" (or "triode-connected") device has characteristics very similar to a triode (lower anode resistance, lower noise, more drive voltage required)." ---Wikipedia---

Link spre comentariu

http://www.radiomuseum.org/forum/summar ... todes.html

http://www.radiomuseum.org/forum/russia ... tubes.html

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_1j24b.html

In general legarea ca trioda inseamna sa legi grila 2 la anod direct sau prin intermediul unei mici rezistente(~100-1000Ohm)cu rol antioscilatie.

Cand nu e legata intern la catod grila3 se poate lega si ea la anod in special cand se folosesc tensiuni mici de alimentare.La anumite tuburi grila 3 poate fi folosita si ca grila de comanda(dual control pentode).

http://www.radiomuseum.org/forum/dual_c ... todes.html

http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... -less.html

O varianta de schema radio FM cu superreactie cu PCL84 in att.

Atentie - filamentul in CC si decuplat la masa.

post-27475-139829636942_thumb.jpg

Link spre comentariu

Multumesc de scheme si informatii.Am si PCC88, si PCF80, 82, 802 si EF80, mai am un ECC84, si niste greierasi de 1J29B si 6N16B, cu 6N16B am un preu facut care merge excelent la 50-120V, am amplificat cu el semnalul dintr-un DAC si se auzea superb...ma gandesc sa-l folsesc ca etaj final pt casti la un radio FM care as vrea sa fie tot cu o subminiatura.Sa incerc sa leg in mod trioda 1J29B in schema cu PCC88? Sau sa folosesc trioda in RF si pentoda in AF ca in schema cu PCL84?L.E. Am gasit o schema mai simpla pentru FM cu o dubla trioda, ECC85.Ce parere aveti, ar fi functionala si ce alt tub ar merge in locul lui ECC85?

post-71315-139829637018_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cea mai faina schema de pana acum, din cartea regretatului George D. Oprescu.Nu e cu subminiaturi, dar cred ca functioneaza bine.Ma bate gandul sa incerc receptorul asta..am toate tuburile...

post-71315-139829637023_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pentru simplitate as incerca asa ceva:http://www.jfam.ch/pr/rf/pc/pc.html

Nu am atatea EF80... :jytuiyu ....doar daca pot folosi 6J1P in locul V2-V3-V4, din astea am vreo 5 buc dintre care 2 sunt NOS si una testata si functionala in radioul lui cristian74...iar tubul EA(A)91 nu-l am deloc..se pot folosi 2 diode cu germaniu pentru detectie in locul celor 2 diode din tub?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări