Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Baterie condesatori

ady_risc

Postări Recomandate

Condesatoarele folosite in special in instalatii automatizate de imbunatatirea factorului de putere,au o constructie mai deosebita in special pentru a rezista o felie de timp indelungata la comutatiile aferente acolo unde sunt montti.Oricum e bine sa fie inlocuiti la un numar de ani de folosinta.Pe unii condesatori e specificat in clar numarul de comutari.Atentie nu se folosesc condesatori alesi...dupa ureche(condesatori no name),chiar daca in dorinta de a imbunatati factorul de putere avem tendinta de a le mari valoarea.Unde lucrez eu am asemenea instalatie de imbunatatirea factorului de putere,si dupa expirarea garantiei,am modificat-o in sensul ca am scos condesatorii din dulapul original unde erau elementele de comutatie si automatul de monitorizare a coeficientului de putere,si i-am introdus intr-o cutie separata tocmai a minimiza daunele in eventualitatea ca vreun condesator are de gind sa pocneasca.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ady_risc

12

• mihaighe

7

• gica70

4

• marius_3004

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am lucrat cu baterii de compensare si chiar am construit asa ceva unde am lucrat asa ca pot detalia problema:-acele spire de pe condensatori sant rezistente de incarcare pentru a limita curentul -trebuie avut grija ca puterea de conectare inscrisa pe contactor SA FIE IDENTICA cu cea inscrisa pe condensator-din proiectare cand se aleg treptele de comutare ele trebuiesc sa fie in raport : 1/1/2/2/4/4/4 ... astfel ca prin combinarea treptelor sa poata fi acoperita toata gama de puteri proiectata.De obicei aceste trepte sant chiar dublate (adica sant cate doua de aceiasi valoare) ca regulatorul sa poata schimba in timp cate una de acelesi fel pentru racire-treapta cea mai mica se declara ca valoare in setarea regulatorului ,si apoi raportul celorlalte trepte fata de dansa ca atunci cand regulatorul masoara o putere sa poata calcula corect cate trepte si de ce putere sa cupleze pentru a realiza compensarea corect,-trebuie respectat cu strictete modul de conectare al trafului de curent(care trebuie sa fie primul inainte de orice consumator-de obicei este montat in dulapul general de alimentare) si al fazelor de alimentare cu tensiune pentru regulator.Spre exemplu am vazut regulatoare la care traful de masura era pe R si masura de tensiune pe S si N si la care din greseala masura de tensiune a fost legata pe T si care functiona defectuos(in sensul ca baga prea multe trepte si atunci dulapul debita energie reactiva in retea de se incalzeau barele de legatura)-daca puterea reactiva din sistem este mai mare ca puterea de compensare regulatorul nu mai poate face rotirea treptelor si deci racirea lor in timp si atunci se incalzesc condensatori(este foarte utila o ventilatie in dulap) -daca regulatorul este setat prost sau nu are bine ales raportul treptelor fata de prima treapta la fel se incalzesc condensatori si atunci creste curentul de incarcare si apar defectele enumerate de colegi de mai sus(rezistente arse ,contacte de incarcare sau de lucru sudate).-ca masura generala trebuie din timp in timp verificata programare regulatorului si atunci nu sant probleme cu contactori si cu condensatori.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

E o schema standard (monofilara) cu 6 trepte, nu cu 7;nu ar trebui sa fie probleme, nu vad rezistentele in schema.Poate ai si schema detaliata, acolo ar putea fi acele rezistente (sau nu, acele bucle din prima poza ar putea fi conductoarele).

Link spre comentariu

"Cum se ataseaza o imagine pe forum" viewtopic.php?f=197&t=90355Dupa cum vezi, dupa o redimensionare, incape perfect pe forum, fara hosturi externe cu asteptare :nas:Vad ca se accepta si rezolutii mari, eu am facut-o 1920x1440 si are doar 225kB!

Corect, dar cand postezi de pe telefon si adaugi poza telefonul o face la o anumita rezolutie si tot o data memoria este mai mare. Iar de editat nu dispun de un program pe telefon. Va multumes
Link spre comentariu

nu vad rezistentele in schema.Poate ai si schema detaliata, acolo ar putea fi acele rezistente (sau nu, acele bucle din prima poza ar putea fi conductoarele).

Nu o sa la vezi niciodata :da ,ele nu se simbolizeaza in scheme,fac parte din contactor(asa sant considerate) si sant rezistente de incarcare si nu conductoare,am explicat destul de clar mai sus.Dupa cum nu o sa vezi in scheme nici rezistentele de descarcare care sant montate direct la bornele condensatoarelor.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Revin cu alte probleme.  Din cele 40 de baterii de condensatoare in  proportie de 90 % condesatori sau dus... INTR-O PERIAODA DE VREO 3 ANI. Care ar fi problema? temperature l este 25-30 grade.Voltajul aproximativ 380v - 400v, Curentul 20 - 220 A, Cos de fi setat la 0.95, 6 trepte de compesare. Problemele cele mai mari sau intalnit la cele care au avut Amperajul mare Ex.180-200A. Maine am sa va zic exact setarile facute in functie de condesatori.

Link spre comentariu

1. Copy-paste de la bazar-vanzari:

Urcati pozele pe unul din site-urile de gazduire imagini ( la alegere: https://www.google.r...ge hosting site ), copiati de acolo link-ul direct si atasati-l in anuntul vostru.
- Aveti grija la dimensiunea imaginilor, se prefera ca la afisarea directa a imaginilor pe anunt, acestea sa nu fie mai mari de standard-ul 800/600 deoarece anuntul devine greu de urmarit, daca nu stiti sa le redimensionati atunci postati imaginile sub forma de URL.-Important: Un tutorial despre postarea de poze la bazar, la link:

2. De la atelierul meu mecanichttp://www.elforum.info/topic/50928-cum-se-ataseaza-un-fisierimagine-pe-un-topic/

Link spre comentariu

Compensarea centralizata a puterii inductive pentru o intreaga intreprindere nu este cea mai rationala solutie. Mai simplu este sa se monteze un condensator trifazat de putere capacitiva corespunzatoare pe fiecare consumator mare care se conecteaza, de obicei, foarte rar. Chiar daca nu se compenseaza perfect factorul de putere in fiecare moment, consumatorii se compenseaza reciproc si ramane mult mai putina putere inductiva de compensat centralizat. Astfel viata condensatorilor poate ajunge la zeci de ani. O mica supracompensare capacitiva nu este daunatoare, iar puterea capacitiva nu se contorizeaza si nu se factureaza.

Link spre comentariu

O mica supracompensare capacitiva nu este daunatoare, iar puterea capacitiva nu se contorizeaza si nu se factureaza.

Da dar incalzeste suplimentar conductoarele.

La compensarea individuala si locala trebuie vazut daca ai unde pune condensatori si restul achipamentului ca altfel este mai scump si cu tablouri individuale.Practic condensatori nu se alimenteaza decat prin sigurante si cu contactori de lucru ,nu se cupleaza la bornele sarcini sa sa ramana cuplati permanent.

A inceput acum sa se practice si compensarea pe partea de inalta adica in primarul trafului de alimentare din PT.

Cat despre defectarea condensatoarelor am spus mai sus ca trebuie ca bateria de condensatori sa aiba trepte egale cate 2 si sa fie setat regulatorul ca sa le roteasca in timp tocmai pentru cresterea timpului de mentenanta.Daca din proiectare bateria de condensatori a fost calculata sa depaseasca maximul de putere ce trebuie compensat atunci treptele de condensatori vor fi rotite corespunzator cu efectul benefic asupra mentenantei.

Daca aste subdimensionata atunci se ajunge la acele schimbari de care vorbesti(90% in 3 ani.)

Urmareste functionarea si spune ce trepte cupleaza,daca se ajunge sa cupleze toate si daca le roteste(in cazul cand nu se cupleaza toate treptele) si mai vorbim.

Editat de mihaighe
Link spre comentariu

Da dar incalzeste suplimentar conductoarele.

La compensarea individuala si locala trebuie vazut daca ai unde pune condensatori si restul achipamentului ca altfel este mai scump si cu tablouri individuale.Practic condensatori nu se alimenteaza decat prin sigurante si cu contactori de lucru ,nu se cupleaza la bornele sarcini sa sa ramana cuplati permanent.

A inceput acum sa se practice si compensarea pe partea de inalta adica in primarul trafului de alimentare din PT.

Cat despre defectarea condensatoarelor am spus mai sus ca trebuie ca bateria de condensatori sa aiba trepte egale cate 2 si sa fie setat regulatorul ca sa le roteasca in timp tocmai pentru cresterea timpului de mentenanta.Daca din proiectare bateria de condensatori a fost calculata sa depaseasca maximul de putere ce trebuie compensat atunci treptele de condensatori vor fi rotite corespunzator cu efectul benefic asupra mentenantei.

Daca aste subdimensionata atunci se ajunge la acele schimbari de care vorbesti(90% in 3 ani.)

Urmareste functionarea si spune ce trepte cupleaza,daca se ajunge sa cupleze toate si daca le roteste(in cazul cand nu se cupleaza toate treptele) si mai vorbim.

Treptele se cupleaza in functie de consum si compesarea facturului de putere reglat in cazul nostru la cos de phi 0.95. ( bateriile de condesatori sunt distribuite pe mai multe TGD din diferite locatii) iar revizia lor sunt o data la un an. din cate stiu ar trebui sa se faca o data la 3 luni. deci cu alte cuvinte in acesti 3 ani sa trecut de 3 ori pe la ele. Acum cu o alta politica revizia se face mai serios si mai amanuntit si asa sa aflat de aceste defecte. Bateriile de condesatori sunt pe TGD, Deci nu pe fiecare consumator. Condesatori sunt DUCATI fabricatie 2009 si 2010. 

Bateriile de compesare sunt de 150KVar In 6 trepte.

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Link spre comentariu

Ce nu-mi place este ca nu ai sigurante pe fiecare treapta ,nu-mi dau seama dar din poze vad 3 circuite de sigurante si 6 contactori,sigur ai 6 trepte? se aprind ledurile de la 1 la 6 pe regulator?,nu ai spus nimic de cate trepte stau cuplate in sarcina sau cum se rotesc intre ele,eventula de ce capacitate are fiecare treapta.

Acum vad pe schema atasata ca ai 6 trepte dar nu e bine ca sant cate 2 pe acelasi sigurante,daca e cuplata numai una si cedeaza un condensator cum e protejat contactorul si rezistentele de incarcare daca siguranta este de 2 ori mai mare ca cea necesara .Nici daca ar cupla cate 2 trepte odata nu este corect sa aiba un singur rand comun de sigurante.Asta este o economie grosolana,incearca si modifica un tablou cu circuite de sigurante la fiecare treapta si vezi cum se comporta in timp.

Editat de mihaighe
Link spre comentariu

Ce nu-mi place este ca nu ai sigurante pe fiecare treapta ,nu-mi dau seama dar din poze vad 3 circuite de sigurante si 6 contactori,sigur ai 6 trepte? se aprind ledurile de la 1 la 6 pe regulator?,nu ai spus nimic de cate trepte stau cuplate in sarcina sau cum se rotesc intre ele,eventula de ce capacitate are fiecare treapta.

Acum vad pe schema atasata ca ai 6 trepte dar nu e bine ca sant cate 2 pe acelasi sigurante,daca e cuplata numai una si cedeaza un condensator cum e protejat contactorul si rezistentele de incarcare daca siguranta este de 2 ori mai mare ca cea necesara .Nici daca ar cupla cate 2 trepte odata nu este corect sa aiba un singur rand comun de sigurante.Asta este o economie grosolana,incearca si modifica un tablou cu circuite de sigurante la fiecare treapta si vezi cum se comporta in timp.

Precum ai vazut in schema sunt 6 trepte fiecare treapta are 10-20-25-25-30-40 KVAr. Modificarea nu o putem face pentru ca inca mai este in garantie si de acum in colo vreo 3 ani aprox. Cea ce ma intereseaza din ce cauza se duc condesatori, asa de multi. Ei au o durata de viata de 10 ani. Pe ei scriu an de fabricatie 2009 si 2010. Poate bateria nu este calculate bine? Poate condesatorii nu-s de calitate, Setarile regulatorului sunt cele scrise in fisa. Luni am sa scriu mai multe detalii. Fiind in garantie vrem sa stim de ce se duc asa repede pentru a nu pierde garantia si a ramne cu ele asa pe cap. Motivand exploatare necorespunzătore.

Un alt tip ICFP este acest dulap la care nu avem probleme, mult mai vechi. Prea multe detalii nu va pot da.

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări