Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Baterie condesatori

ady_risc

Postări Recomandate

salut. Am o.problema la munca cu bateria de condesatori. Mai exact cu acele spire care se vad in imagini. Intrebarea mea este. ce fac acele spire si daca se gasesc separat de contactor? Cauza distrugeri? Contactor Moeller DIL 1 MK-10

post-15353-13982963641_thumb.jpg

post-15353-139829636411_thumb.jpg

post-15353-139829636414_thumb.jpg

post-15353-139829636417_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ady_risc

12

• mihaighe

7

• gica70

4

• marius_3004

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu sant spire , sant niste rezistente ... vezi ca sant izolate cu fibra de sticla . Nu , nu se gasesc . Rolul lor e sa limiteze curentii mari la comutarea elementelor capacitive ce absorb semnificativ la conectare , afectand contactele de la contactor . Daca nu le mai ai , cauta macar una , pe care s-o masori si s-o reproduci din sarma rezistiva . Atentie la diametru , trebuie sa suporte anumit curent . Cauta contacte imperfecte si vezi starea elementelor comandate de contactor . Nu uita sa-l inlocuiesti , eventual cu unul mai robust ... E de la vreun grup electrogen ?

Link spre comentariu

Nu sant spire , sant niste rezistente ... vezi ca sant izolate cu fibra de sticla . Nu , nu se gasesc . Rolul lor e sa limiteze curentii mari la comutarea elementelor capacitive ce absorb semnificativ la conectare , afectand contactele de la contactor . Daca nu le mai ai , cauta macar una , pe care s-o masori si s-o reproduci din sarma rezistiva . Atentie la diametru , trebuie sa suporte anumit curent . Cauta contacte imperfecte si vezi starea elementelor comandate de contactor . Nu uita sa-l inlocuiesti , eventual cu unul mai robust ... E de la vreun grup electrogen ?

Nu este de la grup, Contactii contactorului sunt topiti sau dezlipiti, cel din poza e un caz mai fericit. Sau ars 5 buc. Sunt de la un dulap de condesatori ce inbunatateste factorul de putere. Sau ars din cauza consumului mai mare, banuiesc. Am si intregi am si arse. Avem 24 de dulapuri de acest fel cu mici diferente de trepte cu cate 6 contactori.Crezi ca as putea gasi undeva detalii? mai exact pentru acele rezistente.Ma gandesc ca are un anumit aliaj sau aliaje.
Link spre comentariu

Intr-un capat al contactorului ai reteaua trifazata si in celalalt condensatori sau bobine?Ce scrie pe cutiile alea?ma refer la firma.La intrare si iesire ma refer,ca sa fiu mai ....inteles :jytuiyu

Link spre comentariu

Intr-un capat al contactorului ai reteaua trifazata si in celalalt condensatori sau bobine?Ce scrie pe cutiile alea?ma refer la firma.La intrare si iesire ma refer,ca sa fiu mai ....inteles :jytuiyu

Condesatori, nu stiu la ce le zici tu cutii, daca te referi la dulapuri, scrie doar baterie de condesatori 6 trepte
Link spre comentariu

Aceste baterii de condensatoare sunt comandate in trepte de un automat care monitorizeaza factorul de putere (si mentine tensiunea); de aceea trebuie verificat acel aparat sa nu comande bateriile aiurea (cu cat factorul e mai mic cu atat se introduc mai multi condensatori). Posibil ca acele spire (eu n-am vazut asa ceva pana acum) sa fie niste rezistente de descarcare sau chiar conductoarele de legatura.

Link spre comentariu

Ce am vazut eu aveau pe partea de sus contacte normal inchise si in partea opusa contactelor care duc la condensatori sunt legate trei rezistente pentru ca atunci cand deconecteaza contactorul condensatoarele sa se descarce prin rezistente.Aici vad ca duc la contactele de pe intrare,maine ma uit sa vad exact cum sunt.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...
Vizitator damblagitu

salut am si eu probleme cu bateriile de condensatoare la munca ceva de genul colegului de mai sus dar mie mi se umfla condensatorii se ard mai putine rezistente poate cineva sa zica de ce se umfla?si se ard rezistentele?

Link spre comentariu

cred ca bacteria de compensare este subdimensionata.cand a fost montata,poate a fost correct dimensionata,dar s-au mai adaugat consumatori,iar acum nu mai face fata.am avut asa ceva la fostul loc de munca-au bubuit destule cutii cu condensatori.

Link spre comentariu

Energia activa P=UxIxcos fi. Acest cos fi este numit factor de putere, daca unghiul dintre fazorii I si U este egal cu 0 atunci cos de 0 egal cu 1 si avem P max.(I in urma lui U).Energia reactiva Q=UxIXsin fi, daca fi este 0 atunci sinfi este 0 deci Q este 0. In industrii, la consumuri mari si consumatori preponderent inductiv (motoare electrice, cuptoare cu inductie) se pun baterii de condensatoare in paralel cu acesti consumatori tocmai pentru a mentine acel defazaj (unghi) dintre I si U cat mai mic, adica sa fie in faza acesti fazori altfel creste Q, energia reactiva, si se platesc penalizari la factura de consum.Aceste baterii de condensatoare intra in functie de acel fi care este in permanenta monitorizat de un aparat electronic; deci vom avea una, doua sau mai multe baterii puse sub tensiune in functie de acel fi la un moment dat.Ele au acele rezistente de descarcare, atunci cand se face mentenanta trebuie avut grija ca ele sa fie descarcate si ca rezistentele sunt bune.

Link spre comentariu
Vizitator damblagitu

poate fi din couza armonicilor? daca era din cauza depoasirii tensiunii sau a curentului nu se ardeau sigurantele?ele sunt legate astfel: de la barele de cpru mai intai la sigurante apoi la contactori si pe urma condensatorii.sunt le gati in triunghi

Link spre comentariu

Sigurantele monitorizează în special curentul, nu tensiunea. Pentru tensiune cel mai uzual e releul minimal/maximal de tensiune. Pe barele colectoare ai 0.4kV, verifică daca aceasta este Un si la condensatori. Cum s-a scris și mai sus, dacă s-a modificat necesarul de putere în locația respectivă, atunci este nevoie de un nou calcul pentru compensarea factorului de putere; la noi este 0, 92.

Link spre comentariu

Trebuie verificate acele rezistente, ele au rolul de a descarca condensatorele pe timpul in care nu sunt sub tensiune (prin contactele NI ale contactorului). Eu nu stiu ce scheme ai acolo (poate ne-o arati) dar e posibil ca acele rezistente sa fie folosite si la limitarea curentului (deci in serie cu alimentarea) atunci cand ele se cupleaza la tensiune. Starea contactorului si dimensionarea lui corecta au un rol important in functionarea corecta; deasemenea condensatoarele pot prezenta curenti mari de fuga.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări