andreivlad1999 Postat Iunie 5, 2013 Partajează Postat Iunie 5, 2013 Strict referitor la schema prezentata: nu blocheaza componenta continua.Schema postata de colegul care a deschis topicul chiar blocheaza componenta continua.La modul general, capacitatea condensatorului se alege cat mai mare posibil (depinde de marimea consumatorului, adica de curentul maxim consumat)Perfect adevarat. Eu am folosit condensatori de 10000uF/25V(nu la 250Vca) si de 1 an de zile functioneaza foarte bine. Diodele folosite de mine sunt MUR8060. Le-am pus pentru ca le aveam prin casa. Diodele nu trebuie sa fie fortoase pentru ca ele nu lucreaza decat daca tensiunea continua cu polarizare inversa depaseste valoarea la care se deschide jonctiunea ceea ce e destul de improbabil. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 5, 2013 Partajează Postat Iunie 5, 2013 Componenta continua este oprita de catre condensatorii electrolitici si nu de catre diode...Dar tocmai ca diodele shunteaza conzii, deci eventuala componenta continua nu poate fi decat atentuata ca si valoare cu Vf al diodelor, ar fi impropriu spus ca se blocheaza....Schema postata de colegul care a deschis topicul chiar blocheaza componenta continua...Asa cum am zis mai sus, nici vorba de blocare, doar atenuare, uita-te la diodele alea si aminteste-ti cum functioneaza o dioda apoi revizuieste-ti afirmatia ;) Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Iunie 5, 2013 Partajează Postat Iunie 5, 2013 Se observa ca sunt cate doua diode inseriate pe ramura si puse anti-paralel. Diodele sunteaza conzii numai daca valoarea tensiunii continue depaseste tensiunea de deschidere a acestor. In practica acest lucru nu se intampla. Daca se depaseste tensiunea de deschidere a diodelor atunci montajul nu mai are eficienta in eliminarea componentei continue si se comporta ca o rezistenta de valoare mica. Deci montajul elimina tensiunea continua daca aceasta nu depaseste 2x valoarea tensiunii de deschidere a diodelor sau nu o elimina daca tensiunea continua depaseste valoarea anterior mentionata. De atenuat nu o atenueaza in nici una din situatii. Aminteste-ti cum functioneaza o dioda si revizuieste-ti afirmatia.Tensiunea continua indusa in retea este sub 0.5V dar suficienta ca sa aduca la saturatie miezul unui toroidal. Am testat-o practic si am si simulat-o si in spice. Schema functioneaza Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 5, 2013 Partajează Postat Iunie 5, 2013 Pai asa da stimate coleg, dar nu ce ai zis mai sus ca schema aia chiar blocheaza componenta continua, ar fi imposibil ca niste diode montate asa cum sunt acolo sa blocheze componenta continua, asta o poate face doar un condensator, schema aia doar reduce valoarea ei cu cat au diodele respective Vf, in cazul de fata in jur de 1V pentru fiecare dioda, deci putina atentie la semantica, uneori conteaza. In cazul de fata 2 diode nu par a fi de ajuns deoarece autorul subiectului deja a mentionat faptul ca a masurat ~6Vcc pe retea... PS: Ce intelegi tu prin expresia a atenua? ce s-ar intampla daca sa presupunem ca componenta este asa cum autorul subiectului a mentionat de 6Vcc? Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Iunie 5, 2013 Partajează Postat Iunie 5, 2013 Daca a masurat 6V componenta continua atunci schema nu are eficienta. Schema are eficienta pentru o componenta continua ce nu depaseste valoare tensiunii de deschidere a diodelor.Acum am incercat sa fiu cat mai clar si sper ca am reusit.Astept cu interes feedback de la initiatorul forumului. Link spre comentariu
ain Postat Iunie 5, 2013 Partajează Postat Iunie 5, 2013 Un articol interesant pe aceasta tema: http://sound.westhost.com/articles/xfmr-dc.htm#dc1 Inseriind mai multe grupari antiparalele de diode probabil se poate inlatura si 6 Vcc din retea. Link spre comentariu
Vizitator LeoGal Postat Iunie 5, 2013 Partajează Postat Iunie 5, 2013 Asa fratilor, scoateti dedesubturile schemei la iveala, sa se vada putintele si neputintele ei. Schema nu este un "DC blocker" in orice situatie, ci doar poate rejecta o componenta continua de valoare mica (<1.2V sa zicem). Poate in domeniul amplificatoarelor audio cu trafo toroidal si al retelei de alimentare din unele zone este suficient, dar in alte situatii sigur nu. Daca alimentam schema de la un acumulator auto de 12V printr-un ampermetru de c.c. vom astepta mult si bine sa scada curentul la 0 (adica blocare componenta c.c.). Atentie la detalii... aici nu este Radio Erevan!Succes la experimentari cu amplificatorul, dar nu in varianta cu bateria auto... Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Iunie 5, 2013 Partajează Postat Iunie 5, 2013 Este un material interesant de citit si de inteles. Nu este singurul disponibil pe net. Pot fi gasite multe informatii daca dai cautare dupa DC stopper sau DC blocker. Evident ca poti sa elimini si cei 6V CC folosind mai multe grupuri de condensatori serie si paralel si mai multe diode. Schema postata initial, ca despre ea era vorba, nu este eficienta la 6V CC prezenti pe retea.Daca sunt 6V atunci trebuie modificata schema. Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Iunie 5, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2013 am facut acum un mic test cu un electrolitic polarizat de 47uf / 400v inseriat cu un toroidal de 200W care-l tin pentru teste acum si baraitul a disparut complet, bineinteles mi-am luat masuri in caz de pocneste condesatorul (fiind polarizat) sa nu fiu prin preajma. dupa circa 20 secunde cand m-am apropiat de transformator am constatat ca nu mai baraie si e ok dar cand l-am scos din priza si am pus mana pe condesator era foarte putin caldut deci.....e logic acum pentru mine ca diodele limiteaza curentul invers. am mai masurat inca o data in priza cu volmetrul pe CC si se pare ca este 1V dar asta dupa ce am schimbat bateria la aparat sa fiu sigur ca imi arata bine si nu eronat. Cu bateria veche arata intre 4V si 6V cu cea noua se pare ca 1V...deci a fost de la multimetru problema, ca am observat cand e consumatat bateria imi arata eronat , in cazul de fata de vreo 3-4 luni nu am mai schimbat-o si am folosit destul de intens aparatul....scuze la toata lumea pentru ca dus lumea in eroare deci daca 10000uf/25V sunt ok atunci ca diode ce anume sa folosesc? am ceva diode destul de mari ca dimensiune din surse smps si o punte de KBU8G care duce 400v si 8A. mai bine intreb pentru ca amplificatorul noaptea mai mult ca sigur va ramane aprins, de obicei adorm la film iar in cursul zilei cand sunt la lucru e prietena acasa care mai asculta muzica sau se uita la tv de pe PC, si sa nu se intample sa pocneasca condensatorii , ca ea intra in panica si pana ii da prin cap sa scoata din priza trece ceva vreme.... Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Iunie 5, 2013 Partajează Postat Iunie 5, 2013 Asa fratilor, scoateti dedesubturile schemei la iveala, sa se vada putintele si neputintele ei. Schema nu este un "DC blocker" in orice situatie, ci doar poate rejecta o componenta continua de valoare mica (<1.2V sa zicem). Poate in domeniul amplificatoarelor audio cu trafo toroidal si al retelei de alimentare din unele zone este suficient, dar in alte situatii sigur nu. Daca alimentam schema de la un acumulator auto de 12V printr-un ampermetru de c.c. vom astepta mult si bine sa scada curentul la 0 (adica blocare componenta c.c.). Atentie la detalii... aici nu este Radio Erevan!Succes la experimentari cu amplificatorul, dar nu in varianta cu bateria auto... Pai cine ar vrea sa alimenteze un amplificator cu 12V curent continuu pe care sa-l blocheze apoi cu un DC blocker astfel incat curentul continuu sa nu ajunga la amplificator? N-ar fi mai simplu sa nu-l conecteze la baterie? Colegul nostru care a deschis topicul are mai multe transformatoare toroidale care fac zgomot, zgomot care-l deranjeaza ziua si noaptea. Aceste transformatoare le alimenteaza la curent alternativ de la reteaua nationala. Problema lui este daca poate scapa de o componenta continua de valoare mica.Nu voia sa-si alimenteze amplificatorul audio la acumulator. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 5, 2013 Partajează Postat Iunie 5, 2013 @LeoGal -atentie ca esti cam offtopic! Cine a pomenit de baterie auto?Sa nu mai spun ca schemele postate de tine fac fix aceelasi lucru ca si schema din primul post, doar ca poti folosi mai multe piese micutie, in loc de unele mai mariApoi aia 6V poate nu-s chiar 6V, ca nu stim cu ce a masurat si cat de corect indica aparatul in cazul asta!Oricum clar merita incercat montajul Link spre comentariu
ain Postat Iunie 5, 2013 Partajează Postat Iunie 5, 2013 am facut acum un mic test cu un electrolitic polarizat de 47uf / 400v inseriat deci daca 10000uf/25V sunt ok atunci ca diode ce anume sa folosesc? am ceva diode destul de mari ca dimensiune din surse smps si o punte de KBU8G care duce 400v si 8A.Citeste cu atentie articolul recomandat unde scrie cum se dimensioneaza condensatorii si diodele. Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Iunie 5, 2013 Partajează Postat Iunie 5, 2013 deci daca 10000uf/25V sunt ok atunci ca diode ce anume sa folosesc? am ceva diode destul de mari ca dimensiune din surse smps si o punte de KBU8G care duce 400v si 8A. mai bine intreb pentru ca amplificatorul noaptea mai mult ca sigur va ramane aprins, de obicei adorm la film iar in cursul zilei cand sunt la lucru e prietena acasa care mai asculta muzica sau se uita la tv de pe PC, si sa nu se intample sa pocneasca condensatorii , ca ea intra in panica si pana ii da prin cap sa scoata din priza trece ceva vreme.... Puntea aceea redresoare de 8 amperi este suficienta. Pune condensatori de valoare cat mai mare si de preferat la 25-35V. Montajul astfel realizat baga-l asa cum spuneam, intr-o cusca. O dioda a puntii s-ar putea strapunge, un condensator si daca montajul este in "cusca" e mai usor de strans mizeria rezultata dupa ...bum. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 5, 2013 Partajează Postat Iunie 5, 2013 Puntea sa fie la 600-1000V !400V s-ar putea sa fie prea putini Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Iunie 5, 2013 Partajează Postat Iunie 5, 2013 Cu cat tensiunea puntii e mai mare e mai bine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum