Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce regulator pentru panou fotovoltaic sa aleg ?

validae

Postări Recomandate

Va salut, am un prieten care are o casa izolata, fara curent.M-a rugat sa-i gasesc un panou fotovoltaic si un regulator cu care sa incarce o baterie pe care s-o foloseasca ocazional la iluminat si eventual un TV sau radio, cand mai trece pe la casa.Am gasit pe forum panou fotovoltaic la colegul Murcielad cu urmatoarele caracteristici: Module power (Pmax) : 240W

Maximum power voltage (Vpmax) 30,77V

Maximum power current (Ipmax)7,80A

Open circuit voltage (Voc)37,5V

Short circuit current (Isc)8,43A

Module efficiency 14,69%

Fill factor: 75,9%

Maximum system voltage:1000V

Tolerance values for power0/+5W

Ca si controler ma gandeam la unul cu urmatoarele caracteristici :

Descriere

Regulator solar. Controler solar. Regulator de incarcare 12v/24v -20A. Afisaj. Panouri fotovoltaice

Controller , regulator de incarcare panouri solare.

20A 12v/24v

C2430 series charge controllers applies in solar photovoltaic systems, which coordinates the working of solar panels, batteries and loads. WS-C solar controlers add some protection functions, so that the entire system can be in efficient and safe operation.

C2430 series charge controllers apply to all types of photoelectric panels and various types of batteries, MCU (Micro-Processing Controller) has PMW (Pulse Modulation Wide-frequency) 0~100%

variable duty cycle process. According to the types and actual charging situation of the battery, WS-C

solar charge controller series (solar power controller, solar charge regulator, solar battery controller) can provide the fast and best charging voltage and electricity from the PV panel. C25 and C60 series are equipped with advanced man-machine interactive function, so the user can adjust the charging voltage.

TECHNICAL INDEX:

Functions:

1. Overload protection

2. Short circuit protection

3. Converse discharge protection

4. Reverse polarity connection protection

5. Thunder protection

6. Low voltage protection

7. Overcharge protection

8. Batteries stop and charge voltage HVD sets up

9. Charge and low voltage LCD sets up

10. Display the capability of the battery SOC

11. Loads and comeback setups.

Model C2430 20A

Rated Voltage 12V/24V Automatic voltage recognition

Max Load current 20A

Input voltage range 12V system max20V / 24Vsystem max40V

Length=1m

Charge loop drop 0.25V

Length=1m

Discharge loop drop 0.05V

Full charge cut 13.7V / 27.4V default can be reset

Low voltage cut 10.5V/ 21V default can be reset

Problema e ca aceste controlere au tensiunea maxima admisa pentru incarcarea bateriilor de 12V de max.20V iar panoul da un maxim de 30V. Exista pericolul ca la depasirea celor 20V sa treaca automat pe 24V si sa distruga bateria si chiar pe el insusi.Daca pun doua baterii inseriate, nu le incarca bine.

Care ar fi solutia optima aici, dupa voi ? Mentionez ca deja s-a achizitionat panoul descris mai sus.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• eugeniusro

7

• validae

3

• Dr.L

1

• rinaldoparaipan

1

Top autori în acest subiect

am vazut regulatoare cu caracteristicile pe care le-ai zis dar si cu preturi ok pe site la mondoplastNu este nici un pericol, panourile mele dau cand este soare puternic 34V (doua panouri inseriate), regulatorul de incarcare are un microprocesor in el care recunoaste tipul bateriei in secventa de alimentare, cand alimentezi regulatorul prima oara legi bateria, minus si apoi plus (in secventa asta recunoaste tipul bateriei 12 sau 24V) si apoi legi panourile, intai borna minus si apoi plus.

Link spre comentariu

Deci o data memorat tipul bateriei, nu conteaza ca se depaseste pragul de 20V maxim, incarcatorul nu considera ca s-a schimbat tipul de baterie. Multumesc de raspuns !

Link spre comentariu

pai ce vine din spre panouri va fi evident o tensiune foarte variabila in functie de iluminarea la care este expus panoul, regulatorul MPPT va reduce tensiunea si va creste curentul dar va debita pe baterie doar curentul necesar in functie de starea de incarcare a bateriei, are trei regimuri de incarcare, ma refer la modelele MPPT evident, nu la cele de tip shunt, eu am modelul asta:

http://www.tehnosat.ro/pdf/Chargere/ISC_3040.pdf

dar am descoperit de curand si versiuni mai ieftine care le puteam folosi tot MPPT

http://www.mondoplast.ro/Solar-Charge-Controller-12V-20A-Braun-Group-GSC-F12-20-LED-pg_ft-5254

la mondoplast doar incarcatoarele solare au preturi ok, invertoarele si panourile sunt cam scumpe.

Link spre comentariu

gata m-am lamurit de ce erau preturile la controlerele solare asa de ieftine la mondoplast, pe pagina de la incarcatorul GSC-F12-20 LED au pus descrierea de la GSC-F1224 care intradevar este MPPT, sunt banditi, pe vremuri stiu ca aduceau fibra nemarcata si scriau pe ea marca, am patit eu ca am luat fibra Belden si nu arata ca un Belden, abia cand am aflat pretul de achizitie si ca fusese superoferta m-am lamurit, se pare ca tot nu sau lasat de magarii.

Link spre comentariu

Vezi ca nici C2430 charge controllers nu este MPPT, este PWM, diferenta este ca un MPPT extrage cu 30-40% mai multa energie din panouri dar este dublu si ceva la pret, insa daca socotesti ca randamentul superior de extractie echivaleaza cu montarea a inca unui panou suplimentar care ar costa mai mult decat diferenta de pret, merita sa investesti intr-un charger MPPT.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Sau poate ti-l construiesti singur :da

Un sfat foarte bun!Cu maxim 50 lei se poate construi un regulator MPPT,capabil de 25oW,cu peste 90% eficienta.Desigur fara fite gen afisaj,recunoastere automata acumulatori,etc.
Link spre comentariu

Vezi ca nici C2430 charge controllers nu este MPPT, este PWM, diferenta este ca un MPPT extrage cu 30-40% mai multa energie din panouri dar este dublu si ceva la pret, insa daca socotesti ca randamentul superior de extractie echivaleaza cu montarea a inca unui panou suplimentar care ar costa mai mult decat diferenta de pret, merita sa investesti intr-un charger MPPT.

Cateodata montarea unui panou suplimentar(daca stii de unde sa il iei, eventual second, dar de calitate) este mai ieftina decat un charger MPPT.

Treaba se schimba daca ai mai multe panori-acel 30-40% inseamna "n" panori care devin mai scumpe decat diferenta de pret PWM-MPPT.

Asta ar fi una, al doilea argument este ca la panori multe, in loc sa le legi serie-paralel pana la maxim atingerea tensiunii maxime suportate de un PWM(in general 48V), le poti lega doar in serie, MPPT-ul suporta pe intrare tensiuni mai mari=curent mai mic, deci pierderi reduse pe cablu.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache
Se poate mai simplu. viewtopic.php?f=41&t=101098&start=150Desigur trebuie redimensionata schema pentru puterea si tensiunea panoului,adica 240W/cca 30V .

Asta ar fi una, al doilea argument este ca la panori multe, in loc sa le legi serie-paralel pana la maxim atingerea tensiunii maxime suportate de un PWM(in general 48V), le poti lega doar in serie, MPPT-ul suporta pe intrare tensiuni mai mari=curent mai mic, deci pierderi reduse pe cablu.

Ai perfecta dreptate;e mai simpla si mai economica inserierea panourilor.De exemplu,folosind minim 4 panouri inseriate,se obtin minim 120V la cca 1Kw.Se poate folosi ca regulator o sursa in comutatie cu PCF activ,care admite la intrare o tensiune continuua intre 100-300V.Desigur cu ceva modificari;astfel de surse ce s-ar preta la modificare,sunt sursele de server de peste 700W.Recent am testat o astfel de sursa ,de 750W,alimentata de la 4 panouri de 235W.Randamentul obtinut,cca 85%.Discutia e insa despre un singur panou,scuze de off topic.
Link spre comentariu

Acuma depinde ce vrei sa faci, sa iti satisfaci un hobby pe tema electronica si sa te apuci de construit regulatorul sau sa faci un sistem solar care sa functioneze si sa iti reduca factura la curent.Omul spunea ca vrea sa ajute un prieten sa isi dimensioneze, achizitioneze si sa monteze un sistem fotovoltaic, nu cred ca prietenul ar fi prea incantat daca ii vine cu improvizatii.Tu daca te duci cu masina la un mester mecanic sa iti schimbe un rulment si ala se apuca sa iti faca din pila rulmentul ala cat de incantat ai fi? :aut:

Link spre comentariu

Cum am mai spus, panoul a fost cumparat de prietenul meu de la Murcielad, dar inca nu m-am hotarat la un regulator, nici prietenul nu s-a grabit, i-am zis sa testam inainte toate posibilitatile.Eu nu am nici timp nici chef sa construiesc un regulator atata timp cat cele PWM nu sunt prea scumpe.Stiu ca unul MPPT ar fi ideal dar e totusi scump.Prietenul meu nu locuieste efectiv in acea casa, dar vrea sa aiba o baterie mereu incarcata acolo, astfel incat sa-si poata asigura iluminatul cand mai trece pe acolo si eventual cateva leduri de veghe noaptea, aprinse automat.

Link spre comentariu

eu imi facusem un tabel pentru comparatii, arunca o privire in el si iti faci o idee pentru dimensionarea instalatiei cu optimizarea costurilor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări