Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator sanyo arde sigurantele


Vizitator sebaco26

Postări Recomandate

Vizitator sebaco26

Buna ziua! De ceva vreme mi-am achizitionat un amplificator Sanyo DCA 311 care pur si simplu ma ungea pe suflet. Zilele trecute s-a oprit brusc si am constatat ca i-au sarit sigurantele. Le-am inlocuit si la fel. Imi arde sigurantele cand il pornesc. Tin sa prezicez ca nu am dat tare in el, iar cand s-a intamplat incidentul era dat la un volum mic. Sigurantele sunt pozitionate intre traf si puntea redresoare. Am separat placa cu componente de puntea redresoare sperand ca are ceva puntea si sigurantele nu au mai sarit, deci nu are nimic puntea. De asemenea am inspectat componentele si nu am observat nimic prajit. Etajul final este realizat cu doua STK 0039. Va rog ajutati-ma! Aveti idee de ce ar putea sarii sigurantele?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator sebaco26

Am inteles, asa banuiam si eu despre acele STK-uri, auzisem ca nu se mai fabrica de ani buni. Am sa dau o fuga la magazin sa imi iau tranzistorii. V-as ruga sa imi dati mai multe detalii despre rezistentele cu steluta * din schema. Multumesc.

Link spre comentariu

Din acei rezistori reglezi curentul de mers in gol al tranzistorilor finali. Poti pune in locul lor un semireglabil de 50-100ohmi, de preferat multitura. Pleci cu reglajul lor de la 0 si cresti valoarea pana cand o sa ai 40-50mA curent de mers in gol pe tranzistorii finali. Asa cat ma pricep eu as incepe fara sa pun nimic in paralel cu dioda(as renunta la dioda marcata cu o steluta) si as jongla din rezistenta serie(aceea cu 10-47 ohmi).

Link spre comentariu

În principiu aşa e, doar că explicaţia mea e următoarea: se urmăreşte obţinerea unei tensiuni de deschidere a trz finali în jur de 1,1V fără semnal (mai mult se încing trz, mai puţin gîjîie ampliful). Curentul de colector diferă mult de la un model de trz la altul şi între producători, de aceea eu nu folosesc acest criteriu, în plus presupune şi întreruperea circuitului de alimentare ptr introducerea ampermetrului, o complicaţie ptr începători care se lasă de obicei cu defecte. Tot ptr simplitate am folosit şi o superdiodă simplă dar sigură, care nu prezintă riscul unui reglaj iniţial greşit la pornire ca cele cu trz. Se va monta într-un tub izolator de silicon sau mătase, cît mai aproape de radiator.Revenind la acele rezistenţe, cea în paralel se foloseşte ptr scăderea Ube la trz finali dacă aceasta trece de 1,2V şi se încing în gol.Cea în serie se foloseşte ptr creşterea Ube dacă e mai mică de 1V, ptr a nu avea distorsiuni la semnal mic.Acuma, sper că desenul acela e destul de clar ptr orice începător, doar să-l urmeze cu atenţie şi să întrebe dacă are nelămuriri, decît să strice ceva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări