Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reglare amplificator


Postări Recomandate

Va salut cu respect.Am ars un amplificator Toshiba.Am schimbat finalii si prefinalii cu altii mai puternici si am verificat toate piesele de pe etajul final. Rezistentele sa aiba aceeasi valoare pe ambele canale, condensatorii aceasi capacitate si esr , totul arata perfect.Mentionez ca atat finalii cat si prefinalii sunt originali, recuperati din alt amplificator.Am pornit amplificatorul si merge , dar am vrut sa reglez tensiunea Baza- Emitor a finalilor la 550 mV si pe un canal am reglat 550 mv cu 559mV, deci o diferenta de 9 mV , iar pe celalalt canal 550 mV cu 585 mV , deci o diferenta de 35mV.Avand 4 perechi de finali identici la dispozitie am inlocuit tranzistorul care indica 585 mV cu altul, si in final cu toti 3 pe care i aveam , dar tensiunea BE s-a modificat destul de putin , scazand cu un tranzistor pana la valoarea de 570mV.Am dezlipit toti 4 finali si i-am masurat cu multimetrul la Hfe si, pe canalul bun aveam la pnp 53 iar la npn 24.Pe celalalt canal nu mai stiu exact, ca atat i-am schimbat ,dar au aratat pnp 77 , 128 si 156, iarnpn 19, 22 , 32Cum sa-i pun sa se apropie UBE ca valori apropiate si de ce este diferenta asa mare intre pnp si npn.Am constatat ca pe canalul unde aveam tensiunile Baza emitor cu diferente mari ,respectiv canalul dreapta aveam un zgomot de fond mai mare in difuzor.Cu volumul dat la maxim si urechile lipite de difuzoare boxa dreapta zgomot nu mare, dar era, fata de boxa stanga care era aproape insesizabil.Legat de zgomotul de fond , vreau sa va spun ca am schimbat toti electroliticii cu altii recuperati, de calitate pe ambele canale identic , inclusiv cei de pe placa de alimentare , preamp..Doar unul singur nu am schimbat cel de filtraj care este din acela cu 2x 6800 micro.Nu am specificat modelul ca nu mai retin exact, si deasemenea nici finalii dar revin mai tarziu.Daca ma puteti lamuri. Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Masurati mai intii curentul in gol(fara semnal) de pe ambele canale si vedeti diferenta.Tranz finali sa fie inperechiati(factorul beta sa aibe tolelanta stricta de max 5% difenta intre ele,ca sa ,,nu trag unul in cea si unul in hais,,unul cald unul rece..teniunea de alimentare sa fie de 1/2 si acelasi consum(curent absorbit)etajul de atac corect.Verificati cond de cuplare intre etajul preamplif si etajul final...cond.de cuplare la dif(daca are)Dupa aceea treceti la proba cu semnal ,separat pe fiecare canal>>cu volum de control ajustat..dar nu pe bass(consumul creste vertiginos)...

Link spre comentariu

alex26, acele diferenţe provin de la joncţiunile interne ale trz finali, dar îţi faci griji degeaba, cu semnal se mai egalizează. Iar ca să ai beta cît mai egal trebuie să cumperi o găleată de trz şi să-i sortezi, însă întptdeauna pnp-urile vor avea beta mai mare decît npn-urile. O diferenţă de 10% e absolut acceptabilă în practică.

Zgomotul de fond nu e dat de trz finali, ei au amplificarea cea mai mică din tot lanţul amplifului, caută la preuri mai bine, unde e amplificarea cea mai mare. Eventual schimbă canalele între ele..

Link spre comentariu

Proba a fost facuta fara semnal , nu am aplicat deloc semnal.In manualul service nu e trecut modul de reglare a amplificatorului , e ok. varianta cu 550 mV in BE finalilor?Amplificatorul e Toshiba SA 420.Am schimbat toti condensatorii din calea semnalului ce alte componente ar putea baga zgomot avand in vedere vechimea amplificatorului?Cu mult respect.

Link spre comentariu

Schema e clară, preul de ton e cuplat direct cu ampliful final, puţometrul de volum e înaintea lui, deci vei avea permanent fîsîitul preului în boxe. Verifică trz din preu.Legat de reglaj, e exact atît cît trebuie să nu se încingă trz finali în gol.

Link spre comentariu

Eu am incercat sa imperechez finalii si pentru ca nu am avut o galeata, cum bine spune Zal, nu am reusit. Nu am sesizat insa probleme din cauza ca tranzistorii NPN nu erau imperecheati cu cei PNP. Mai rau ar putea fi, spun eu, cand pui in paralel mai multe perechi si cei de acelasi tip nu sunt imperecheati pentru ca vor avea curenti Ice diferiti. Unul dintre ei va prelua sarcina mai mare(curent Ice) exact cum se intampla cu noi oamenii la locul de munca. :ras:

Link spre comentariu

Am inteles aspectul legat de tranzistorii finali , dar mai am o intrebare, legat de tensiunea aceea de 585 mV de pe unul din tranzistorii finali.Nu se poate reduce in nici un fel , prin reducerea unei rezistente sau altcumva , totul tine de tranzistori?

Link spre comentariu

Lasa tensiunea asa cum este ea ca nu se intampla nimic. Mai interesant ar fi, in opinia mea, sa vezi ce curent de mers in gol ai prin fiecare final. Masoara caderea de tensiune de pe rezistorii din emitorii finalilor. Trebuie sa fie de ordinul milivoltilor. Daca finalii au curenti Ice de valori apropiate atunci e bine si nu trebuie sa-ti faci griji.

Link spre comentariu

Nu e o problema ca ai folosit 0.47 Ohmi in loc de 0.5 ohmi.

Si tranzistorul cel mai defavorizat s-ar putea sa cedeze daca depasesti SOA-ul(safe operating area) dat de producatorul lui in fisa tehnica(datasheet). Nu-ti fa griji pentru ca si producatorul amplificatorului tau si-a luat si el o marja de siguranta suplimentara. Riscul ca finalii sa se arda cresc proportional cu cresterea tensiunii de alimentare si cu scaderea impedantei sarcinii.

Link spre comentariu

Chiar masurati cu betametrul digital (la curenti mici) nu trebuie sa fie diferente asa mari;de obicei e cazul tranzistoarelor contrafacute sau remarcate(in special la npn-uri).Tranzistorul pnp ,in conditiile in care se masoara la curenti mici trebuie sa aiba beta cu 10-15% mai mare ca npn-ul;la cei japonezi trebuie verificat daca se incadreaza in valorile clasei de amplificare-R,O,Y (sau P)pe care le gasiti in datasheet.

Link spre comentariu

Mai rau ar putea fi, spun eu, cand pui in paralel mai multe perechi si cei de acelasi tip nu sunt imperecheati pentru ca vor avea curenti Ice diferiti. Unul dintre ei va prelua sarcina mai mare(curent Ice)

Nu apar probleme cu repartizarea curentilor daca fiecare tranzistor are câte un rezistor propriu în emitor si acest rezistor este corect dimensionat.
Link spre comentariu

Am revenit cu constatari. Asadar tranzistorii sunt recuperati de mine dintr-un receiver ,sunt Sanken A1489 dedesubt trecut 77 O si C3853 dedesubt trecut 66 Y, voi pune si poze cu ei.

Am reusit sa reglez cat de cat si am urmatoarele valori

Tensiuni Baza Emitor canal dreapta

562 mV cu 548 mV iar tensiunea pe rezistente Emitor sunt 0.08 mV si 0,08 mV

Tensiuni Baza Emitor canal stanga

548 mV cu 557 mV iar tensiunea pe rezistente Emitor unt 0,09 mV si 0,09 mV

Sunt ok. tensiunile, in special cele de pe rezistentele din emitorii finalelor?

 

Am mai facut o mica constatare daca ma puteti lamuri.Pe placa de alimentare am 2 tranzistori TR901 si TR902. Tranzistorul TR901 este rece iar TR902 este fierbinte ,deasemenea si rezistenta R903 arde desii este de 5W , valoare 200 ohmi, iar pe schema e trecuta valoarea de 270 ohmi 2W.

Va multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări