Vlad Mihai Postat Iunie 3, 2013 Partajează Postat Iunie 3, 2013 Recent am cumparat un GLCD 192x64 de pe forum... Problema e ca nu stiu cum sa iau pinii, pe net sunt diverse scheme cu diferite pinout, in libraria mikroC e alt pinout....Nu vreau sa risc sa il ard... stie cineva cum sunt pinii la acest tip de GLCD? acesta este display-ul din primul post http://elforum.info/viewtopic.php?f=59&t=145681&p=1308003#p1308003. LE: https://www.google.ro/search?q=GLCD+192 ... 656%3B515.. dar nu indica nimic pe ecran. sau ii trebuie initializare? Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 4, 2013 Partajează Postat Iunie 4, 2013 Vezi ca MikroC nu lucreaza decat cu anumite controllere. Te sfatuiesc sa incerci un exemplu dintre cele venite cu MikroC. Data viitoare, inainte de a cumpara, intreaba intai ce controller are LCD-ul. Ca si eBay e plin de (G)LCD cu tot felul de controllere, ieftine dar poate trebuie sa-ti faci singur initializarea. Ai grija la RS (uneori denumita D/I) si RST (uneori denumita /RES). CSA = CS1, CSB = CS2 (daca ecranul este inversat - jumatatea stanga cu cea dreapta, inversezi conexiunile CS1 cu CS2). Raspuns la intrebarea cu initializarea: orice LCD este initializat intai de orice. Un mic exemplu in MikroBasic (18F2550), dar il poti adapta la MikroC. ' Glcd module connectionsdim GLCD_DataPort as byte at PORTBdim GLCD_CS1 as sbit at LATA4_bit GLCD_CS2 as sbit at LATA3_bit GLCD_RS as sbit at LATC0_bit GLCD_RW as sbit at LATC1_bit GLCD_EN as sbit at LATC2_bit GLCD_RST as sbit at LATA5_bitdim GLCD_CS1_Direction as sbit at TRISA4_bit GLCD_CS2_Direction as sbit at TRISA3_bit GLCD_RS_Direction as sbit at TRISC0_bit GLCD_RW_Direction as sbit at TRISC1_bit GLCD_EN_Direction as sbit at TRISC2_bit GLCD_RST_Direction as sbit at TRISA5_bit' End Glcd module connections' Main program Glcd_Init() ' Initialize Glcd Glcd_Fill(0) ' Clear Glcd' Glcd_Fill(1) ' Fill Glcd - face tot ecranul negru Glcd_Set_Font(@font5x7, 5, 7, 32)' Display static text Glcd_Write_Text("PWM generator", 4, 1, 1) ' Write string Glcd_Write_Text("1Shot", 94, 1, 1) ' Write string Glcd_Write_Text("kHz", 23, 2, 1) ' Write string Glcd_Write_Text("%", 64, 2, 1) ' Write string Glcd_Write_Text("ms", 115, 2, 1) ' Write string Glcd_Write_Text("Servo control", 4, 4, 1) ' Write string Glcd_Write_Text("PSU", 99, 4, 1) ' Write string Glcd_Write_Text("ms", 23, 5, 1) ' Write string Glcd_Write_Text("Hz", 63, 5, 1) ' Write string Glcd_Write_Text("V", 119, 5, 1) ' Write string' Table structure build - face un tabel pe ecran sa incadreze textul de mai sus Glcd_H_Line(0, 127, 0, 1) ' (x_start, x_end, y_row, type) Glcd_H_Line(0, 127, 27, 1) ' (x_start, x_end, y_row, type) Glcd_H_Line(0, 127, 51, 1) ' (x_start, x_end, y_row, type) Glcd_V_Line(0, 51, 0, 1) ' (y_start, y_end, x_column, type) Glcd_V_Line(0, 51, 89, 1) ' (y_start, y_end, x_column, type) Glcd_V_Line(0, 51, 127, 1) ' (y_start, y_end, x_column, type)end. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iunie 4, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2013 multumesc l-am rezolvat, era constrastul, care nu se conecteaza ca la alfanumeric, are iesire de tensiune negativa. acum urmeaza sa ma joc cu el. mi-am comandat un pic din seria 18F... PIC18F45k80.... care cred ca va face fata cu brio la acest GLCD....sau nu? Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iunie 8, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 8, 2013 Revin cu ceva nelamuriri.... am reusit sa comand lcd sa afisez pe el text. dar nu afiseaza complet adica pe 192 de coloane, ci doar pe 128 de coloane.. cred ca are legatura cu cs1 si cs2, cred ca mai trebuie in cs3 ca sa adauge si cea de-a treia coloana, acum imi afiseaza ca pe un 128x64. aveti idee ce pot sa ii fac? // Glcd module connectionschar GLCD_DataPort at PORTB;sbit GLCD_CS1 at RC5_bit;sbit GLCD_CS2 at RD4_bit;sbit GLCD_RS at RD5_bit;sbit GLCD_RW at RD6_bit;sbit GLCD_EN at RD7_bit;sbit GLCD_RST at RC4_bit;sbit GLCD_CS1_Direction at TRISC5_bit;sbit GLCD_CS2_Direction at TRISD4_bit;sbit GLCD_RS_Direction at TRISD5_bit;sbit GLCD_RW_Direction at TRISD6_bit;sbit GLCD_EN_Direction at TRISD7_bit;sbit GLCD_RST_Direction at TRISC4_bit;// End Glcd module connectionsvoid Delay2S(){ // 2 seconds delay function Delay_ms(2000);}void main() { TRISD = 0x00; TRISB = 0x00; Glcd_Init(); // Initialize GLCD Glcd_Fill(0x00); // Clear GLCD do { Glcd_Set_Font(Font_Glcd_5x7, 5, 7, 32); Glcd_Write_Text("aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam",0, 0, 1); Glcd_Write_Text("bbbbbbbbbbbbbbbaaabbabm", 0, 1, 1); Glcd_Write_Text("bbbbbbbbbbbbbbbbaaaababm", 0, 2, 1); Glcd_Write_Text("bbbbbbbbbbbbbbbbbabm", 0, 3, 1); Glcd_Write_Text("bbbbbbbbbbbbbbbbbabm", 0, 4, 1); Glcd_Write_Text("bbbbbbbbbbbbbbbbabbm", 0, 5, 1); Glcd_Write_Text("bbbbbbbbbbbbbbbbabbm", 0, 6, 1); Glcd_Write_Text("bbbbbbbbbbbbbbbbbbm", 0, 7, 1); } while(1);} Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 8, 2013 Partajează Postat Iunie 8, 2013 trebuie portata libraria asta de CCS pe mikroC http://www.ccsinfo.com/forum/viewtopic.php?t=48832 Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 8, 2013 Partajează Postat Iunie 8, 2013 Daca iti arata acelasi lucru pe a doua si a treia treime, atunci trebuie musai sa iti faci propria librarie dupa cum zice Stefan. Un link (vechi) de pe forumul MikroC: http://www.mikroe.com/forum/viewtopic.php?f=88&t=26245&p=130317&hilit=192x64#p130317. Pe acelasi forum se zice ca SwordFish "stie" 192x64. Din info prezentata de tine, acel GLCD are doar 2 CS (adica 2 controllere pe placa - linkul din pagina google). CS3 s-ar aplica daca ai avea 3 controllere (asa se vede in poza - linkul din pagina elforum). Pune si tu a poza mai clara cu LCD pe spate. Pe forumul MikroC scria si cum sa adresezi toti CS (asta pentru librarie creata de tine). Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iunie 10, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 10, 2013 e ceva de lucru, dar mă mănâncă să mă apuc . problema e că nu mă deranjează așa tare, doar ca GLCd poate mai mult și eu îl menajez, în rest sunt mulțumit cum se comportă, îl comand cu pic18F458, pentru că pic18F45K80 nu am reușit să îl programez cu pickit2. Mi-am făcut un senzor de temperatură cu lm335 sunt mulțumit. Mulțumesc! Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iulie 1, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 1, 2013 Revin cu ceva nedumeriri..... cred ca GLCD are 2 cipuri. deoarece consider ca am facut conexiunile corect din moment ce imi afiseaza corect pe 2 cipuri.Problema e ca nu stiu ce pin e CS3. exista vreo posibilitate sa nu existe asa ceva? cam mica nu? ca e 64x3 adica 3 cipuri. Acesta este GLCD: Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 1, 2013 Partajează Postat Iulie 1, 2013 Din poze se vad numai pinii CSA si CSB, chiar daca se vad 3 controllere pe spatele LCD. Poti pune o foto mai clara? MikroC nu "stie" decat 2 CS (fiecare CS pentru fiecare 64x64 pixeli), pentru 3 CS (daca ai avea pinul) ar trebui sa-ti faci tu functia. Pune te rog poze cu ce poti afisa, sunt chiar curios (chiar daca stiu ca nu pot ajuta ) cum se vede pe LCD. Asa cum ziceam in postul precedent, Swordfish ar avea functie integrata pentru 192 pixeli. Stiu, alt compiler, alte batai de cap... http://www.sfcompiler.co.uk/wiki/pmwiki ... .KS0108CS3 Link spre comentariu
Stefan Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 Am tot incercat sa descarc catalogul dar nu am reusit,imi da eroare exact la finalizare. Imi amintesc ceva legat de selectia chipului 3 (CS3) in functie de starile logice ale pinilor CS1 (CSA) si CS2 (CSB), insa mai important este catalogul. l.s: am descarcat catalogul altui GLCD 192 x 64 si zice asa: Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iulie 2, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2013 parca am citit si eu pe undeva chestia cu activatul cipului 3 in functie de cele 2. Chestia e ca la inceput pana sa imi iasa primul cod pentru glcd am facut o magarie in cod si mi-a aparut imagine pe cipul 3 si cipul 2 si in mijloc era gol dar habar am ce am facut. acum afiseaza ca un lcd normal de 128x64. am impresia ca primul cip din stanga e cipul 3. dupa care urmeaza primul 1 si al doilea cred. atasez o imaginein cod am declarat doar cele 2 cipuri cs1 si cs2. mai am o saptamana de scris pentru licenta dupa care ma bag sa ma joc cu el. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 Este clar acum ce se intampla, chip 1 si 2 merg numai. Merci Stefan! MikroC pune in 1 pe rand CS1 si CS2, niciodata amandoua 0 sau 1.Mihai, va trebui sa-ti faci functia ta de adresare pentru chip 0. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iulie 3, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2013 sa scap de nebunia asta de examen si ma bag pe el sa imi fac eu libraria. multumesc pentru timp si raspunsuri! Link spre comentariu
Mihai Popa Postat Iulie 17, 2013 Partajează Postat Iulie 17, 2013 Am gasit o metoda de a utiliza libraria GLCD dim MikroBasic pe acest tip de afisor.Acest afisor are 3 pini de "comanda": cs1, cs2 si cs3. Libraria "stie" doar de 2 pini: cs1 si cs2.Am folosit un 4052 astfel: intrarea A am legat-o la MCU la pinul de comanda pentru cs1, iar iesirile x0 si x1 le-am legat astfel: x0 la cs1 si x1 la cs3. Pinul pentru cs2 l-am salat conectat direct la GLCD.Daca se afiseaza doar in 128x64, se pun intrarile A si B ale 4052 astfel: A=0 si B=0. Daca se doreste 192x64, se pun A=1 si B=0 , practic se scrie doar in partea stanga a afisorului standard 128x64.Am facut asta in simulator (Proteus), dar cred ca merge si in realitate.In Proteus am folosit 2 GLCD legate in paralel pt ca nu exista unul de 192x64. Link spre comentariu
Mihai Popa Postat Iulie 18, 2013 Partajează Postat Iulie 18, 2013 Revin cu un update pentru acest tip de LCD 192x64 (TS19264-1):-LCD-ul acesta are, de fapt, doar 2 pini: CS1 si CS2 de selectie;-biblioteca din MikroBasic (sau altele compilatoare de la mikroe) pot comanda numai afisoare cu 2 pini de selectie si doar asa: cand cs1=1 pune cs2=0 si invers; -am simulat in Proteus urmatoarea configuratie: pinii cs1 si cs2 de la LCD se leaga la 2 pini de la MCU (altii decat cei desemnati in compilator; din compilator practic comand doar un singur modul de 64x64 si il afisez unde vreau, intre cele trei sectiuni ale afisorului folosind pinii cs1 si cs2.Sper ca m-am facut intelesIn Proteus functioneaza, mai am sa testez si in realitate, dar cred ca va merge 100%.Ma gandesc ca in acelasi fel se poate comanda orice tip de LCD atipic, dar cu controller KS0108 sau compatibil. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum