Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

redresor direct la statie auto..pam..pam

Vizitator kosty50

Postări Recomandate

Vizitator kosty50

am o statie auto (un JBL de vreo 800w max) si 2 boxe 15 inch (450w/buc max)Intrebarea mea este: As putea sa pun redresorul (facut de cineva are in cutie doar un transformator imens si un integrat micut...si mai are ceva ca un arc din fir gros...pare sa mearga de la + la -..precizez k e facut de cineva de la 0 care este elecronist...deci nu e ceva profi) la statia de masina k sa dau sunet in boxe?Nu vreau texte de genu` sa imi cumpar o statie de casa!!! sau sa imi cumpar o baterie de masina...n-am chef sa ma cert pe aici...care stie sa imi raspunda strict la intrebare...eu vreau sa stiu daca exista riscul de a se arde ceva sau daca risc sa imi intre statia auto in protectie.Am mai pus direct pe redresor un casetofon auto pe care aveam si niste boxe legate la el si nu mi-a facut probleme...acuma e alta situatie din cauza k vorbim de mai multa putere!!...Astept raspuns!...multumesc anticipat!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Vizitator kosty50

nu stiu daca e stabilizat...deci am precizat k are doar un transformator si un integrat (nu imi dau seama ce folos are k nu are condensatori pe el)...si un arc...si eu zic ca ar merge dar imi e sa nu se arda statia cand dau mai tare...eu nu cred ca se arde doar nu merge la volum tare sau cel mult va distorsiona la volum mare...dar totus am intrebat...pe mn asta ma intereseaza...risc sa se arda sau nu?

Link spre comentariu

@retrosong de unde stii tu cat poate traful ala de dai cifre atat de exacte? autorul subiectului deja a specificat faptul ca este vorba despre un traf aparent masiv deci, in situatia in care nu ai niste cifre exacte as zice ca e nepotrivit sa le estimezi tu...@kosty50 daca doar atat contine carcasa atunci integratu ala poate fi mai degraba puntea redresoare ( asta in situatia in care nu ai omis-o intentionat ) altfel... tre sa intelegi ca sunt prea putine informatii ca sa ti se poata da un raspuns precis, nimeni nu poate spune cu exactitate ce se va intampla penca nu se stie nici configuratia interna exacta a amplifului ( daca sursa este sau nu stabilizata, ce limitare are, ce tensiuni livreaza catre amplif... etc ) nu se stie nici capabilitatile redresorului deci ceri prea mult... teoretic daca traful este prea slab si deci curent mic atunci tensiunea va cadea mult in sarcina, iar aici ampliful poate sau nu sa intre in protectie, n-avem de unde sa stim ce protectii are ( un UVLO spre exemplu ) deci nu putem decat sa ne dam cu parerea, tot teoretic din ce spui in carcasa nu exista si condensator, ( pentru redresor auto nici nu este nevoie de filtrare a tensiunii ) situatie in care pentru alimentarea de amplif iti trebuie condensator, si unul imens pentru un riplu cat mai mic la volum ridicat, avand in vedere consumul enorm, probabil mai degraba mai multi condensatori mai mici in paralel ar fi mult mai indicati, riplul de curent ar fi astfel mult mai mic pe fiecare. Si... si multe ar mai fi de zis dar oferi prea putin si ceri prea mult.

Link spre comentariu
Vizitator kosty50

am instalat sculele si vad ca merge bine si la volum mare....dar se observa ca nu da atatia w cat da o baterie de masina...dar e suficient pt ce-mi trebuie mie!!m-am gandit si eu la asta...cu un condensator de filtraj as avea mai multa putere si as fi mai in siguranta dar eu vreau doar putina muzica (in casa)..nu petreceri sau alte chestii...pana imi cumpar un amplificator bunicel pt boxele alea...Ms baieti!!...mai ales tie marian!

Link spre comentariu

Condensatorul de filtraj greu de crezut ca aduce o putere mai mare... ceea ce face el este sa asigure o viata mai lunga sursei ridicatoare din amplif, fara electrolitici de filtrare tensiunea redresata de retea arata foarte neplacut pentru sursa interna a amplifului, probabil acesta are electrolitici inclusi pe placa lui pe alimentare ( probabil...) dar nici pe departe la capacitatile necesare... faci cum crezi dar nu estimez o viata prea lunga acelui sistem, motivele sunt prea complexe si nu pari a fi pregatit sa le intelegi.

Link spre comentariu

kosty50 pune macar o poza a acelui redresor, langa traf pui un pacher de tigari sau o bricheta sa vedem macar ochiometric cam cum e traful

Trebuie neaparat sa pui o baterie de conzi pentru filtraj ca sa ai o rezerva de tensiune (pune 3-4 conzi sau chiar mai multi in paralel de 10,000uF) , ca altfel asa cum zice si marian tensiunea aia arata jalnic fara filtraj

Pana la urma poti alimenta acel amplificator si dintr-o sursa ATX de calculator la tensiunea de 12v asta daca nu sodomizezi amplificatorul la maximum

Link spre comentariu

Efectul lipsei condensatorilor de filtrare a tensiunii redresate de la retea se poate vedea cel mai bine cu osciloscopul, se va putea observa un riplu mare la 10 sau 20mS ( depinde de redresare ). Cand se intentioneaza incarcarea unui acumulator auto, nu este nevoie de condensatori tocmai pentru ca acumulatorul in sine este un condensator foarte mare, in schimb alimentarea sursei ridicatoare a unui amplificator auto cere neaparat electrolitici, marele neajuns al acestei solutii alese este pe landa randament global foarte slab ( probabil sub 50% ), si necesitatea unei capacitati imense la filtrarea tensiunii redresate de la acel traf, si asta tocmai pentru ca si consumul de curent este unul imens, la redresare dublualternanta, pentru doar 20A consumati si un riplu admis de 1V este nevoie de 200mF => 200.000uF ( fereasca sfantu de redresarea mono...), si capacitatea aia ( in functie de posibilitati ) trebuie constituita din mai multi condensatori in paralel pentru un riplu de curent cat mai mic pe fiecare si deci stres cat mai mic...In alta ordine de idei, alimentarea amplificatorului din sursa ATX pare ceva mai putin pretentioasa tocmai datorita frecventei relativ mari a surselor de PC, deci nu mai exista problema riplului si a necesitatii consilor masivi dar aici apare alta problema cauzata tot de consumul mare de curent, si anume un dezechilibru important intre cele 2 iesiri principale monitorizate de obicei ( 12 si 5 ), un consum asa de mare pe 12 cumulat cu incarcare slaba/minima a celei de 5 duce la scaderea destul de mare a iesirii de 12 si in functie de tipul sursei ( controller si protectii ) poate duce la blocarea sursei, deci se poate, dar doar la un volum relativ mic ( evident depinde si de puterea amplificatorului ).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări