Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme tda 2050

Vizitator r_mihaitzar

Postări Recomandate

imediat ma apuc de realizat 2 montaje cu TDA2050 ce le voi alimenta dintr-o sursa de 41,8Vcc. Va tin la curent. (Daca merg bine, postez schema ca are si un filtru TS incorporat - pt. sateliti voi folosi amp-urile)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Yo4You

7

• Jules00

6

• Enigma86d

5

• Cobra

3

Top autori în acest subiect

URASC piesele piratate!!! Am facut un montaj frumos cu "minunatul" TDA2050, l-am alimentat la +16Vcc si se auzea bine. Am mers mai departe si l-am alimentat la +42Vcc si voila! O coloana de fum innecacios dinspre pinul 5 al integratului. :smt022. In datasheet spune ca rezista pana la +-22Vcc (+44Vcc) cu o tensiune maxima de +50Vcc....Si m-a si jecmanit aia de la Electrosib (ca la Unitel nu mai aveau) de mi-a luat 8RONI (cand de fapt integratul costa 4.5RONI)...No comment!

Link spre comentariu

r_mihaitzar, ai putea incerca schema asta daca vrei sa amplifici semnal pt. sateliti. Schema constituie un filtru activ realizat direct cu TDA2050. L-am legat la comp (placa de sunet onboard - Realtek AC'97 6ch) si vreau sa spun ca suna de nu stiai pe unde sa te mai ascunzi...5 minute am facut :prayer: :) . Dupa ce bubuise primul integrat, l-am pus la o sursa de imprimanta matriciala ce-mi scoate vreo 28-29V (la peste 100W cat am masurat). Incearca montajul cu alt integrat, verifica (sau mai bine schimba) condensatoarele, mareste rezistenta dintre output si intrarea inversoare...Eu sincer, is foarte multumit de cum suna TDA2050...

Link spre comentariu

Yo4You, de unde stii tu ca se "beleshte TDA-u" daca maresc reatia? :axe: Pur si simplu se mareste factorul de amplificare al montajului. Aceasta crestere a rezistentei de reactie e utila in cazul in care se pune un filtru pasiv la intrarea integratului...

Deci revin si eu pe aici din an in pasti si adaug urmatoarea precizare!! TDA2050 e mai sensibil decat 2040 se distruge mai usor , faza cu modificarea reactiei intradevar nu ca tzi-ar creste puterea ci distorsiunile puterea creste in functie de tensiunea si curentul de alimentare am pus punct. :finga:
Link spre comentariu

Yo4You, de unde stii tu ca se "beleshte TDA-u" daca maresc reatia? :axe: Pur si simplu se mareste factorul de amplificare al montajului. Aceasta crestere a rezistentei de reactie e utila in cazul in care se pune un filtru pasiv la intrarea integratului...

Am uitat o precizare TDA2050 sau 2040 se distruge usor daca e alimentat de la o sursa cu + si masa un scurt pe iesire si e mort circuitul deci nu va apucati sa mai adaugatzi aiurea 3 rezistente intre 22k si 100k ca nu merita !2 la mana la mana cresc distorsiunile si sa fim serisosi ca o sursa dubla de tensiune e simplu de realizat incepi bobinajul secundarului cu 2 sarme odata! merita o munca in plus daca vrei ceva de calitate!Apropos daca modifici reactia se incalzeste finalul numai lucra la param lui .Daca reparatzi un TV sau un radio si are nevoie de un 2040 sau 2050 si nu gasiti alimentare dubla +-22V ptr 2050 si +-16V ptr 2040 recomand atasarea la pinii 1 3 5 si masa cate un rezistor cu valoare intre 22k si 100k, iar pe pinul 4 pe iesire un condensator 1000micro-2200/25VAtentie reezistorii de echilibru toti 3 vor avea acceasi valoare !!!Montajul se va alimenta cu o tensiune de 28-32V ptr tda2040 sau ptr 2050 40-44V. am pus punct gata cu TDA2040 si 2050 sau 2030 am terminat numai carcotiti cumparai un final montatil pe radiator si construiti montajul aerian miniatura fara fire mari si conexiuni si vedetzi cum suna daca va place facetzi un cablaj
Link spre comentariu

Yo4You, nu mi-o lua in nume de rau dar daca ai observat, pt. satelitii mei cu cond de 220uF am si un filtru TS gata :yawinkle:. Apoi, cond acela decupleaza difuzorul de montaj lucru ce e util in caz ca se defecteaza CI si-ti scoate tensiune continua pe iesire. Pt. protectie ar trebui un DC LS protector ce are de vreo 2-3x mai multe piese decat intregul montaj, deci nu se merita. Apoi, ai dreptate cand spui ca distorsiunile cresc daca maresti factorul de amplificare dar aici vb de marire factor de amplificare cu cativa dB nu zeci de dB. Intr-adevar, un CI operational are acel factor care nu mai stiu cum ii zice (imi scapa la ora asta) ce reprezinta produsul dintre amplificarea maxima (open gain) si frecventa maxima (la acea amplificare) si de acolo iti dai seama care va fi frecventa maxim amplificata la o anumita amplificare. Mai vb....Salut.

Link spre comentariu

Te salut Jules00Treaba sta in felul urmator am inteles despre ce e vb in cazul tau totusi e vorba de distorsiunile THD si TID (armonice si de intermodulatie) in cazul tau fiind mici daca aplicatia e numa ptr niste sateliti am pus punct.Ar mai fi o problema schema care o utilizezi tu cu simpla alimentare + si masa e mai riscanta ptr final cate TDA-uri am ars eu nu ai idei in fine sa ai grija sa nu faci din prost norok scurt pe iesire in rest e okey.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

am facut un amplificator cu tda 2030 scoate 25W, dar nu stiu ce are pt ca se aude foarte incet si cu un bazait, schema este diferita de cea de mai sus postata de Yo4You

Salut fa cum am postat eu schema si ai sa vezi ca merge ;)

-nush dar cam aiurea ai desenat tu cablajul ala :|

-am desenat in paint cablajul aproape la scara 1/1 negativul daca esti baiat istetz il desenezi dupa al meu il gauresti si lipesti piesele in 5 minute e gata ;) daca dispui de o placa de test :supz:

Apropo daca tot asha prost se aude fi convins ca e distrus CI si tre sa cumperi altul

Aceste integrate se distrug usor si oricum is eftine

PSall: Incercatzi cu incredere aplicatia in punte fac poza daca vretzi la montajul meu in punte :smt003 oricum se aude super

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Atasez cablajul + schema la amplificatorul in punte cu TDA2040 sau 2050 intre aceste 2 integrate nu exista nici o modificare la valorile componentelor schemele is la fel diferenta este de alimentare si puterea livrata ;)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări