Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

630VA, densitati de curent, capacitatea core-ului

Enigma86d

Postări Recomandate

Sper ca postez unde trebuie. Am si eu nelumariri cu un transformator. Putere nominala 630VA, tensiune de alimentare 230Vac - 50Hz. Sarma de primar are cam 0.9mm. La 0.9mm corespunde un curent de 1.45A. S=U*I S=230*1.45=333VA. Sa inteleg ca transformatorul a fost calculat cu o densitate foarte mare de curent? Adica a fost proiectat sa lucreze la 60grade la puterea nominala? Pentru secundar folosesc deasemenea densitate mare de curent?

Si inca o intrebare, aveti vre-o formula cu ajutorul careia pot aproxima puterea nominala suportata de core?

Later edit: Imi vine sa ma spanzur, intr-un link zice (pt aprox 1 mm) 1,5 ... 2A curentul MAXIM admisibil http://csl1131.3x.ro/filtru/111/trafuri/trafuri1.htm intr-un alt link zice ca cica merge binishor 3A http://www.electronica.ro/transformator.shtml (penultimul tabel). Ce sa mai cred?

Later later edit: Am supus secundarul unui tr. de aproximativ 1mm la un curent de 2.4A si s-a stabilizat pe la 55 de grade transformatorul. Deci, daca ma iau dupa http://www.electronica.ro o sa am 100 de grade pe transformator(nush de unde au gasit aia valori asa eronate). Pot eventual sa trec un pic peste valoriile din tabelul csl1131. Astfel: in primar sarma fiind de aproape 1mm, nu pot trece mai mult de 2A; 2A*230V=460VA. Unde sunt restul pana la 630VA cat scrie pe tabla de metal atasata transformatorului? :smt017

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Enigma86d

2

• Craciun

1

• MiniTehnicus

1

Top autori în acest subiect

• 2 săptămâni mai târziu...

Pentru a calcula datele unui transformator se incepe de la valoarea tensiuniisi curentului ce trebuie debitat de secundar.De ex. 24V si 26A. Apoi se calculeaza sectiunea necesara care este: S=radical P P=24x23=624 S=24,97 ~ 25cm2 , de unde rezulta latimeadin mijloc a tolei si grosimea pachetului de tole.Latimea este standard sieste data in tabele.In cazul de fata se alege 50 mmx50mm.Dupa care in functie de tipul miezului se calculeaza numarul de spirepentru secundar, primar , se alege sectiunea sarmei de bobinaj, incarcareamiezului (in functie de utilizarea trafo, intermitent sau continuu)etc.

Link spre comentariu

Densitatea de curent a sarmei de Cu este de aprox. 3A/mmpatrat . Deci la un conductor rotund vei avea Imax.=J*S=3*PI*dpatrat/4 Incazul tau Imax.=3*3,14*0,9*0,9/4=1,9A. Oricum dimensionezi sarma acoperitor cunoscand curentul care iti trebuie , J si sectiunea minima necesara rezultata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări