Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensator T3,15A

IsBlacks

Postări Recomandate

buna ziua, am si eu o problema cu un incarcator de laptop, am un condensator poliester ars (are fundul negru, am vazut asta deoarece pcb-ul are o gaura fix sub el) si nu imi pot da seama ce fel de condensator este T3,15A scrie pe el si este visiniu :jytuiyu . atasez mai jos o poza. sper ca ma puteti ajuta. o zii buna!

post-73690-13982963449_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• IsBlacks

6

• mircea888

3

• Spitfire

1

• validae

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca e intrerupta siguranta de 3,15A, ar fi bine sa verifici si tranzistorul sursei, s-ar putea sa-l gasesti scurtcircuitat.De obicei sigurantele temporizate nu se ard cand bate vantul :da

Link spre comentariu

Daca acel condensator nepolarizat este intr-adevar strapuns atunci este foarte probabil ca doar el sa fie cauza defectului. Da condensatorul jos de pe placa si verifica, poate ai noroc sa nu fie altceva.De obicei ai un singur mosfet in primarul trafo, dar mai sunt si unele care au PFC activ inainte, deci poti sa gasesti doi mosfeti. Eu prima data verific mosfet-ul in circuit, uneori gasesc scurt complet si stiu sigur ca trebuie inlocuit.Daca in circuit nu da nimic suspect atunci il dau afara si il masor, eventual il testez cu multimetrul (incarci capacitatea GS si va conduce intre D si S) sau fac un mic circuit cu un led la 12V.In locul tau as verifica acel condensator apoi bobina dubla de deparazitare, puntea + partea de filtraj si in locul sigurantei as pune (folosind fire) un bec de 220/60-100W pe post de protectie.

Link spre comentariu

Daca acel condensator nepolarizat este intr-adevar strapuns atunci este foarte probabil ca doar el sa fie cauza defectului. Da condensatorul jos de pe placa si verifica, poate ai noroc sa nu fie altceva.De obicei ai un singur mosfet in primarul trafo, dar mai sunt si unele care au PFC activ inainte, deci poti sa gasesti doi mosfeti. Eu prima data verific mosfet-ul in circuit, uneori gasesc scurt complet si stiu sigur ca trebuie inlocuit.Daca in circuit nu da nimic suspect atunci il dau afara si il masor, eventual il testez cu multimetrul (incarci capacitatea GS si va conduce intre D si S) sau fac un mic circuit cu un led la 12V.In locul tau as verifica acel condensator apoi bobina dubla de deparazitare, puntea + partea de filtraj si in locul sigurantei as pune (folosind fire) un bec de 220/60-100W pe post de protectie.

legat de "condensator" e siguranta temporizata. sa discutat mai sus despre asta.
Link spre comentariu

Eu chiar vorbeam despre condensatorul nepolarizat (culoare gri) de acolo, cel despre care spune ca e afumat. Asta este de obicei in paralel si daca s-a strapuns (in scurt) poate fi cauza intreruperii sigurantei."Condensatorul cel rosu" este foarte clar ca e siguranta, s-a confirmat ca este intrerupta, am propus inlocuirea ei cu un bec pentru a realiza o protectie pe durata efectuarii reparatiei.

Link spre comentariu

Mai sus am spus cum, chiar doua metode.

In cel mai rau caz ma gandeam ca ceri lamuriri, dar intrebi din nou de parca nu am spus nimic despre asta.

Metoda cu multimetrul s-ar putea sa nu mearga la mosfetul de acolo:

Incarci capacitatea GS folosind multimetrul, pui borna pozitiva pe G si cea negativa pe S, apoi masori repede rezistenta D-S, o sa observi ca are o valoare mica si incepe sa creasca, rezistenta D-S se va face infinita daca faci scurt intre G si S.

http://www.4qdtec.com/mostest.html

Repet: aceasta metoda nu cred ca merge prea bine la mosfetul ala de acolo, trebuie o tensiune G-S mai mare ca sa-l deschizi. De obicei se vede ca scade rezistenta DS dar nu e foarte clar pentru ca se descarca repede capacitatea de poarta.

Un test mai bun ar fi sa faci un circuit simplu: legi sursa la masa, in drena pui un LED+rezistor catre tensiunea de alimentare (9-12V) si apoi legi poarta pe rand la masa si apoi la alimentare. In felul asta testezi daca functioneaza ca switch.

@Mircel:cel mai probabil este vorba de un MOSFET, n-am vazut niciun incarcator cu bipolar in primar, nu este exclus dar nu este prea probabil.

Link spre comentariu

am dezlipit siguranta si tranzistorul si sunt arse, ce sa mai verific?intrebare off-topic: daca am o baterie de 12v 70Ah (auto) pot alimenta orice de 12v? adica consumatorul ia cati amperi are nevoie?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări