Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Matlab/Simulink

Vizitator Gabriel88

Postări Recomandate

Vizitator Gabriel88

Am si eu o intrebare pentru cei ce cunosc MATLAB/SIMULINK. Am de simulat, 2 transformatoare conectate in paralel. Pe partea de secundar a transformatoarelor este conectata o sarcina RL de cos(φ)=0,8.

Intrebarea este: Cum calculez sarcina? Ce pun in simulink?

Posted Image

Asta este schema.

Ce pun in schema Series RL Branch/Load??? Si cum o calculez??? Stiu ca transformatoarele au o tensiune nominala in secundar de 230V, si ca trebuie sa determin curentul maxim pe care-l poate absorbi sarcina.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• EmyRulz

3

Pai le pui cum ai pus si transformatoarele si anume din SimPowerSystems Blockset -> Elements. De acolo alegi Series RLC Branch si setezi sa fie ramura de tip RL din proprietati.

Ce anume nu stii sa calculezi? Din moment ce ti se cere sa gasesti curentii ar trebui sa ti se dea valorile componentelor din sarcina! Sau invers sa ti se dea curentii maximi si sa dimensionezi tu sarcina, nu se poate sa iti ceara amandoua! Fii mai explicit.

Link spre comentariu
Vizitator Gabriel88

Asta este textul problemei exact:

Simulaţi funcţionarea în paralel a doua transformatoare monofazate cu miez liniar având următoarele caracteristici: T1: Sn = 1 KVA, U1n/U2n = 400/230 V, fn = 50 Hz, Rw = 846 Ω, Xμ = 260 Ω, Xσ1 = X’σ2 =2 Ω R1 = 0.8 Ω, R’2 = 0.4 Ω;T2: Sn = 3 KVA, U1n/U2n = 400/230 V, fn = 50 Hz, Rw = 846 Ω, Xμ = 260 Ω, Xσ1 = X’σ2 =4 Ω R1 = 1,6 Ω, R’2 = 0.8 Ω;Sa se determine din simulare curentul maxim pe care-l poate absorbi o sarcina cuplată în secundarul grupului format din cele două transformatoare în paralel daca factorul de putere al acesteia este cos(φ2)=0,8 RL,

Din simularea functionarii grupului in regim de scurtcircuit am obtinu curentul maxim care apare pe ramura sarcinii, ca fiind de 50 A. Ce trebuie eu sa aflu este valorile componentelor din sarcina, R si L.
Link spre comentariu

Explica si ce insemana acele rezistente si reactante, pentru ca noi putem sa ghicim gresit. Banuiesc ca Rw si Xu reprezinta rez si reactanta de magnetizare si celelelte ind de pierdere si rezistentele in pirmar/secundar.

Link spre comentariu

Ahaaa, deci asta nu stiai tu sa calculezi. Pai ar cam trebui sa sti!Uite si o rezolvare simpla:cos(fi)=0.8 rezulta tan(fi)=0.75Acum impedanta complexa a circuitului serie RL este Z= R+j*w*Lunde w=2*pi*f.E evident ca tan(fi)=Im(Z)/Re(Z)=wL/RImpunand:wL/R=0.75 rezulta L=(0.75/w)*R=0.002388*R H=2.388*R mH.

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...
Vizitator armes

am de simulat in matlab 2 tranformatoare monofazate in paralel..si nu prea imi iese....ma poate ajuta cineva cu cateva indicatii?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări