Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

As dori trei faze in apartament

Postări Recomandate

Teoretic aveti dreptate, dar in practica situatia este altfel. V-ati uitat in topic-ul l-am care m-am referit cu doua posturi in urma? Vedeti mai ales acest post de-al meu si o sa va lamuriti un pic: viewtopic.php?f=246&t=91012&start=15#p1177819La mine amplasarea apartamentului (et. 2) si termoizolatia noua face toata treaba. Vedeti si din exemplul cu costul de electricitate: decembrie - februarie a fost mai mare (+133 RON) fiindca am tinut geamurile deschise trei zile non-stop, si desigur ca doua panouri mancau cat nu le era rusine, dar martie - mai a fost mai lejer... bine ca nici afara nu mai era asa de rece. Totusi, stiti si voi foarte bine ca Miercurea Ciuc este unul dintre cele mai friguroase orase din Romania (este in top 3), cu temperaturi cuprinse intre -25 si -30 de grade Celsius.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Nu contrazic asta. Am prezentat la "Conditionarea Aerului" pretul per kwh in functie de "combustibilul" folosit. Si indiferent de orice alta sursa "traditionala" folosita (lemne, gaz, peleti, bricheti), curentul electric are un cost de exploatare de 3-4 ori mai mare (exceptand pompele de caldura).Oricum, in final, conteaza perceptia mediului ambient. Daca panourile acelea au avut intr-adevar acest consum inseamna ca ori e vreo eroare de citire la mijloc, ori ele chiar au aceasta eficienta. Parca m-as risca la un test, dar totusi ma descurajeaza pretul de 300 euro cerut pe unul ...Modificare ulterioara:Acum am reanalizat situatia. Dumnealui plateste acest pret doar pentru incalzirea unei camere. Este cat de cat logic acest pret. Daca se mai adauga inca 6 panouri cum doreste dumnealui costul lunar ajunge undeva de 4 ori mai mare, adica ~ 600 ron, insa conteaza si temperaturile exterioare.Data fiind pozitia dumneavostra, folosirea unei pompe de caldura sau AC este exclusa, asa ca raman ori panourile infra, ori CT electrica + IPAT, ori IPEL. Avantaj au panourile caci sunt usor de montat.

Link spre comentariu

OK, bine ca am lamurit ceva. :)Nu stiu unde ati vazut pretul de 300 EUR/buc, dar ala-i exagerat, pe cuvant. Poate 300 EUR perechea, caci eu am platit 682 RON/buc cu tot cu TVA (550 Wati fiecare).Am cumparat aceste panouri ca sa le testez. Omul trebuie sa simte pe pielea lui, in casa lui, altfel nu poate fi sigur niciodata. Eu zic ca daca mai investez in 6-8 panouri, nu ma bag in faliment, nici in investitia propriu-zisa, nici in exploatare. Mai am camera de zi si bucataria (pe partea sudica a blocului, bombardat de soare toata ziua), baia (in mijlocul apartamentului) si cealalta camera mica (nord). Pentru astea ar trebui o solutie de incalzire, plus o solutie pentru apa calda.Intrebarea este: cum rezolv alimentarea cu energie electrica?PS: nu stiu ce-s alea "CT electrica + IPAT, ori IPEL".

Link spre comentariu

CT electrica = centrala termica electricaIPAT = incalzire prin pardoseala cu agent termicIPEL = incalzire prin pardoseala electricaDar, dupa cum am spus, daca lucrurile stau intr-adevar asa, nu cred ca electric mai exista ceva sa consume mai putin, cel putin nu in zona dvs (la mine se preteaza pompa de caldura, temperatura exterioara medie fiind undeva la -10*C).

Link spre comentariu

Teoretic aveti dreptate, dar in practica situatia este altfel.....

Nu e doar teoretic, e pura realitate. Fiecare face cum vrea ca sa-si incalzeasca locuinta. Va asteptam cu un mesaj in primavara viitoare despre cati bani ati dat la RENEL in lunile de iarna.
Link spre comentariu

Mai D-le TESSLA! De ce tot fortati? Ati avut o experienta negativa, bun! Dar toata lumea trebuie sa pateasca asa? Mai clar nu pot sa explic situatia mea. Realitatea la D-voastra este altfel ca la mine, unde sistemul functioneaza, si, mai mult, nu ne este frig. Daca vreau, fac sauna in dormitor. Ati vazut exact cat am platit. Cunoasteti o solutie mai buna? Dati-ne detalii! Daca nu, stati linistit ca o sa revin primavara.

edit:

Eu nu vreau sa conving pe nimeni, sa nu ma intelegeti gresit. Tot ce zic, ca in situatia mea sistemul merge, si intr-un apartament asemanator se poate replica faza. Pentru cei cu dubii, exista comercianti care rascumpara panourile daca nu sunteti multumiti.

Link spre comentariu

Mai domnu Loky, ca sa incalzesti o locuinta pe un anumit interval de timp, ai nevoie de o cantitate de energie. Nu conteaza cum produci acea energie...cu panouri de astea radiante, prin efectul termic al curentului electric, prin arderea gazului, prin arderea lemnului, etc. Acel necesar de energie este intr-adevar mai mic daca locuinta e izolata decat daca nu ar fi izolata. Energia se masoara in joule, kilowatt-ora, gigacalorii, dyne, megaelectronivolti, etc. Ei....daca o sa cautati un pic, o sa vedeti ca aceiasi cantitate de energie, 1kilowatt-ora sa zicem, este mai scumpa daca provine de la priza electrica decat prin arderea unei anumite cantitati de gaz, pacura sau lemne.Ca dumneata sustii altceva....n-aveti decat, santeti liber sa sustineti si sa credeti ce vreti. Un coleg de aici a facut si niste calcule( intrucat ati dat si puterile panourilor) si rezultatele nu se potriveau cu ceea ce relatati dumneavoastra...dar colegu si-a vazut de treaba si nu a mai insistat, lucru pe care o sa-l fac si eu. Spor la instalat panouri radiante!

Link spre comentariu

1."De ce tot fortati?"2."Omul trebuie sa simte pe pielea lui, in casa lui, altfel nu poate fi sigur niciodata."1. Se vede clar cine forteaza, (a se vedea linku'!)2. Cu asemenea metode poti ramane fara ..dansa! (adica unde nu-i cap vai de..piele).

Link spre comentariu

@TESSLAIn primul rand, am scris undeva contrariul? Eu nu am zis nicaieri ca nu aveti dreptate legat de costurile diferitelor tipuri de surse de energie. Ba, chiar si eu confirm, ca sa nu ne mai prostim aici: energia electrica 0.36140 RON/kWh, gaz 0.10120 RON/kWh. OK? Apropo, calculele colegului se potrivesc cu ceea ce am relatat, caci nu am dat numere false nici la factura, nici la puterea panourilor. Uitati-va mai bine, ca nu ati citit toate posturile.In al doilea rand, tot ce zic eu, ca in cazul meu nu prea am o optiune mai buna, decat energia electrica. V-am cerut frumos sa-mi dati o alta sugestie daca va pricepeti pentru apartament de trei camere, dar cred ca degeaba. E treaba D-voastra daca tot ce vreti e sa rasuciti cele scrise de mine.@gica70Mersi pentru fraza, dar in cazul de fata nu eu am nevoie de sugestii de acest fel, ci altcineva... poate chiar D-voastra.Astept in continuare posturi, de la persoane, care au reusit sa-si instaleze trei faze in apartament.

Link spre comentariu

Chestia cu trifazatu se rezolva (sau nu) informandu-te la firma (EON); cred ca nimeni altcineva nu te poate ajuta pentru ca nimeni nu poate avea fix aceleasi conditii locale de care depinde aducerea bransamentul trifazic (doar vecinii de pe palier!).De fapt d-ta faci reclama mascata acelor panouri, asta am vrut sa arat :da .

Link spre comentariu

Bravo gica! Mersi incaodata pentru interventia destepta! Daca D-voastra mergeti la EON si ei va instaleaza electricitate cu trei faze, atunci merg si eu. Ba chiar, va fac cinste!

N-am facut si nu vreau sa fac reclama nimanui despre nimic. Va rog frumos sa terminati cu acuzatiile! :aut:

Link spre comentariu

Eu am mers la Electrica (distribuitor) si mi-au dat toate detaliile despre proiect, costuri, efectuarea lucrarilor, termene...tot. Dupa ce am platit taxele in aprox. o saptamina am avut trifazic.Nu am avut nici o problema si nu am platit nimic la negru.Ideea e ca pasul numarul unu a fost sa merg la distribuitor sa intreb, nu sa cer sfaturi de la vecini, prieteni, etc. In mod evident, distribuitorul e singurul in masura sa-ti spuna daca in zona respectiva e posibil un bransament trifazic. Nu au nici un motiv sa refuze bransamente trifazice daca e tehnic posibil si in general e.Eu aveam bransament monofazic si am cerut inlocuirea lui cu unul trifazic.

Link spre comentariu
Ba, chiar si eu confirm, ca sa nu ne mai prostim aici: energia electrica 0.36140 RON/kWh, gaz 0.10120 RON/kWh. OK?

Am vazut ca si un alt coleg a dat acelasi pret (sau apropiat) pentru 1kWh la energia electrica.

Pretul respectiv este pretul fara TVA, la care se adauga contributia pentru cogenerare (0,0231lei/1kWh), certificatele verzi (0,051123lei/1kW) si acciza (0,004522lei/1kW), asa ca pretul real platit este mai mare (0,546lei/1kW). Daca tipul tarifului este monom cu rezervare se adauga la factura si taxa de rezervare, aprox. 6lei/luna.

Link spre comentariu

Pentru dumneata 0.36140 + 0,0231 + 0,051123 + 0,004522 fac 0,546? Mai refaceti odata calculul.Si tariful cu rezervare care se foloseste uzual este CTP, este cel mai rentabil, caci are pretul kwh cel mai mic (0.2777 ron fara taxe si accize). Pretul final pentru acest kwh este de ~0.42 ron.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări