Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

regulator de tensiune

Vizitator vero

Postări Recomandate

Vizitator vero

ma intereseaza o schema de regulator de tensiune 220V/ 5-24V c.c. 5A pentru un motoras de stergator de parbriz. am incercat cu tranzistor 2N3055, dar se incalzeste tare. daca se poate pe baza de mosfet-(nu e mai bine asa, ce parere aveti?). puteti sa ma contactati pe adresa [email protected].

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blind

2

• nicu_stef

1

• cirip

1

Top autori în acest subiect

Nu este clar daca folosesti sau nu traf, dar chiar daca folosesti, daca traful scoate 24Vac, n-o sa prea scapi de incalzire, indiferent ce pui acolo ca regulator serie: 2N3055 sau MOS.Putere disipata este data de curentul prin regulator inmultit cu caderea de tensiune pe el, indiferent ce regulator folosesti (la sursele liniare). Din 24VAC scoti dupa redresare si filtrare aprox. 33V. Sa zicem ca mai scade in sarcina pe la 28. Daca scoti 12V la iesire, caderea de tens pe regulatorul serie (3055 sau MOS) va fi 28-12=16V. Puterea disipata va fi 16V*5A=80W. Mi se pare normal sa se incinga. Daca tensiunea de iesire scade, caderea de tens pe reg serie creste=>putere disipata creste... deci se incinge si mai tare.Cirip

Link spre comentariu

O varianta constructiva cred ca ar fi montarea in paralel a 2 tz 2n3055 pentru ca sarcina disipata pe fiecare sa fie mai mica. Eliminand un oarecare pericol de defectare (cu toate ca din cate-mi aduc aminte, puterea maxima disipata de 2n3055 e de 115W deci "n-ai treaba") Corectati-ma daca am inceput sa bat campii

Link spre comentariu

se incalzeste ca la balamuc daca ai folosit un regulator liniar,in tineretile mele am facut unul folosind 555 cu factor de umplere reglabil care comanda un mos, a fost OK, puntea se incalzea mai tare decat mos-ulatentie ca apare tensiune autoindusa de la motor, trebe si-o dioda pe-acolosuccese

Link spre comentariu
Vizitator vero

Folosesc transformator 220/24V si radiator de disipare a caldurii. la ce am folosit eu se ardea tranzistorul.Va rog dati-mi niste scheme mai putin pretentioase, pt ca trebuie sa recunosc, sunt un electronist amator, nu ma pricep la calcule,ci mai mult la practica. Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări