gauss Postat Mai 30, 2013 Partajează Postat Mai 30, 2013 Trolling ... pacat de stradaniile celor ce au raspuns . Link spre comentariu
Mondan Postat Mai 30, 2013 Autor Partajează Postat Mai 30, 2013 " " Orice scurt, pe oricare secundar, determina 0V pe celelalte (tensiune inversa). Nu am avut decat un traf de vre 100W unde ii pot bobina secundarul.Spun "decat" pentru ca testele e bine sa le faci cu un traf de putere mica si voi detalia.Bobinez secundarul:Prima sarma ajunge pentru 43 spire si da pe ea dupa redresare 18.71V curent continuu.(prima)A doua sarma ajunge pentru 13.5 spire, este bobinata peste prima infasurare secundara si da pe ea dupa redresare 5.15V (a doua)Erori: la prima infasurara poate am uitat sa numar cateva spire.Masuratorile au fost facute cu volmetru facut de mine cu referinta de tensiune. Sa zicem maxim +/-0.10.Acum cu prima infasurare in scurt pe a doua am 3.50V. (in loc de 5.15V) - adica scade cu 32% eroare +/-2%Cu a doua infasurare in scurt pe prima am 16.83V (in loc de 18.71V) - adica scade cu12.5% eroare +/-1%Remarca - la scurtul pe 18V traful bazaia mai tare (avea o tola subrededa) decat la scurtul pe 5V.Orecum de asteptat pentru ca la scurt transferul de energie e mare, deci fluxul magnetic prin care se transfere energia e mare.Cu totii acceptam tensiunea de inductie/autoinductie e=- d(flux magnetic) / dtIar B= ct1*i si Fluxul=ct2*B. ct = constante ca tin de geometria si natura materialuluiE oarecum de asteptat - zic eu - dar voi sa ma contraziceti daca gresesc - deoarece avem avem un flux generat de primar cu o anumita viteza de crestere care se aduna cu un flux generat de secundarul in scurt cu accelasi stil de crestere, dar defazate. De ce sa faci experim. cu traf de putere mica. In cazul meu cu traf "barosan" sarma din secundar cand era scurt se incingea rau. Asta insemna ca izolatia de pe ea se duce si nu o mai poti folosi..... ma rog nu mai e la fel.Sarma e groasa, rezistenta ei este neglijabila. Am incercat sa o masor. Sigur e sub 2 ohmi prima infasurarea. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 30, 2013 Partajează Postat Mai 30, 2013 De ce are 100W, ce te face sa crezi asta? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 30, 2013 Partajează Postat Mai 30, 2013 @CIBY2: cand tranzistorul din optocuplor trage current din pinul FB spre masa, stabilizarea economica trebuie sa faca acelasi lucru.Daca am pune pe Fb divizor din alimentarea aux,la cresterea iesirii ar creste si tensiunea pe FB,deci ar fi o injectie de current.Asa ca schema folosita este data de Fair. in aplicatii.Ex.: Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 30, 2013 Partajează Postat Mai 30, 2013 Dupa 3 ani pe forum nu stiu care este raportul intre bucuria de a cunoaste pasionati ca si mine de meserie si mahnirea ca am depus ceva efort la explicarea dupa puterile mele a intestinelor surselor in comutatie(locul 1 al lui @smilex nu este inca in pericol) si totul a ramas in aceeasi negura pt vizitatorii de ocazie dar care afirma ca vor sa invete.Mi-e si jena sa mai repet ca sursele obisnuite(sa le lasam pe cele rezonante) nu sant decat de 2(doua) feluri:cu transfer direct(forward) si cu transfer indirect(flyback)In primul caz elementul de forta conecteaza condensatorul electrolytic pe primarul trafului si se induc tensiuni in secundare date de raportul de transformare ce livreaza putere spre iesiri prin alegerea conectarii diodelor redresoare.Curentul de pe fiecare ramura se reflecta in primar prin inversul raportului de transformare calculate pt tensiuni.In cazul 2 se conecteaza la fel primarul trafului pe cond de intrare,apar aceleasi tensiuni in secundare dar ele sant numai de "figuratie" pt ca toate diodele sant blocate, deci nu exista transfer de putere in secundare.In schimb aparitia curentului in primar face ca sa avem o acumulare de energie egala cu 1/2LI^2.La blocarea tranz de forta fluxul magnetic generat in prima parte incepe sa scada.Daca nu este o cale pe care sa se inchida curentul tensiunea pe primar urca la valori ff mari(fluxul tinde sa dispara rapid,tensiunea este viteza de variatie a fluxului iar cand t tinde spre zero tensiunea tinde spre infinit).Este si explicatia scanteilor de la relee fara diode inversa,de la bobina de inductie fara condensator.Dar noi am avut grija sa punem niste diode ce se deschid la aparitia tensiunii de autoinductie.Toata energia inmagazinata in miez merge catre toti condensatorii din secundare si cel de valoare mai mare si la tensiune mai mare(adica cel care are 1/2 CU^2 mai mare) va "coordona" evolutia tensiunilor in secundare.La televizor aceasta sarcina este preluata de condensatorul de pe final linii care este de altfel si tinta stabilizarii.La un cuplaj ff bun tensiunile de pe secundare nu pot fi decat tot in functie de raportul de transformare dar nu se mai ia in calcul primarul.Tensiunea pe acesta ne intereseaza numai in masura in care nu punem in pericol tranzistorul de forta. Link spre comentariu
Mondan Postat Mai 30, 2013 Autor Partajează Postat Mai 30, 2013 @miticamy nu crezi ca te contrazici singur ? Spui pacat de aia care scriu si chiar tu scrii ?!Apreciez timpul pe forum. De unde 100W ?Scria pe el, inainte de a-i debobina secundarul 12V si vreo 8..9A nu mai stiu exact. Probabil vrei sa pui ca aia e tensiunea efectiva, si aia e intensitatea efectiva. Ca sa ajungi la putere trebuie sa tii cont ca ai o sinusoida cu o tensiunea maxima de...c radical2 , la curent la fel, apoi asta se mediaza. Apare undeva supra 2 pi. Am neglijat toate astea- am calculat babeste. Puterea trebuia in VA. Daca tu crezi ca eu gresec la astea (care se studiaza in liceu), atunci chiar nu mai are rost discutia. Si ca o corectie din PWM se regleaza puterea de output nu tensiunea. Cu secundarul in gol va avea acceasi tensiune oricare ar fi PWM-ul mai putin cazul cand duty cycle tine spre zero. Se ajunge la o tensiune variabila pe iesire pana la urma.....( pt ca la aceeasi tensiune de iesire poti avea PWM-ri diferite in fuctie de sarcina) Nu pot sa imi dau seama daca va intereseaza sau nu discutia de asta. Daca mai continui sau nu.Multumesc celorlati pt raspunsuri. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 30, 2013 Partajează Postat Mai 30, 2013 @Mondan -ori citesti mai atent ce se scrie, ori nu mai scrii...Dupa ce ca ti-a fost explicat in mod special (desi toate astea sigur s-au mai scris de cateva ori in sectiunea asta si de n ori pe internet) mai vii si cu remaric rautacioase la adresa putinilor care stiu cu adevarat cu ce se mananca sursele... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 30, 2013 Partajează Postat Mai 30, 2013 Probabil vrei sa pui ...Nu doresc a spune ceva anume, traful tau de retea n-are nimic comun cu flyback-ul discutat anterior.Poate peste timp, vei avea ocazia sa-ti revezi afirmatiile de acum. Daca ai noroc, te vei rusina. N-ai idee cate afirmatii gresite ai strans la un loc.In acelasi timp exista si posibilitatea ca noi sa gresim. Eu personal am raspuns unei cereri care ti-a apartinut, dar nu e nevoie sa tii cont de raspunsul meu. Poti continua daca crezi ca-ti foloseste, eu ma abtin de la alte interventii, nici pe astea nu le aveam daca nu credeam ca-ti folosesc intradevar. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 30, 2013 Partajează Postat Mai 30, 2013 @Mondan in locul tau m-as simti onorat ca utilizatori ca @Smilex, @Miticamy sau @Dr.L isi sacrifica din timp pentru a te educa pe tine, si te asigur ca ai muuuuuulte de invatat din cele spuse de ei, insasi afirmatia aia pe care nu prea am inteles-o cum ca se controleaza puterea si nu tensiunea, este o dovada ca ai lacune mari, si asta ar fi doar una din erorile comise...In locul tau as renunta la incapatanare si as admite ca-s mic pe langa ei, asa inveti, si nu pretinzand ca le stii tu pe toate de fapt... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 30, 2013 Partajează Postat Mai 30, 2013 Mondan scrie:" " Valoarea tensiunii dupa dioda D2 este proportionala cu valoarea tensiunii de pe secundarul de lucru si variaza odata cu aceasta in fuctie de consumul de la iesire sau de valoarea tensiunii pe primar.Eu nu cred ca este asa.Tensiunea la iesirea unui transformator este data de raportul de transformare Nprimar/Nsecundar. Dar in cazul in care ea scade "fortat" pentru ca sarcina din secundar e prea mare, atunci in cealata infasurare ramane la fel, ca raportul de trasnformare se pastreaza.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Pt ca totul plecase de la niste surse flyback,eu la aceasta afirmatie am raspuns.Si pentru faptul ca face niste generalizari fara sa inteleaga diferenta dintre flyback si forward. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Mai 31, 2013 Partajează Postat Mai 31, 2013 @CIBY2: cand tranzistorul din optocuplor trage current din pinul FB spre masa, stabilizarea economica trebuie sa faca acelasi lucru.Daca am pune pe Fb divizor din alimentarea aux,la cresterea iesirii ar creste si tensiunea pe FB,deci ar fi o injectie de current.Asa ca schema folosita este data de Fair. in aplicatii.Ex.:In graba scrierii nu am mai tinut cont ca FB este inversoare sau nu. De fapt nu am citit Data-sheetul integratului, dar te asigur ca stiu cum trebuie sa fazata intrarea. A fost doar un exemplu de sursa cu urmarirea tensiunii de la iesire pe infasurarea de alimentare a IC-ului.Si te asigur ca urmaresc cu interes postarile unor grei in ale surselor in comutatie de pe acest forum si fara intentia de a supara pe cineva prin omitere, nu dau alt exemplu decat pe Dumneata! Link spre comentariu
Mondan Postat Mai 31, 2013 Autor Partajează Postat Mai 31, 2013 Multumesc pentru raspuns. Nu s-a pus problema despre dv. Apreciez raspunsurile tale si ale lui @smilex. Faptul ca schema postata de @miticamy merge nu intra in discutie - clar ca merge. Daca cineva vrea sa ma ajute intrebarea este urmatoarea: in schema postata anterior adica asta: Avem doua tensiuni de iesire +24V si +5V. "Corectia" se realizeaza prin monitorizarea tensiunii de +24V. In loc de +5V se va bobina un secundar, care va da tot +24V dupa redresare. Acum, prin modul de legarea firelor, avem o sursa simetrica care da +/-24V. Pana aici merge nu contest. Acum, in locul divizorului format de R4 si R5 se va lega un potentiometru. Se va realiza asfel o sursa simetrica regllabaila intr-o anumita plaja. Reglajul se va face astfel pe ramura de +24V. Intrebarea este: La sarcini diferite pe cele doua ramuri, nu mai mari decat sarcina maxima, tensiunile vor fi egale in modul ? Adica daca pe una reglez +22V pe celata voi avea -22V si tot asa.... ? Link spre comentariu
Mondan Postat Iunie 2, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2013 Si ca o corectie din PWM se regleaza puterea de output nu tensiunea.Am vazut ca aici m-a contrazis initial @marian, apoi a modificat mesajul. A zis : "tu te auzi ce spui?".Hai sa dau o explicatie (daca cineva este interesat):Tensiunea in secundar este conform Faraday funcctie -d fi/dtAcum la un semnal treapta aplicat pe primar, intensitatea in primar creste qvasiliniar. Este defapt o exponentiala la care noi privin doar a parte a ei care este "aproape liniara"B, intensitatea campului magnetic depinde direct proportionail de intensitatea curentului, iar fluxul magngnetic din miez, depinde direct proportional de B. Viteza de crestere a unei linii este constanta oricat de mult ar dura duty cycle. Deci tensiunea indusa in secundar este constanta. Daca vresti qvasiconstanta. (-d fi/dt)@miticamy chiar daca as sti lucrurile prezentate, imi face mereu placere sa le revad daca le prezinti frumos. Multam pentru prezentare surselor. Ce am prezentat eu cu traf pe 50Hz nu contrazice functionarea sursei postate de tine. Nu mai detaliez de ce, sa nu va lezez orgoliul.As putea vorbi aici de legea circuitala Ampere cu care m-au "frecat" profesorii la facultate. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iunie 2, 2013 Partajează Postat Iunie 2, 2013 Am spus ca ma abtin, dar poate m-am inselat asupra cauzelor. Trolling ... pacat de stradaniile celor ce au raspuns .@Mondan Cata dreptate are gauss? Pe tine te intereseaza cu adevarat opinia altora?Exista un proverb: "cine n-are un batran, sa-si cumpere". Un profesor batran mi-a spus odata: "cel care va rezolva problema, este intotdeauna cel care cunoaste chichitele, nu e neaparat nevoie sa fie as in domeniu". Obisnuiam sa rad de proverbe, imi amintesc ca am ras in sinea mea de chichitele unui ramolit, mi-au trebuit multi ani ca sa realizez cata dreptate avea profesorul in cauza. Sunt la o varsta la care privesc cu oarece respect proverbele. A lui miticamy e chiar mai inaintata decat a mea. Iar cunoasterea chichitelor necesita foarte multa experienta. Si toate astea pe langa un bagaj suficient initial. Tu nu ai inca nici macar acel bagaj, dar pretinzi cunoasterea chichitelor. Ei bine, titlul topicului te contrazice, dovedeste lipsa bagajului. Miticamy ti-a raspuns (ca si mine) in speranta ca vei fi deschis si vei invata ceva, personal n-am vazut nici o greseala in raspunsul dat. In paranteza fie spus, are mereu ceva interesant de postat. Daca doresti sa primesti informatii adevarate, care contin si chichite, trebuie sa pui problema altfel. Personal iti recomand insistent sa inveti ceea ce ti se preda, dar cand deshizi forumul, sa lasi deoparte (dar nu in totalitate) acele chestiuni. Una este sa proiectezi podul si alta e sa bagi mana in betonul moale. Scuze pentru off. Exista oarece asemanari intre traful de retea si forward, dar flyback-ul n-are nimic comun cu astea. Sigur, ambele folosesc cupru si notiuni de genul "spira", dar functioneaza pe principii diferite. Nu poti face niste masuratori la retea si sa le extrapolezi flyback-ului. Iar asta nu e o chichita. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 2, 2013 Partajează Postat Iunie 2, 2013 @Mondan eu cred ca ar trebui sa urmezi sfatul ala din ghilimele din postarea ta, ala cu tu te auzi ce spui, ar trebui sa citesti si tu ce scrii, folosesti expresii care mai de care mai sofisticate dar nu intelegi niste chestii elementare, ceva nu se leaga aici, nu crezi? Deci sa fiu cat pot de scurt, stabilizarea fie ca este flyback fie ca este forward ( nu ma refer la configuratii ci la principiul elementar in sine ) se face pe tensiune, asta este factorul care intr-un final este influentat direct, curentul de sarcina atata vreme cat este sub nivelul protectiei/limitarii, nu este influentat de integrat in nici un fel, integratul modifica umplerea, acel Ton ( timpul de conductie ) fapt care intr-un final modifica tensiunea, asta este ceea ce tu trebuie sa pricepi si sa renunti la termeni pe care nici tu nu-i intelegi. PS: SUbscriu si eu la parerea ca ar trebui sa acorzi o mult mai mare atentie fata de ceea ce ti se preda, fata de explicatiile primite, fie aici fie in alte parti si sa lasi orgoliul ca nu asa se invata, nimeni nu s-a nascut expert, deci faptul ca nu stii ceva nu poate fi o problema pentru nimeni, dar faptul ca pari a refuza parerile care contrazic pe ale tale este o mare problema, si crede-ma stiu ce zic ca o mai dau si eu in bara uneori si realizez prea tarziu, nu face aceleasi greseli ca mine... Link spre comentariu
Postări Recomandate