Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termostat Cuptor


bercioiu

Postări Recomandate

Va salut dragi colegi forumisti!In primul rand, scuze, sunt putin off topic!Vreau sa-mi fac un termostat pentru temperaturi mari (max. 300 grade) si m-am gandit ca sonda K este cel mai la indemana senzor care l-as putea folosi. La partea de soft ma descurc insa nu prea ma descurc la partea "hard". Vreau si eu sa stiu, daca folosesc etajul de amplificare cu LM358 din ultima schema postata de Fratello, ce nivel de tensiune/grad celsius obtin? Sau daca exista alta solutie, ma puteti indruma si pe mine? Mentionez ca termostatul il folosesc la un cuptor electric iar marja de eroare nu este foarte stransa, cateva grade plus/minus nu deranjeaza.Va mutumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • bercioiu

    8

  • briobit

    2

  • stefan_k

    2

  • vcdec

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, va multumesc! Totusi, difera doar aplicatia folosirii termostatului, functionarea fiind aceeasi cu cea din topicul respectiv.

Link spre comentariu

Da, nu stiu ce sa zic... pana la urma am sa folosesc solutia asta. Am simulat si nu prea este liniara de aceea tot stau pe ganduri si caut alta varianta. Am sa incerc si cu LT1025 + LTC1049(1050).Multumesc pentru sfat!

Link spre comentariu

eu am patit 2 chestiuni cu schema asta si anume .... la letconul Pensol(maner albastru) se respecta liniaritatea destul de bine, diferenta la capete de 5-10 grade maxim, pe cand la cele cu maner galben e jale diferente de 30 -50 grade la capete, diferente de la letcon la letcon acelasi model, de aici am realizat ca sunt sonde si sonde

Am in asteptare o sonda K de pe ebay la 1-2$ e genul sub forma de surub si are si 1,5 metrii de cablu sa vad cum se comporta (cam 3 saptamani cred ca mai am de asteptat)

Cam ASA arata

Link spre comentariu

Tocmai asta este problema, ca eu folosesc cuptorul aproape de 300 de grade unde se cam duce dracu` ... Pana la urma am sa-mi fac un tabel cu valori si merg pe el, un fel de corectie in soft, ar fi avantajul ca il customizez la sonda mea.

Link spre comentariu

Am gasit in topicul acesta o alta solutie de amplificare pentru sonda K cu compensarea erorii introdusa de jonctiunea rece, postata de colegul nostru Ionut Pavel. Schema se poate vedea aici. Eu sunt cam profan si va cer ajutorul in descifrarea schemei. Am doua nelamuriri referitoare la alimentarea AO-lor. Vad ca apare tensiune negativa "-5v" si cred ca masa virtuala notata in schema cu "AGND". Pot folosi pentru obtinerea tensiunii negative ICL7660 ? Masa aia virtuala cum o obtin? Fac un divizor din doua rezistente ca aici? Sau trebuie neaparat sa fac o sursa dubla (+5v/-5v) si masa este punctul zero?

Va multumesc!

Link spre comentariu

Problema cu sondele K e mai spinoasa ... asta daca ai pretentii de la ele.Pe de o parte, un amplificator gen lm358 e destul de neliniar.Pe de alta parte, insasi sonda in sine e puternic neliniara.Exista amplificatoare special concepute pt sonde K, care tin cont de comportarea lor pe o plaja larga de temperaturi. Dar luate la bucata sunt scumpe sau greu de gasit.Ca urmare, daca ai pretentii de la termostat sa functioneze pe o plaja de genul 100-300grC, cu precizie, "e complicat".Pe de alta parte, daca te intereseaza un interval mai restrans, de genul 300C +/- 10C, se poate aplica cu succes solutia de la statia termostatata (lm358), cu conditia sa calibrezi montajul pentru 300C, de preferat folosind un termometru (se poate face si din calculul rezistentelor / factorului de amplificare, cu oarecare precizie). De mentionat ca o calibrare la 100C nu e suficienta, e necesara calibrarea in jurul temperaturii finale dorite.Pentru topit fludor nu conteaza prea mult un 10-20grade stanga-dreapta, dar pentru alte aplicatii poate sa conteze.In final, daca e sa o iei de la zero, poate fi mai ieftin sa cumperi un termostat industrial, chiar de la chinezi.

Link spre comentariu

Multumesc pentru informatii. In prezent, cuptorul are un termostat facut tot de mine cu sonda K si cu un integrat specializat AD595 care in prezent s-a scumpit "in draci", a ajuns aproape 100 lei. Cum spuneam si mai sus nu-mi trebuie precizie uluitoare. Nu vreau sa-mi cumpar o chinezarie care probabil va merge mai prost decat orice solutie de amplificare as alege eu. In plus, vreau sa fac termostatul si cu un timer integrat si cateva memorii cu regimuri de lucru (temperatura si timp).

Link spre comentariu

Pai stai asa, ca deja vorbim altfel.Daca ai deja unul gata facut cu AD595 ... nu ai de ce sa te gandesti la altul. Pe bune.Din cate zici tot ce ai nevoie e o automatizare. Pomenesti de control de timp si memorii ... clar un microcontroler.Folosesti termostatul existent, iesirea din AD595 o introduci intr-un Atmega sau PIC ... dupa care doar imaginatia te limiteaza.Pentru eventual ajutor, as sugera apelarea la cei de pe aria de microcontrollere ... in functie de care varianta o alegi.Later edit ... citez din primul post:

La partea de soft ma descurc insa nu prea ma descurc la partea "hard". Vreau si eu sa stiu, daca folosesc etajul de amplificare cu LM358 din ultima schema postata de Fratello, ce nivel de tensiune/grad celsius obtin?

Zici ca la soft te descurci, asa ca nu mai intru in detalii.Raspuns scurt la intrebarea ta: cu lm358 nu obtii o variatie liniara; cred ca asta deja e clar.Cu AD595 ai 10mV/C, daca bine ma ajuta memoria si gogu. Poti sa ataci microcontrollerul direct sau printr-un divizor rezistiv. Foloseste-l, mai ales ca il ai deja langa tine. Nu ai solutii mai bune.
Link spre comentariu

Am 4 cuptoare de modificat, de aceea cautam o varianta mai ieftina nu mai buna. La dezvoltarea softului nu-i bai, la ce trebuie sa faca ma descurc.Multumesc!

Link spre comentariu

Incearca cu PT100 alimentata de o sursa de curent constant cu o referinta termocompensata TL431.Tensiunea o citesti cu A/D al PIC, cu referinte (Vref+ si Vref-) dintr-un divizor tot de pe un TL431.Pt 4 buc iesi mult mai ieftin, precizia e foarte buna, sunt convins ca nu ai 5 grd abatere (la 300) :da

Link spre comentariu

Daca ai o solutie, o schema ceva, da-mi un link ca stii ca eu sunt mai greu de cap. M-am uitat ieri dupa PT100 si nu prea m-am prins... Tot trebuie amplificat semnalul, nu?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări