Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect Sursa PC

Vizitator piulytza

Postări Recomandate

Vizitator piulytza

Buna seara, sper ca am postat unde trebuie.

Anul trecut prin toamna am inceput sa modelez o sursa PC intr-un program CAD iar anul acesta am decis ca aceasta sa fie tema proiectului meu pentru facultate. Asadar am incercat sa realizez cat mai bine acest model de sursa PC. Dupa ce am terminat de facut modelul geometric si compoentele am trecut la simularea transferului de caldura. Si aici am intampinat unele dificultati mai ales legat de mosfeturi si de componentele electrice si electronice si de aceea as vrea sa va cer ajutorul.

1.In primul rand trebuie sa identific aproape toate componentele (cele mai importante) si sa le trec in lucrarea scrisa, ma intereseaza si datele de catalog ale acestora in special puterea maxima disipata sau temperatura lor la incarcarea maxima a sursei si coeficientii de difuzie din catalog. Daca reuseste cineva din poza din link-ul de mai sus sa le indentifice. Am cautat pe internet dar nu am gasit o schema electrica.

2.In al 2-lea rand legat de mosfet-uri am reusit sa gasesc pe internet mosfetul cu seria STW9NK90Z care ar fi din ceva sursa ATX iar la datele de catalog zice ca are puterea maxima disipata 160W. Eu in programul de simulare am pus valorea de 18W si ajunge mosfetul la peste 100 de grade. Acum bininteles eu nu stiu daca acest mosfet se numara printre componentele care le are aceasta sursa din poza de mai sus. As vrea sa stiu cam la ce temperatura ajung mosfetii din aceasta sursa daca aceasta functioneaza la o incarcare maxima.

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihaicozac

3

• Dr.L

1

• Matrixu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cam nasoala situatia ta, adica cineva trebuie sa-ti explice cu rabdare ce si cum.Dar pana atunci trebuie sa pui mana sa te documentezi cum sta treaba cu componentele folosite in electronica (care sunt si in sursa) si principiul de functionare al sursei si...In limita timpului o sa incerc sa revin cu niste (nu multe!) date utile

Link spre comentariu
Vizitator piulytza

Cam nasoala situatia ta, adica cineva trebuie sa-ti explice cu rabdare ce si cum.Dar pana atunci trebuie sa pui mana sa te documentezi cum sta treaba cu componentele folosite in electronica (care sunt si in sursa) si principiul de functionare al sursei si...In limita timpului o sa incerc sa revin cu niste (nu multe!) date utile

Va Multumesc.
Link spre comentariu

160W e puterea disipată maximă pe care o suportă tranzistorul fără să se distrugă, în funcţionare însă nu se atinge acea putere niciodată, nici măcar acei 18W pe care i-ai presupus tu.Tranzistorul se încălzeşte sub influenţa a 2 factori: pierderi de conducţie şi pierderi de comutaţie, primele se reduc prin alegerea unui tranzistor cu Rdson mai mic, celelalte cu un tranzistor mai rapid. La modelul ales de tine, aşa ochiometric la puterea maximă de ieşire disipaţia ar fi pe la 12W. Dacă ai folosi un FDP20N50 pierderile s-ar reduce spre 8W. Nu ai specificat nici topologia sursei: forward cu 1 tranzistor sau forward simetric cu 2 tranzistoare push-pull.LE acuma m-am uitat pe link şi e clar, e o sursă forward simetric cu PFC activ, aproape sigur foloseşte tranzistoarele menţionate de mine mai sus, are probabil 2 în PFC şi 2 în etajul de putere. Ce se mai încălzesc puternic în funcţionare sunt diodele redresoare, câteodată chiar mai mult decât tranzistoarele.

Link spre comentariu
Vizitator piulytza

160W e puterea disipată maximă pe care o suportă tranzistorul fără să se distrugă, în funcţionare însă nu se atinge acea putere niciodată, nici măcar acei 18W pe care i-ai presupus tu.Tranzistorul se încălzeşte sub influenţa a 2 factori: pierderi de conducţie şi pierderi de comutaţie, primele se reduc prin alegerea unui tranzistor cu Rdson mai mic, celelalte cu un tranzistor mai rapid. La modelul ales de tine, aşa ochiometric la puterea maximă de ieşire disipaţia ar fi pe la 12W. Dacă ai folosi un FDP20N50 pierderile s-ar reduce spre 8W. Nu ai specificat nici topologia sursei: forward cu 1 tranzistor sau forward simetric cu 2 tranzistoare push-pull.LE acuma m-am uitat pe link şi e clar, e o sursă forward simetric cu PFC activ, aproape sigur foloseşte tranzistoarele menţionate de mine mai sus, are probabil 2 în PFC şi 2 în etajul de putere. Ce se mai încălzesc puternic în funcţionare sunt diodele redresoare, câteodată chiar mai mult decât tranzistoarele.

Multumesc pesntru informatie.Atunci daca folosesc acest mosfet STW9NK90Z le pun disipatia de 12W iar daca folosesc FDP20N50 disipatia de 8W.Acum eu mai am o problema ca nu imi dau seama care sunt mosfeturi si cate la numar?As vrea sa stiu care sun diodele redresoare din imaginile de acolo? Cele care sunt puse pe radiatorul din dreapta pe o parte si pe cealalta a acestuia?(radiatorul care este mai aproape de cablurile de iesire)
Link spre comentariu

Cele de pe radiatorul din dreapta sunt toate diode, au capsula mai mare decât celelalte piese.Pe primul radiator ai o punte redresoare, un tranzistor şi o diodă.Pe cel din mijloc 2 tranzistoare.Sursa pare a fi construită de FSP, după aspect, iar după componente nu cred că duce mai mult de 350-400W, în condiţii de siguranţă.

Link spre comentariu
Vizitator piulytza

Cele de pe radiatorul din dreapta sunt toate diode, au capsula mai mare decât celelalte piese.Pe primul radiator ai o punte redresoare, un tranzistor şi o diodă.Pe cel din mijloc 2 tranzistoare.Sursa pare a fi construită de FSP, după aspect, iar după componente nu cred că duce mai mult de 350-400W, în condiţii de siguranţă.

Multumesc din nou.Acum as vrea sa mai stiu cam ce putere disipa puntea redresoare asa aproximativ?, dar o dioda redresoare?Din moment ce sunt pe radiatoare ma gandesc ca se incazesc si ele suficient.
Link spre comentariu
Vizitator piulytza

Puntea cam 5W, dioda de lângă ea vreo 3W.Diodele mari din redresare ar trebui să disipe spre 15W fiecare, la puterea maximă.

Multumesc.As mai vrea daca puteti sa-mi dati niste exemple de componente care ar putea sa fie acolo. Eu am gasit mai multe tipuri cu diferite valori (volti/amper ) si nu imi dau seama ce sa aleg. Imi trebuie datele de catalog a componentelor pentru a le trece in lucrare si vreau sa le caut pe internet.Inca o chestiune ar fi de materialul componentelor care din ce am cautat pe internet ar fi polysilicon. Dar nu am gasit proprietati despre el. M-ar interesa mai mult desitatea, caldura specifica, conductivitatea termica si temperatura de topire a acestuia.Multumesc.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări