Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Capacitanta Condensatori Polimerici - Placa Video

Vizitator Maximal_Xen

Postări Recomandate

Vizitator Maximal_Xen

Buna seara,

Am o problema cu placa mea video, un Leadtek PX8800 GT ZL 512MB, care dupa mai bine de 6 ani a inceput sa imi dea BSOD in windows. Imi permite sa intru in Safe Mode si sa dezinstalez driverul, dar cand revin in "normal mode" si instalez ultima versiune de driver si bootez din nou imi da bsod si intra in loop (nu mai intra in windows).

Am testat PC-ul cu alta placa video si functioneaza perfect, asa am tras concluzia ca placa mea este de vina.

Mai precis, dupa ce am tot citit pe forumuri, inclin sa cred ca au inceput sa cedeze condensatorii de pe ea care sunt din Al Polimerici 16v 180uF - Sanyo - banuiesc ( img aici ca exemplu http://www.ixbt.com/video3/images/g92-4/leadtek-8800gt-scan-front.jpg )

Sper sa nu va fi plictisit cu toata istorisirea...intrebarea mea este - pot inlocui condensatorii cu altii dar cu valoarea capacitantei mai mare, in aceasta situatie, pe aceasta placa video, fara sa o afecteze in mode negativ ? Mai scurt, ar functiona fara probleme cu altii cu capacitanta mai mare de 180uF sau nu sunt compatibili ?

Nu am gasit altii echivalenti ca valori la noi in tara, cea mai apropiata valoare este 16v 270uF sau 330uF.

Astept raspuns si va multumesc anticipat pentru timpul acordat,

Max

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• riderinblack

3

• mihaicozac

2

• lavynyu

1

Top autori în acest subiect

Vizitator Maximal_Xen

Cea mai apropiata valoare este de 220micro la 16 volti.

Salut riderinblack_tm,

Multumesc pentru info, dar imi poti spune te rog unde ai gasit condensatorul cu acea valoare si ce tip de condensator este ? ( da-mi un link te rog, daca e magazin online, sa vad ce specificatii au ).

Eu as vrea sa pun condensatori polimerici tot din aluminiu ( http://www.tme.eu/ro/details/ulr270_16/condensatoare-cu-polimer/x-con/ulr277m1cf1a/# ), iar cei din link sunt apropiati ca si specificatii cu cei actuali, doar ca difera valoarea capacitantei. 270uF este val. superioara cea mai apropiata in magazinul gasit de mine.

Thanks,

Max

Link spre comentariu

Eu cred că mai degrabă o ia cipul grafic pe ulei, nu e de la condensatori, dar nu se întâmplă nimic dacă schimbi condensatorii, ai nevoie însă de scule serioase, cu letcon obişnuit nu faci decât să distrugi placa.

Link spre comentariu
Vizitator Maximal_Xen

Eu cred că mai degrabă o ia cipul grafic pe ulei, nu e de la condensatori, dar nu se întâmplă nimic dacă schimbi condensatorii, ai nevoie însă de scule serioase, cu letcon obişnuit nu faci decât să distrugi placa.

Salut,

Si mie mi-a trecut prin cap ca s-ar putea sa fie de la GPU, dar am zis sa mai incerc varianta asta cu condensatorii inainte sa o "arunc". A fost o placa ft buna.

Deci ca idee crezi ca pot pune condensatori de capacitanta mai mare fara sa-i faca probleme ?! ( in cazul in care condensatorii sunt problema :da ). Cum am zis si mai sus mai putin de 270uF 16v Aluminiu Polimerici nu am gasit pe mag online.

Ah, legat de scule, am un "pistol de lipit", care mi-a servit ft bine pana acum la mici modificari si la alte experimente :freaza: gen adaugare mufa cu pini alimentare ventilator pe o alta placa ce nu avea, fiind cu racire pasiva...

Thanks,

Max

Link spre comentariu

Nu e nicio problemă dacă pui condensatori ceva mai mari. Eventual pui mai puţini, dacă ai de ex. înainte 10 bucăţi de 180uF paralel poţi să îi schimbi cu 7 de 270uF, rezultă aproximativ aceeaşi capacitate.Cu pistolul de lipit nu rezolvi nimic, placa are treceri metalizate. Dacă o chinui cu pistolul se poate să scoţi piesele cu tot cu treceri, iar din cauză că placa mai are şi straturi interne se pot produce scurturi între ele. Mai degrabă reuşeşti cu aer cald, de la o suflantă de bricolaj.

Link spre comentariu

@Maximal_Xen, cauta conzi "obisnuiti" (dar la 105 grade) pe Maica Domnului, din cate se scrie pe forum acolo sunt multe magazine de electronice. Daca dispare defectul vei avea timp sa cauti si alti conzi mai calitativi.... daca nu dispare ramai cu ideea ca ai incercat reparatia si nu ai bagat multi bani in piese.

Link spre comentariu
Vizitator Maximal_Xen

Nu e nicio problemă dacă pui condensatori ceva mai mari. Eventual pui mai puţini, dacă ai de ex. înainte 10 bucăţi de 180uF paralel poţi să îi schimbi cu 7 de 270uF, rezultă aproximativ aceeaşi capacitate.Cu pistolul de lipit nu rezolvi nimic, placa are treceri metalizate. Dacă o chinui cu pistolul se poate să scoţi piesele cu tot cu treceri, iar din cauză că placa mai are şi straturi interne se pot produce scurturi între ele. Mai degrabă reuşeşti cu aer cald, de la o suflantă de bricolaj.

Atat vroiam sa stiu, ca nu e nicio problema ca sunt ceva mai mari :). Treaba cu placile video, cele de baza s.a. stiu ca sunt multistrat, chiar 8-9 straturi unele. Din ce am observat condensatorii de pe placa mea sunt tehnologie de contact tip SMD nu THT, deci nu sunt conectati la straturi interne ale circuitului.O sa vad ce metoda mai sigura de dezlipire/lipire gasesc.Pentru cei interesati de rezultatul "operatiei" o sa revin in cateva zile, cu detalii dupa efectuarea acesteia :freaza: Merci frumos pentru ajutor,Max
Link spre comentariu
Vizitator Maximal_Xen

@Maximal_Xen, cauta conzi "obisnuiti" (dar la 105 grade) pe Maica Domnului, din cate se scrie pe forum acolo sunt multe magazine de electronice. Daca dispare defectul vei avea timp sa cauti si alti conzi mai calitativi.... daca nu dispare ramai cu ideea ca ai incercat reparatia si nu ai bagat multi bani in piese.

Merci frumos de sugestie, din intamplare tot de la unul din magazinele de pe Str. Maica Domnului vroiam sa cumpar si eu :)O sa incerc si cu ocazia asta vad daca e sau nu e GPU-ul "obosit".Thanks,Max
Link spre comentariu
Vizitator LeoGal

Inainte de a inlocui condensatorii, adica dupa dezlipire, incearca sa-i verifici. Poate sunt buni si atunci nu mai trebuie sa-i inlocuiesti cu altii... Daca sunt defecti atunci ai urmatoarele variante:1) Cumperi 220uF/16V Al, dar cu pierderi mici (low ESR). Daca mergi la magazin cu un capacimetru poti chiar sorta vreo cativa, sa fie cat mai aproape de 180uF.2) Cumperi 220uF/16V, dar cu temperatura de lucru 105°C. La fel ca mai sus, ii masori si ii alegi pe cei cu valoare cat mai apropiata de 180uF si pierderi minime (multe capacimetre indica si factorul de pierderi).3) Daca vrei musai polimerici, iei de 270uF mai multi si poate gasesti unii spre 220uF (de regula au toleranta ±20%).In functie de rolul lor in schema placii condensatorii mai mari pot face bine, rau, sau sa nu conteze. In cazul defavorabil, daca schema a fost proiectata la limita (cum se cam practica), nu e bine sa te departezi de valoarea maxima rezultata din toleranta (180uF + 20% = 216uF tipic). Alegerea iti apartine. Succes.

Link spre comentariu
Vizitator Maximal_Xen

Inainte de a inlocui condensatorii, adica dupa dezlipire, incearca sa-i verifici. Poate sunt buni si atunci nu mai trebuie sa-i inlocuiesti cu altii... Daca sunt defecti atunci ai urmatoarele variante:1) Cumperi 220uF/16V Al, dar cu pierderi mici (low ESR). Daca mergi la magazin cu un capacimetru poti chiar sorta vreo cativa, sa fie cat mai aproape de 180uF.2) Cumperi 220uF/16V, dar cu temperatura de lucru 105°C. La fel ca mai sus, ii masori si ii alegi pe cei cu valoare cat mai apropiata de 180uF si pierderi minime (multe capacimetre indica si factorul de pierderi).3) Daca vrei musai polimerici, iei de 270uF mai multi si poate gasesti unii spre 220uF (de regula au toleranta ±20%).In functie de rolul lor in schema placii condensatorii mai mari pot face bine, rau, sau sa nu conteze. In cazul defavorabil, daca schema a fost proiectata la limita (cum se cam practica), nu e bine sa te departezi de valoarea maxima rezultata din toleranta (180uF + 20% = 216uF tipic). Alegerea iti apartine. Succes.

Multumesc frumos pentru indicatii LeoGal !O sa incerc sugestiile de pana acum si sa vad ce iese la final. O sa revin pe acest topic imediat cum am noutati :)Te salut,Max
Link spre comentariu

Dupa ce reusesti sa scoti cativa conzi (vezi varianta care o alegi) , neaparat ar fi bine sa verifici conzii cu un esr/capacimetru (masoara si capacitatea si esr-ul ) la fel si cu conzii noi care ai cumperi de pe Maica Domnului deoarece poti nimeri niste conzi noi mai prosti sau mai devalorizati decat cei de pe placa , o alta varianta ar fi conzi recuperati de pe alte placi video sau placi de baza dar tot prin verificarea esr/capacimetrului ar trebui facuta si aceasta procedura , mult succes ..............

Link spre comentariu
Vizitator Maximal_Xen

Dupa ce reusesti sa scoti cativa conzi (vezi varianta care o alegi) , neaparat ar fi bine sa verifici conzii cu un esr/capacimetru (masoara si capacitatea si esr-ul ) la fel si cu conzii noi care ai cumperi de pe Maica Domnului deoarece poti nimeri niste conzi noi mai prosti sau mai devalorizati decat cei de pe placa , o alta varianta ar fi conzi recuperati de pe alte placi video sau placi de baza dar tot prin verificarea esr/capacimetrului ar trebui facuta si aceasta procedura , mult succes ..............

Multumesc pentru sugestie lavynyu ! Cat despre capacimetru, trebuie sa procur unul, nefiind depanator de meserie sau electronist nu prea am asa multe scule dedicate :rade: .Treaba asta cu reparatiile e un hobby, o pasiune de cand eram mic copil...:)Thanks,Max
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări