Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare despre sursa


robert1000

Postări Recomandate

Pot folosi o sursa in comutatie pentru a alimenta un amplificator audio? Exista niste surse pe net, folosite pentru tv-uri. se poate folosi una de genul pentru alimentarea unui amplificator de 20-30w?Si inca ceva. Din cate stiam, 1000mA inseamna 1A (e gresit?), dar am masurat cu multimetrul un astfel de transformator, si pe ecran apare 2A. Poate sa-mi explice cineva?Care e formula pentru a afla watti unei surse in functie de cati Amperi are? Spre exemplu, cati watts are o sursa de 1A?Stima

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • robert1000

    5

  • zal

    2

  • leoncris

    1

  • YO8CDQ

    1

Top autori în acest subiect

"dar am masurat cu multimetrul un astfel de transformator, si pe ecran apare 2A. Poate sa-mi explice cineva?" - poti sa ne explici cum ai ... masurat ?Despre ce tensiune vorbim ?P = U x I

Link spre comentariu

Spre exemplu, cati watts are o sursa de 1A?

E a doua oara cind aud, defapt citesc, prostia asta!! Nu se mai face fizica la scoala???

Probabil l-a pus în scc cînd l-a măsurat, multă lume procedează aşa, inclusiv cu baterii şi acumulatori.

Da, si se masoara defapt curentul debitat pe rezistenta interna a bateriei in serie cu rezistenta miliampermetrului! Cine stie cite instrumente nu s-au paradit!
Link spre comentariu

e vorba de un adaptor ac/dc care scoate (pe eticheta) 12V si 800mA.Am selectat multimetrul pe DC si am masurat tensiunea. Au aparut vreo 15Vcc.Am masurat apoi curentul, setand corect multimetrul (macar am citit si eu manualul multimetrului), si au aparut pe ecran 2A, in loc de 800mA.Am facut ceva gresit?

Link spre comentariu

Punand ampermetrul la bornele sursei ai masurat curentul de scurtcircuit !

Curentul inscris pe carcasa este curentul maxim de functionare, curentul de scurt este mai mare dar se poate defecta sursa daca se ajunge la scurtcircuit.

 

Concluzia este ca nu asa se masoara curentul:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ammeter

http://www.allaboutcircuits.com/worksheets/amp_m.html - aici ai prezentat si cazul in care se conecteaza ampermetrul in paralel cu sursa

 

Curentul printr-un circuit este dictat de consumator (mai exact de rezistenta/impedanta acestuia), daca faci scurtcircuit curentul este limitat doar de rezistenta interna a sursei si de cea a firelor+ampermetru.

Daca ai fi stiut ca ampermetrul ideal are rezistenta nula (iar la cel real este foarte mica) atunci nu ai mai fi incercat experimentul asta.

 

Sper ca inca functioneaza sursa, macar acum ai invatat care e treaba cu ampermetrul si cum se conecteaza.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 5 luni mai târziu...

deci, pana la urma, se poate alimenta un amplificator de, sa zicem 25-40w la o sursa in comutatie? Am alimentat un kit tda 2005 mono (20w presupun) la o sursa in comutatie destul de slaba (15V 0.6A) si merge binisor.Daca m-as arunca la o sursa de televizor, cu un kit tda2052 alimentare simpla spre exemplu, e ok? alternativa traf toroidal + redresare si filtrare este mult mai costisitoare.:)

Link spre comentariu
Vizitator alaurentiu

Cu sursa pe care o ai si ai "masurat" curentul acesteia incearca sa alimentezi amplificatorul tau si aparatul de masura inseriat (borna "-" la amplificator, borna "+" la aparatul de masura si borna "-" de la aparat la "+" amplificator) si vezi cat consuma amplificatorul tau. Daca valoarea se apropie de ceea ce scrie pe sursa ta (800mA) atunci este de preferat sa iei o sursa de cel putin 2000mA sa lucreze linistita si nefortata pentru ca 20W putere muzicala consuma cam 1500mA. Referitor la traf este de preferat, pentru ca tensiunea pe care o absoarbe un amplificator poate sa varieze destul de rapid iar sursele in comutatie sunt mai pretentioase in schimb traful poti sa stai linistit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări