xubi Postat Mai 26, 2013 Partajează Postat Mai 26, 2013 Sunt pe cale sa-mi reactualizez un mai vechi hobby; electronica, constructii radioSunt radioamator de emisie din 1980 (nu sunt in Callbook-ul ANCOM acum, nu am reactualizat autorizatia)Am doua intrebari: Cat de realist este QRP sau chiar QRPp-ul pentru Romania avand in vedere traficul de la noi in 80m si 40m? Sau poate e mai bine sa incerc direct 20m?Vreau sa experimentez citeva scheme simple de conversie directa si ma gandeam sa folosesc partea de redare dintr-un Akai GX-F 31 ca lant audio pentru respectivele jucarii. Vorbesc de receptie evident.Scopul este sa incerc sa-mi amintesc despre electronica si "sa-mi fac mana" cu montaje simple. Banuiesc ca, voi avea destul de luptat pe RF, mixer, ca sa-mi mai bat capul si cu audio in prima faza. In plus vreau sa profit de carcasa aparatului si poate cu putina stradanie, chiar de Vu-metru si alte parti ale afisajului(VFD)Va multumesc,YO5CRR Link spre comentariu
franzm Postat Mai 26, 2013 Partajează Postat Mai 26, 2013 Din experienta mea, receptoarele cu conversie directa si în special partea de JF, care asigura toata amplificarea în tensiune, se alimenteaza cel mai bine din baterii/acumulatoare. Uite aici o schema performanta http://www.arrl.org/files/file/Technolo ... 208019.pdf Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 26, 2013 Partajează Postat Mai 26, 2013 Buna ziua, Eu am fost foarte placut surprins in urma cu vreo 15 ani de sincrodina propusa de Adrian Nicolae in tehnium-ul din decembrie 84 http://blog.copcea.ro/files/tehnium/revista/8412.pdf pe la pagina 15 a fisierului PDF. In primul rand ca scapi de "cosmarul" tau cu mixerul... folosesti un TAA661 care era folosit ca demodulator sunet in televizoarele romanesti, inca destul de usor gasibil. Imi amintesc ca era foarte sensibil la receptie, acuma mi-e greu sa spun cat era de selectiv, asta o sa vezi tu... la vremea aceea era un receptor cu care ascultam in conditii destul de decente cam tot ce misca prin 80m, banuiesc ca si acum ar trebui sa mearga, mai ales ca in 80m majoritatea semnalelor romanesti sunt puternice. Nu mai vorbim de cele ex-CCCP. In 40m, daca vei tenta sa il modifici sa mearga si acolo, semnalele romanesti auzite mai des sunt ceva mai modeste, dar daca asculti duminica dimineata pe la 10-11 in jurul lui 7.130, Vali, YO3YX vine ca tunu'. Singurul lucru care iti va da de furca un pic va fi VFO-ul, imi amintesc ca eu l-am ecranat, dar m ai ales l-am imbracat in polistiren de 5mm, pentru ca avea un pic de fuga cu temperatura. Se stabiliza insa binisor dupa 30 min de functionare. Functia de acord fin o facusem cu un varicap BB139 (dar merg si alte tipuri) dintr-un selector de canale TV. Singurul lucru fara de care eu nu am reusit sa-l aduc pe frecventa a fost un frecventmetru, imi amintesc ca eram cu 1 MHz mai sus, cand am adus oscilatorul in banda, a prins viata... Mai ales in ultima vreme moda sincrodinelor revine datorita posibilitatilor de prelucrare digitala a semnalelor audio, asa-numitele SDR-uri. Majoritatea raman sincrodine, chiar daca au display-uri color si tactile, dar merg binisor in regim de constructii de amator, atat timp cat nu le ceri selectivitati si sensibilitati deosebite (exceptie fac poate echipamentele Flex Radio, care au front-end-uri calumea, dar care sunt EXTREM de scumpe...) Succes! YO6PMX - Marcel Link spre comentariu
bobo_romania Postat Mai 27, 2013 Partajează Postat Mai 27, 2013 Primul meu receptor a fost sincrodina descrisa mai sus.Rezultatele au fost peste asteptari,a mers din prima fara nicio problema.Singura chestie a fost ca nu am gasit integratul audio original si am pus un LM386 fara functia de boost.Merge bine si pe sursa liniara,doar ca eu a trebuit sa scormonesc dupa un transformator care sa nu bazaie.Dupa redresare si un filtraj bun,daca se face o stabilizare corecta chiar nu v-a avea probleme sincrodina.Imi amintesc ca VFO-ul avea ceva fuga de frecventa in primele 10 minute dar nu exagerat,trebuia sa refaci acordul cu cateva sute de hz din cand in cand.Dupa ceva timp statea foarte bine.Oricum trebuia sa refaci acordul pentru ca nu toate statiile se acordau exact.Selectivitatea era destul de buna incat sa ma faca sa lucrez in cateva concursuri ca SWL unde am obtinut si diplome(fiind singurul SWL,hi hi) Link spre comentariu
xubi Postat Mai 27, 2013 Autor Partajează Postat Mai 27, 2013 Va multumesc pentru sfaturi, chiar la experimentele lui KK7B ma gandeam, desi pentru mine schema ar putea fi prea complexa. O sa incerc cateva montaje pentru a ma familiariza cu problemele ce pot sa apara. Incurajator sa aflu opinii pozitive despre sincrodina aceea din tehnium pe care o gasisem pe aici pe forum; intra si ea in calculeAm recitit primul meu post si cred ca am fost cam ambiguu ; Una din cele doua intrebari ar fi trebui sa fie daca credeti ca pot folosi lantul audio dintr-un deck (are iesire de casca si linii)pentru partea de audio a sincrodinei?Din cate am putut afla, semnalul necesar la intrare(capul redare/rec ) ar fi undeva pe la 7-10 mV ,nu stiu insa nimic despre impedanta de intrare Ce ma atrage este ca deck-ul in cauza era o scula buna cu zgomot propriu mic, dar nu realizez cat de oportun ar fi sa-l folosesc ca audio pentru o sincrodina, imediat dupa demodulator, avand in vedere ca inalta fidelitate este una, iar cerintele pentru un receptor pe partea de audio sunt banda mai ingusta si eventual ceva filtre RC? Link spre comentariu
franzm Postat Mai 27, 2013 Partajează Postat Mai 27, 2013 Zgomotul propriu mic rezulta si din caracteristica de frecventa a preamplificatorului de redare (-6dB/octava). Semnalul debitat de cap este sub 0,5mV/1kHz. Impedanta de intrare e medie (kohmi-zeci de kohmi). Pt receptor cerintele sunt altele.Receptorul din Tehnium are IP3 f mic în comparatie cu ce se poate obtine cu un mixer cu diode. În conditiile din România anilor '80 (QRM, QRN) a dat rezultate bune. Cum e situatia în ziua de azi? Link spre comentariu
Vizitator GU32 Postat Mai 27, 2013 Partajează Postat Mai 27, 2013 Ar fi bine sa frunzaresti daca ai ocazia cartea asta: http://www.arrl.org/shop/Experimental-Methods-in-RF-Design. Acolo este un capitol intreg unde receptoarele cu conversie directa sunt tratate exhaustiv. Sunt explicate tot felul de probleme care pot sa apara( ex. tunable hum, ce se intampla daca vfo-ul radiaza in antena si se mixeaza din nou in mixer, etc), tipuri de mixere mai potrivite, importanta circuitului de dupa mixer etc... Ai putea sa te uiti pe la R2 pro care este poate cel mai popular receptor cu conversioe directa (http://www.arrl.org/files/file/Technology/tis/info/pdf/9301032.pdf). E drept ca e cu defazaj dar poti folosi doar jumate Link spre comentariu
franzm Postat Mai 28, 2013 Partajează Postat Mai 28, 2013 Sau cauta articolele lui Ulrich Rohde. Link spre comentariu
xubi Postat Mai 28, 2013 Autor Partajează Postat Mai 28, 2013 Ok, domnilor, am deja o gramada de citit, ma astern cu burta pe carte. De fapt scopul final al demersului meu era tocmai asta, sa-mi tina mintea ocupata si vie dupa pensionare. Dintr-un impuls de moment, incep cu 10 ani mai devreme dar cum materia e multa...@Franzm inteleg din mesajul tau despre deck, ca pot linistit sa-l fac praf si sa construiesc de la 0 partea de audio. Eu in logica mea naiva, ma gandisem ca daca preampul are zgomot mic in aplicatia actuala, o sa-l aiba si mai mic cand primeste si ceva filtre pentru ingustarea benzii de redare.Multumesc pentru hintul relativ la articolele lui Rohde , o sa caut.@ GU32, m-am uitat dupa EMRFD parca am gasit-o pe Amazon sau Ebay acum cateva luni dar nu am card asa ca... multumesc oricum pentru confirmarea utilitatii cartii. Am mai gasit trimiteri la EMRFD pe grupul lui K7QO de pe yahoo. La R2 ma gandisem cand vorbeam de KK7B doar ca vreau sa incep cu jucarele simple pana ajung la R2. Nu am mai construit nimic de prin 85 si in plus, nix osciloscop, frecventmetru etc. Link spre comentariu
franzm Postat Mai 28, 2013 Partajează Postat Mai 28, 2013 Preamplificatorul din deck nu merge imediat dupa mixerul din R1, se poate însa folosi în loc de LM387.Din câte stiu, Rohde este/a fost profesor la universitatea din Oradea.Pentru direct conversion e interesant si mixerul armonic al lui Poliakov. Experimente cu el si cu alte mixere (excelent: mixerul Redifon) se gasesc pe site-ul lui LA8AK Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 28, 2013 Partajează Postat Mai 28, 2013 Din câte stiu, Rohde este/a fost profesor la universitatea din Oradea. http://www.ece.drexel.edu/DIG/events/Le ... hdeBio.pdfhttp://www.n1ul.com/Grig Link spre comentariu
franzm Postat Mai 28, 2013 Partajează Postat Mai 28, 2013 Si ce-i asa de comic la faza asta? Link spre comentariu
M1cutzu Postat Mai 28, 2013 Partajează Postat Mai 28, 2013 I s-o fi parut amuzant pentru ca a crezut ca l-ai confundat pe Rohde cu altcineva si se bucura ca a gasit doua pagini unde nu scrie. Ca sa lamurim situatia: https://www-docs.tu-cottbus.de/mikrowel ... Oradea.pdf Link spre comentariu
franzm Postat Mai 28, 2013 Partajează Postat Mai 28, 2013 Pai tocmai în pagina a doua e un link spre cv-ul de pe site-ul TU Cottbus, unde e mentionata Oradea (chiar de doua ori). Eu am avut informatia de aici http://www.amateurfunk-wiki.de/index.ph ... e_Stiftung Am mentionat Oradea doar pentru ca initiatorul topicului sa stie unde îl poate contacta personal. Gata cu off-topic-ul (din partea mea). Link spre comentariu
xubi Postat Mai 29, 2013 Autor Partajează Postat Mai 29, 2013 Eu zic ca, nu a fost off topic, cata vreme acum stim ca Rohde e unul si acelasi. Franz, te referi la niste articole anume ale lui Rohde sau asa generic sa caut prin ceea ce a scris ce ma intereseaza? Am gasit doar o lista de carti si articole in biografia sa, dar nu PDF-uri accesibile. Daca ai ceva link-uri, ...pot fi si in germana, ma descurc mai bine decat in electronica practica Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum