Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pareri despre amp-u asta...

Postări Recomandate

Salut. M-am gandit sa fac un amp de genu asta pt. un subwoofer. Stiu ca nu este Hi-Fi dar nu ma prea intereseaza pt. ca nu vor fi redate pe el frecvente peste 500Hz. Am ales alimentare nesimetrica din 2 considerente. 1. are capacitor de iesire ceea ce ofera o oarecare protectie in caz ca ampu se defecteaza si scoate tensiune continua....2. am vreo 18 condensatori din surse de PC (din partea primara) si daca ii insumez, imi da vreo 6000+ uF la 200V ceea ce ar trebui sa asigure un filtraj satisfacator. Ca traf duc un traf de 500VA la rebobinat pt. a-mi asigura 140-160V (dupa redresare). Ce parere aveti? Astept comment-uri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Jules00

7

• Bogdi16

3

• Bala

2

• DorinD

1

Top autori în acest subiect

Interesant, nu ti-e putin teama cu tensiuni asa mari? Pare dus la limita simplitatii dar e posibil sa mearga foarte bine. Mai verifica odata daca BC141-urile alea pilot rezista in tensiune ca mie imi iese c-o sa crape chiar si la mers in gol (au Vce max de 60V iar la echilibru ai pe ele 70V!).(Sper ca electroliticii pe care intentionezi sa-i folosesti nu-i inseriezi ca sa obtii o tensiune de strapungere superioara si ca sint de la mama lor de 200V!)

Link spre comentariu

Uuuups....acum am vazut de tranzistorii pilot. Da, se pare ca vor pushca. Tre sa mai sap sa vad ce tranzistori au hFE destul de mare dar sa-mi tina si o tensiune C-E mare. Cond. ii pun in paralel. Tocmai de aia am ales cond. de surse de PC.

Link spre comentariu

Ok. Am gasit (tot in surse de comutatie :P ) tranzitori de genul 2SC2335. Astia drive-uiesc chopper-ul. Ma gandesc sa-i pun ca tranzistori pilot ca au tensiunea C-E satisfacator de mare. Nush. daca hFE-ul lor (20min, 80max) ajunge. Oricum, in montaj Darlington cei 2 tranzistori au impreuna un hFE minim de 400 si max. 1600. Tre sa ma apuc sa pun in aplicare montajul ca multe semne de intrebare mai am... :rolleyes:

Link spre comentariu

Stiu ca nu este Hi-Fi dar nu ma prea intereseaza pt. ca nu vor fi redate pe el frecvente peste 500Hz.

Cred ca va avea un randament foarte scazut si sunet nu prea placut din cauza condensatoarelor de cuplaj de la iesire. Nu este deloc potrivita schema pentru un subwoofer. Am modificat un amplificator care avea condensator de cuplaj la iesire si diferenta a fost enorma. Parca aveam un cu totul alt amplificator...Oricum: Bafta si sa ne zici si noua cum merge !!! :partyman:
Link spre comentariu

Am ales condensatorul numa sa simplific schema si sa nu mai introduc protectie de DC. Cond. de decuplare a componentei continue *teoretic* n-ar trebui sa afecteze sunetul. Am reusit cu un amp cu cond pe iesire model AS2020 sa scot frecvente de 7Hz pe dif-ul meu :supz: (treaba verificata cu un generator sinus). + de asta, am vazut cum era facuta o statie made in italy mono de (banuiesc) 300W. Alimentare nesimetrica, filtraj de 6mF, 2 perechi de darlingtoni configuratie cvazicomplementara realizati cu finali 2N3442, iesire pe condensator de aprox. 1.5mF care prezentau urme evidente de imbatrinire. Culmea ca a tinut ampu cu un Monacor SP-385G, 15", 350Wmax, 8ohmi, SPL=96dB (1W@1m). Asadar, daca italienii au venit cu o idee care mie, sincer, mi-a placut nu vad dc sa nu o aplic. Drept e ca un condensator inseriat cu sarcina produce o derivare a semnalului, rezultatul fiind o scadere a amplitudinii frecventelor joase reproduse, dar daca se va dovedi ca sunetul va avea de suferit din cauza condensatorului voi mai adauga capacitati pe iesire ca har Domnului surse de PC mai exista pe la mine :smt003...P.S. Cred ca BF422 s-ar potrivi mai bine ca si tranzistori pilot...Vad eu care gasesc de cumparat.

Link spre comentariu

Jules00

Am reusit cu un amp cu cond pe iesire model AS2020 sa scot frecvente de 7Hz pe dif-ul meu Super (treaba verificata cu un generator sinus).

Sunt convins ca de trecut vor trece frecvente chiar mai mici de 7Hz... pe care evident nu le auzi...daca ai capacitati mai mariProblema este insa curba de raspuns a amplificatorului care va avea mult de suferit. Odata ce ai introdus o capacitate in serie cu difuzorul in curba de raspuns a amplificatorului s-a stricat ceva.Indiferent cu ce capacitate vi acea "stricaciune" va fi mai mare sau mai mica dar va fi acolo.Fa un mic calcul sa vezi la 35 de Hz cu cat iti micsoreaza randamentul ... o sa ramai shocat :rolleyes: P.S. boxele nu sunt sarcini rezistive ci coplexe: ai un comportament coplex al bobinei, unul al ansamblului mecanic (membrana si articulatia) si unul al aerului din cutia subwooferului !
Link spre comentariu

OFFTOPIC: Ok, tu esti shefu aici, daca spui, asa e cum zici. De acum daca am o schema ce-mi trece prin cap o pun aici. Desi, sincer sa fiu as fi facut ca tot ce tine de amplificatoare, spre exemplu, sa fie pus la amplificatoare (chit ca se refera la reparatii, proiecte, probleme etc etc). Astfel stiai ca daca vrei ceva de amplificatoare te duci acolo...Poate veti face forumul altfel structurat candva...ca altfel numa lucruri bune!

Link spre comentariu

Aici se posteaza scheme de amplificatoare..pana la televizoare..receivere, cd-playere.orice ..La rubrica amplificatoare se posteaza probleme cu amplificatoare finite....intrebari/solutii..etc..Este un pic de dezordine acolo....dar se va rezolva cat mai curand problema. Nu de mine depinde structurarea forumului.

Ok, tu esti shefu aici, daca spui, asa e cum zici.

Te rog nu fa confuzie intre mine cu Vasile...eu doar imi fac treaba.O zii bunaBogdan
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări