Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor FM cu detectie sincrona


norad

Postări Recomandate

Salutatri.Pe la inceputul anilor '90 am inceput sa gasesc componente electronice, iar printre alatele mi-am incropit un receptor FM din cartea "Caleidoscop de electronica" (pag. 28) de Oprescu cu schema de mai jos .post-1445-139829631992_thumb.jpgFiind foarte simplu, a mers din prima. Intre posturi se aude un fluierat. Dificil de reglat la vremea respectiva, pentru ca l-am facut cu trimeri ceramici 5-20 pF. Imposibil de reglat cu o surubelnita metalica. Am folosit "surubelnita" din sticlotextolit de pe care am ras cuprul.In carte este precizat ca acest tip de receptor este cu detectie sincrona, or, din ce am frunzarit pe net, nu am gasit decat niste receptoare AM cu detectie sincrona (synchrodyne, homodyne, direct conversion).Pentru FM nu am gasit.Asadar, am rugamintea sa-mi indicati niste documentatie mai serioasa (am citit deja ce e pe wiki si trimiterile de la subsol) despre acest tip de radio din imaginea de mai sus.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • norad

    4

  • franzm

    3

  • puriu

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Va multumesc pentru raspunsuri.Intr-o prima instanta si eu am considerat ca este un montaj cu superreactie. Ca atare, la reglaj este prezent acel fasait (fluierat) in absenta semnalului.Insa, in carte este specificat clar ca montajul nu este "nici cu amplificare directa, nici cu supperreactie, nici de tip superheterodina".Pe mine, ma intereseaza de fapt teoria de operare al acestui montaj in modulatie de frecventa. Concret, daca are cineva rabdare, sa expuna cu niste formule, partea de mixaj si ulterior de extragere a semnalui audio.Multumesc.

post-1445-139829633312_thumb.jpg

post-1445-139829633321_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am mai sapat putin si am gasit. Este un radio cu conversie directa cu bucla cu calare pe faza (PLL).

Este explicat principiul de functionare.

 

Sursa:

Revista Radio nr. 12 din 1985

 

Traducerea aici:

 

http://zpostbox.ru/fm_receivers_with_pll.html

 

P.S. Toata pagina http://zpostbox.ru/index_e.html e buna.

Referitor la receptor, am mentionat ca in lipsa unui post se auzea un fluierat. Tind sa cred ca de vina era distanta prea mica intre bobine.

Link spre comentariu

În Radio se gasesc mai multe receptoare de acest gen (priemnik s FAPU, daca am recunoscut corect caracterele chirilice si nu m-a lasat de tot memoria). Am uitat cu totul de ele (si doar am fost abonat la revista în perioada aceea).Se vede însa ca nici Oprescu n-a prea priceput functionarea lor (sau n-o fi vrut sa împartaseasca sicretu).

Link spre comentariu

Este totusi o varianta de receptor cu superreactie cu doua circuite acordate. Oscilatorul are circuitul in colector (acordul se face cu miezul metalic al bobinei, nu cu trimerul), iar frecventa de blocare a oscilatiei este data de grupul RC din baza. Daca fluiera, constanta de timp e prea mare, trebuie micsorat condensatorul de 0,1 din baza pana se aude un fasait. Bucla PLL este principiul de demodulare in frecventa al oricarui receptor cu superreactie. In ciuda simplitatii aparente superreactia este principial mai complicata decat superheterodina. A fost inventata de Armstrong dupa ce, tot el, a inventat superheterodina.

Link spre comentariu

In carte mai spune ca montajul lucreaza la 1,5V si ca marirea voltajului duce la nefunctionare.N-am incercat sa alimentez la mai mult de 1,5V, insa, ma intreb de ce nu mai mult.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări