Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ventilator cu turatie foarte mica

Postări Recomandate

Titlul cam spune ce vreau sa fac. Doresc sa modific un ventilator de pc, probabil de 120 pentru un proiect de modding pc. Nu trebuie sa faca treaba cu adevarat, ci doar de efect. O sa pun leduri in spatele lui.Turatia pe care o urmaresc e undeva intre 30 si 60 rpm. Din cate am cercetat si incercat pe un motor normal DC nu pot face asta. Se opreste daca ii cobor prea mult turatia. Alte idei ar fi ceva gear motor adaptat sub forma de ventilator insa nu stiu unde sa gasesc unul. Sunt putin cam in ceata si nu stiu unde pot gasi un motor cu asa turatie mica.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kog

8

• The Stressmaker

6

• gica70

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mai degraba folositi un stroboscop cu led cu frecventa mai mica decat a ventilatorului. Asa se va face acea rotatie lenta, prin diferenta intre cele doua frecvente. Semnalul de sincronizare poate fi luat de la cel de-al treilea fir al ventilatorului. Altfel, doar un motor care foloseste un reductor poate face acest lucru.

Link spre comentariu

folositi

nu-s chiar asa batran :d. Rascolind prin lada cu resturi am dat de niste floppyuri. Ar merge sa adaptez motorul cu melc ce misca capurile de citire/scriere? Sa ii las tija melcata si sa prind un pinion pe axul ventilatorului? Oare ar fi galagios?
Link spre comentariu

bun, am incercat cu diverse motoare, chiar si pas cu pas pe care le-am injurat ca nu le-am putut face sa mearga constant. Ideea de stroboscop suna bine. Are cineva vreo schema? Am vazut ceva pe forum dintr-un kit gata facut dar era cam prost facuta.

Link spre comentariu

La cum vad situatia rezolvarea ar fi cam asa. Se culege semnal de sincronizare de pe al treilea fir, cel care da pulsurile. Acest semnal se redreseaza si se comanda un oscilator comandat in tensiune. Diferenta intre frecventa celor doua impulsuri va fi reglata undeva in acea gama 30-60 rpm la turatia de regim si se pastreaza procentual indiferent de turatia ventilatorului. Pulsurile de la oscilatorul acesta comandat in tensiune vor comanda un monostabil cu raportul "aprins"/"stins" de 10% sau 20%. Iesirea din monostabil comanda un tranzistor care comanda ledul/ledurile.Ramane de incropit schema.

Link spre comentariu

am pus ghearele pe o imprimanta veche. Am dat de doua motoare pas cu pas, respectiv integratele care le pun in functie: mtd2002g respectiv mp4020a. Tind sa cred ca primul mi-ar fi mai util in ceea ce vreau sa fac. http://pdf.datasheet-photos.com/goods_files/pdf/43/43936_SHINDENGEN_MTD2005F.pdf Nu prea imi dau seama din datasheet cam cum as putea sa bag un rezistor variabil pentru a putea controla turatia motorului. Inca o chestie, motorul e pe 24 de volti. O sa fie probleme mari daca ii dau jumatate? Sarcina nu o sa aiba deloc inafara de invartitul elicei.

Link spre comentariu

Trebuie alimentat cu pulsuri de tensiune la Phase A si Phase B ca sa se roteasca motorul. Acel integrat este doar un driver, este controlat de alt integrat. In principiu nu ar trebui sa existe probleme cu 12V la un stepper fara sarcina.

Link spre comentariu

Acel driver primeste comanda chiar din procesorul imprimantei, deci m-am incalcit aici. Este vreo metoda sa pot face un circuit analogic pentru acel motor fara sa programez cipuri?

Link spre comentariu

Ma preagatesc sa comand piesele necesare, dar nu gasesc mosfetii subliniati. Pe langa asta nu imi dau seama ce se intampla in partea incercuita cu rosu. E cumva acelasi motor reprezentat de doua ori pentru a arata circuitele pentru ambele bobinaje mai clar?

post-20796-139829637332_thumb.gif

Link spre comentariu

Nu trebuie neaparat acei mosfeti. Orice mosfet cu rezistenta R D-S on de 1ohm sunt buni si conditia de a functiona cu tensiune minima de poarta de 5V la care intra in saturatie (comanda ttl). Exista doua bobine pentru ca motorul este bipolar adica are doua bobine decalate cu un anumit unghi (este bifazic).Cred ca se poate folosi orice mosfet daca se mareste tensiunea de lucru la 12V. Sunt integrate cmos asa ca se poate mari tensiunea pana la 15V maximum fara probleme (totusi ar fi bine ca in poarta fiecarui mosfet sa adaugati intre integrat si poarta o rezistenta de 1kiloohm). Trebuie doar sa aflati care era tensiunea din alimentarea veche a acelui motor pentru a nu o depasi.

Link spre comentariu

m-ati pierdut de tot. Imi puteti da un exemplu de mosfet uzual ce ii poate inlocui pe cei din schema? De motor stiam ca este cu doua bobine, insa am fost pus putin in ceata de schema. Cu tensiunea nu o sa fie problema. Montajul o sa fie alimentat de o sursa pc 12v, iar motorul original functiona pe 24, dar am vazut ca nu comenteaza nici la 12

Link spre comentariu

O varianta mai simpla si mai eleganta si care inlocuieste componentele acelea este data aici (Eng): http://www.ruggedcircuits.com/html/circuit_ideas.html mai exact SN754410 si care se gaseste si in .RO la un pret de aproximativ 14ron (pe site, vezi reclama de mai sus din banner). Un mic "tutorial" este aici unde se mentioneaza cateva din problemele frecvente la acest tip de punte realizat cu mosfet (Eng): http://forum.arduino.cc/index.php/topic,16654.0.html .

Ca recomandare este bine sa masurati curentul maxim absorbit de motor in sarcina (scrie pe hartia lipita pe el sau scrie rezistenta ohmica si tensiunea) pentru ca este posibil ca acel integrat sa nu reziste (are 1A in regim continuu de functionare). In functie de acesta valoare cautati un integrat asemanator. Daca motorul a fost cuplat la integratul la care ati mentionat datasheet-ul (MTD2005F, are tot 1A) cred ca se potriveste inlocuirea mosfetilor cu SN754410.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări