Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simulator pentru circuite logice (non-behavioural)

ancient

Postări Recomandate

Buna seara,Nu prea am lucrat cu circuite logice si as vrea sa pot studia si testa unele montaje prin simulare.Am incercat cu LTSpice, dar modelele logice existente sunt doar comportamentale.Spre exemplu, nu prea merge daca vrei sa creezi un trigger Schmitt sau un oscilator RC, folosind porti 7400, 7414, etc. Nu am lucrat cu alte tipuri de simulatoare si vad dintr-un alt thread ca cei mai multi forumisti au indicat PROTEUS ca fiind cam pe locul I in materie de posibilitati de simulare si biblioteca de modele. Intrebarea este daca modelele logice pe care le include sunt tot de tip behavioural sau sunt particularizate?Cu multumiri,Ancient

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gsabac

3

• Mikrosha

1

• ancient

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 9 luni mai târziu...

Mulțumesc mult Mikrosha și eu aveam o problema în simularea lui 4078 și am selectat circuitul analogic și funcționează.

Poza atașata este cu eroare când circuitul era setat Model Type =  DIGITAL.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...
Vizitator elektron

Pentru testarea si simularea circuitelor digitale sunt multe programe ,dar trebuie doar sa le cauti ... Astefel un program simplu ar fi "Tina " la care circuitele digitale sunt chiar in bara de instrumente si cu un click le tragi in foaie .

Alt program ar fi E.W.B sau mai nou versiunea 11 cunoscuta ca Multisim in care ai la dispozitie si ocsciloscoape performante si generatoare de functii ... daca ma intelegi..?

Exista si carti care te invata sa folosesti aceste programe ... " Electronica asistata de PC" - de prof.ing. Viorel Negrea  de pe site-ul infoelectronica.ro si multe altele...

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

LTspice IV este vestit pentru diversitatea componentelor de tip "spice" si usurinta insertiei lor in librarii.

Componentele digitale sunt tratate ca entitati ce pot fi setate de utilizator si in acest mod versatilitatea lor creste,

in sensul ca le poti defini parametrii cum doresti.

LTspice are o biblioteca extrem de bogata libera (free) la adresa:

http://ltwiki.org/?title=LTspiceIV-library_Library_Listing_Expanded

Practic aici gasesti orice iti doresti in materie de componente si librarii si chiar aplicatii.

Pentru circuitele logice puteti folosi articolul din atasament care explica parametrii si denumirile utilizate.

Este in limba engleza si este bine sa il studiati in original.

@gsabac

LTspice DIGITAL special functions.zip

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Am vazut ca sunt useri interesati sa studieze simularea cu LTspice IV, de aceea postez in continuare.

Aici este prezentat un exemplu simplu de baza de timp declansata cu semnalul de intrare.

Se foloseste libraria HEF4000.lib unde sunt cuprinse urmatoarele modele de circuite Philips:

* HEF4000B* HEF4000B_INV* HEF4069UB* HEF4001B* HEF4071B* HEF4011B* HEF4081B* HEF4030B* HEF4070B* HEF4049B* HEF4050B* HEF40106B* HEF4093B* HEF4013B

Schema si rezultatul simularii sunt in poza urmatoare:

post-238209-0-26581100-1484039063_thumb.jpg

Daca se regleaza condensatorul ce determina timpul de baleaj si nivelul semnalului de intrare se pot

descoperi limitele de functionare ale schemei si simularii.

Pentru simulare, decomprimati fisierele din atasament si lansati aplicatia cu dublu click.

Succes !

@gsabac

Simulare simpla cu HEF4093.zip

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Deschideti un topic nou, de exemplu cu numele: Proiectarea schemei xxxxx in Multisim yyyy, in sectiunea "Simulare in Electronica"

xxxxx-numele schemei, un singur cuvint

yyyy- ce varianta de Multisim aveti 10,11,12,13,14

Pentru inceput postati schema, o descriere sumara si ce doriti de fapt sa faceti, desenarea schemei, simulare, realizarea circuitului PCB.

Ar fi necesar sa spuneti si ce experienta aveti in electronica si ce ati construit, aceasta pentru ca membrii forumului mai experimentati

sa stie cum sa va ajute.

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări