trinitty Postat Mai 25, 2013 Partajează Postat Mai 25, 2013 Buna ziua, Am inceput realizarea unei sonerii wireless , folosind emitatorul si receptorul de la o masinuta radiocomandata. Legatura dintre receptor si sonerie (la 220V ac) ar trebui sa se realizeze printr-un releu ce functioneaza in plaja 6-9V (bobina de actionare). Problema mea este ca nu stiu ce tip de releu imi trebuie. Am gasit o varianta, dar spune la "Date tehnice pt. bobina" Rated Current: 60mA si nu stiu daca nu cumva releul este subdimensionat pt. ce imi trebuie mie. Conectarea releului se va face la bornele care comandau un motoras la 7,5 V. Poate cineva sa ma lamureasca ? Se pare ca nu pot posta link-ul catre produs asa ca postez fisa tehnica in intregime. Relay SPDT 10A 6V 100R Features • Smaller size • Wash tight enclosure • Coil 360mV • Relays protection class RTIII Technical Specifications • Contact: SPDT • Contact Material: AgSnO2 • Rated Current: 10A • Max. Switching Current: 15A • Max. Switching Voltage: 250V AC • Max. Switching Power: 2500VA • Operate/Release Time: 9/3ms • Testing Voltage • Coil/Contact: 4000V AC • Opening Contact: 1000V AC • Lifetime • Mechanical: 10x1 000 000 Operations • Electrical: 10x10 000 Operations • Operating Temperature: -40...+85°C Coil Data • Rated Voltage: 6V DC • Minimum Operating Voltage: 4.5V • Maximum Operating Voltage: 9V • Rated Current: 60mA • Coil Resistance: 100W Link spre comentariu
zal Postat Mai 25, 2013 Partajează Postat Mai 25, 2013 W ăla din ultimul aliniat e de fapt omega, adică Ohmi. E normal ca la 6V o rez de 100 Ohmi să consume 60mA, e matematică simplă. Deci atenţie cu ce-i faci comanda, să suporte curentul. Dacă tensiunea de comandă e de 7,5V să înseriezi cu bobina o rez de 22-27 Ohmi/1-2W, nu uita de dioda antiparalel. Contactele releului sînt ptr 10A, ai datele în tabel mai sus. Link spre comentariu
trinitty Postat Mai 25, 2013 Autor Partajează Postat Mai 25, 2013 Nu stiam de dioda. Pt. ce este necesara ? Banuiesc ca trebuie pusa pe contactele bobinei de actionare. Link spre comentariu
zal Postat Mai 25, 2013 Partajează Postat Mai 25, 2013 Contra inducţiei, se montează antiparalel. Link spre comentariu
trinitty Postat Mai 25, 2013 Autor Partajează Postat Mai 25, 2013 Multumesc pt.raspuns. Link spre comentariu
trinitty Postat Mai 25, 2013 Autor Partajează Postat Mai 25, 2013 Daca bobina poate functiona pana la max.9V, de ce mai e nevoie de rezistor ? Link spre comentariu
zal Postat Mai 27, 2013 Partajează Postat Mai 27, 2013 Se încinge şi se poate întrerupe bobina sau se topeşte carcasa releului... alege care variantă e mai atractivă din ele. Link spre comentariu
vera Postat Mai 27, 2013 Partajează Postat Mai 27, 2013 In cazul in care releul ar functiona continuu, intr-adevar bobina s-ar incalzi. In cazul de fata bobina releului are o functionare intermitenta (10-20 actionari pe zi, timp de cateva secunde) deci nu se justifica inserierea ei cu o rezistenta. Dioda pusa in paralel cu bobina releului, scurtcircuiteza tensiunea de autoinductie mare ce apare, care in unele cazuri poate duce la defectarea tranzistorului care-l comanda. Link spre comentariu
trinitty Postat Mai 27, 2013 Autor Partajează Postat Mai 27, 2013 Multumesc din nou pt. raspunsuri. M-am lamurit....si aleg varianta cu topitul carcasei. E mai "fun" Multam mult ! Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 27, 2013 Partajează Postat Mai 27, 2013 Relay SPDT 10A 6V 100RCoil Resistance: 100WGreseala cu "rezistenta de 100W" probabil nu-ti apartine tie, ci site-ului de unde ai luat datele.Se datoreaza faptului ca initial autorul textului scrie litera greceasca omega (majuscula), deci ohmi, folosind fontul Symbol, care contine literele grecesti.Cand textul este trecut pe site, acolo restul textului este scris cu fontul Times Roman sau ceva asemanator. Codul literei omega este identic cu al literei W, asa ca daca tehnoredactorul nu este atent, se ajunge la inlocuirea lui omega cu W. Fiindca W este simbolul pentru Watt, cititorul neavizat o ia de buna...O sa mai intalnesti eroarea asta si in prospecte tiparite.O verificare se poate face privind codul releului, unde apare 100R, notatie folosita pentru 100 ohm.Si, cum zicea dl. Zal, U=IR adica 6V=0,06Ax100ohm, asa ca nu exista confuzie.In schimb notatia "Coil 360mV" cred ca trebuie citita "Coil 360mW", fiindca puterea P=UI adica P=6Vx60mA=360mW. Link spre comentariu
trinitty Postat Mai 28, 2013 Autor Partajează Postat Mai 28, 2013 Intr-adevar, informatiile sunt cele expuse de pagina site-ului. Nu incerc sa mai dau nume, ca se pare ca politica este impotriva reclamei mascate.Pana la urma am gasit prin cutia cu "bunatati" un releu TV-8 la 12V (alimentat separat la o sursa de 12 V )si il comand prin circuitul receptor prin intermediul unui tranzistor. Satisfactia a fost pe masura sa constat ca functioneaza si asa. Totusi un pic de chin, pana m-am lamurit ca alimentarea trebuia facuta direct prin bobina si nu prin tranzistor, cum am incercat initial. Necazu' era ca din cei 12V se pierdeau "pe undeva" 5V, iar la bornele releului se regaseau doar 7V. De functionat, functiona, dar destul de instabil.Pana la urma, Evrika !Multumesc tuturor pt. sfaturi ! Link spre comentariu
trinitty Postat Mai 28, 2013 Autor Partajează Postat Mai 28, 2013 Ar trebui sa pun pe contactele ce actioneaza soneria la 220V un condensator pt. a preintampina formarea unui arc electric, care in timp sa distruga contactele bobinei ? Link spre comentariu
zal Postat Mai 28, 2013 Partajează Postat Mai 28, 2013 Evident că se folosesc cond sau filtre RC pe contactele releelor sau întrerupătoarelor folosite la reţea. Dacă consumatorul e mic, un cond ceramic de 10nF/1-2kV albastru e suficient, dacă consumatorul e mai mare, o rez de 100 Ohmi/1W în serie cu un cond de 47...100nF/250...275Vca. Link spre comentariu
vera Postat Mai 28, 2013 Partajează Postat Mai 28, 2013 Nu am vazut pana acum condensatori pusi pe intrerupatoarele si contactoare montate in retea. Pe contactele releelor se pun condensatori, in cazuri speciale (sarcini inductive, curenti mari, tensiuni mari, etc). Link spre comentariu
zal Postat Mai 28, 2013 Partajează Postat Mai 28, 2013 Niciodată nu e prea tîrziu. Eu nu am văzut deck, combină, cd, tuner, timer, amplif comercial fără cond pe întrerupătorul de reţea, începînd cu cele japoneze de la sfîrşitul anilor 70 încoace. E drept că la început erau cond cu hîrtie uleiată. Filtre se folosesc şi mai demult, în toate domeniile electrotehnicii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum