Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

stabilizator +/-35Vcc => +/-15Vcc

Adrian_BBS

Postări Recomandate

in urma schimbarii unui transformator dintr-un amplificator diy am ajuns la o problema....actualul transformator nu mai are 2 prize de 15Vca pentru corector ci are 2 de 24Vca putere mic.....cum pot scade tensiunea ca sa nu-mi explodeze condensatorii sursei corectorului care sunt la 25Vcc?.....sau trebuie sa refac sursa, sa schimb condensatorii cu unii la 50vcc si sa includ 2 stabilzatoare in serie pentru a reduce odata tensiunea pana la 25Vcc si dupa aia sa reduc iar pana la 15Vcc, ca sa nu disipe LM317/337 prea mult...

asta este schema folosita

http://tinypic.com/view.php?pic=f28tvs&s=5

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

5

• Adrian_BBS

3

• Dr.L

3

• Galagie

1

Top autori în acest subiect

Referitor strict la schema din link, conectezi tensiunile de 24Vca in punctekle alea de ac, apoi te asiguri ca C1....C6 sunt de 50V, ajustezi divizoarele de la LM-uri pentru 15vcc la iesiri si gata. PS: Nu vad si valori in schema, asadar ce rol au R1 si R2?

Link spre comentariu

La cat de putin consuma AO rezistentele alea ar trebui sa fie destul de mari, apoi pe regulator ar pica ceva mai mult de 15v cred si la un corector asazisul consum este infim, ma indoiesc ca disipatia pe regulator poate reprezenta probleme...

Link spre comentariu

mariane, m-am gandit si eu la varianta ta, maine schimb condensatorii cu unii la 50Vcc si fac un test ca sa vad cat de tare se incing stabilizatoarele desii au radiator

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ca sa reduci puterea disipata pe stabilizator,poti incerca redresarea monoalternanta;din cele patru diode redresoare folsesti doar doua.

Link spre comentariu

Cat poate consuma un corector de ton? nu este deajuns sa ai cadere mare de tensiune pentru a avea si disipatie mare, mai trebuie si curent, si in cazul de fata cei 15-16V sau cati or fi, nu prea au importanta devreme ce curentul de sarcina este foarte mic, am convingerea ca disipatia nu poate depasi 1W, iar T220 se descurca cu asa ceva si fara radiator.

Link spre comentariu

mariane ai avut dreptate, in gol nu se incalzeste deloc, iar daca consumul corectorului este mic nu cred ca vor fi probleme......mie imi era frica ca din cauza caderii prea mari de tensiune pe stabilizatoare se vor face....

Link spre comentariu

Pai daca s-ar fi incalzit in gol, ar fi fost defecte, sau montajul gresit :speriat Incalzirea lor e fix tensiunea cazuta * curentul ce trece prin ele...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

^Da, insa asa stabilizarea este destul de imprecisa datorita tranzistorului repetor care ia Vbe din iesire, la drept vorbind nici nu trebuie o precizie foarte mare pentru corector, personal am pus doar zennere cu rezistente, nici vorba de tranzistor, si corectorul merge brici, asta penca AO de la corector consuma foarte putin.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări