Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu TDA2006

Postări Recomandate

Asta ar fi probabil cel mai simplu preamplificator:

post-15007-139829632021_thumb.png

Este primul preamplificator facut de mine cu multi ani in urma, si m-am folosit de multe ori de el acolo unde performanta nu era un factor, evident nu poti pretinde audiofilie de la el dar avand in vedere ca este vorba despre TDA2006 nici nu cred ca este cazul, si totusi din punctul meu de vedere isi face treaba surprinzator de bine ( se aude surprinzator de ok ) si ma indoiesc ca exista cineva pe aici care sa poata spune ca el nu are cele necesare realizarii lui, cum ma mai indoiesc si de faptul ca este necesar pecebeu pentru asa ceva, daca ai o placuta de test, e perfect, daca nu... in aer e la fel de perfect.

Oricum, imi sustin aformatia ca n-ai ce face cu preamplificator aici.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

...integratul asta se lauda cu cam 10W putere maxima ( personal ma indoiesc ca la alimentare de 12V configuratie simpla se pot depasi 6-7W dar fie...), 10W pe sarcina de 4 Ohm presupune un semnal cu amplitudine de cam 6,3V ( intelegeti acum de ce 10W la 12V este imposibil ), 6,3V/32=196mV, ..... daca pe acea sarcina la volum ridicat ai 4-5v semnal util atunci totul este ok.

Valoare efectiva, AKA RMS, nu amplitudine=valoare de vârf. Deci ramânem cu vreo 4V valoare efectiva si 4W pe 4 ohmi (sa nu uitam nici de faptul ca difuzorul nu-i sarcina pur rezistiva).

Alarma cu 555 ofera probabil semnal dreptunghiular (cu un factor de forma diferit de cel al sinusoidei), care permite o putere mai mare pe aceeasi sarcina. În plus, semnalul dreptunghiular ne "gâdila urechile într-un mod neplacut".

Cel mai bine ar fi sa se masoare tensiunea pe difuzor cu un aparat potrivit (exclus DT830). Daca se obtin ca. 4V pentru o auditie nedistorsionata, s-a atins limita a ceea ce este posibil cu TDA2006 în configuratia data.

Link spre comentariu

Gata, am rezolvat problema. Am schimbat rezistenta de 4,7k cu una de 1k, iar acum merge foarte tare. Daca dau volum la maxim abia mai auzi ce zice cel de langa tine. Am incercat si o valoare mai mica dar merge distorsionat. Am mai marit si rezistenta de 150k si merge mult mai tare dar se aude distorsionat, asa ca am ramas la 150k. Posibil sa fie si din cauza ca am o boxa doar de 15w. In linii mari sunt multumit de cum merge. Semnal am luat tot de la telefon, iar alimentarea am facut-o cu 14,5V "+" si masa. Din cate am vazut in catalogul integratului merge alimentat doar pana la 15V. Va multumesc pentru ajutor!Marian, preamplificatorul cu tranzistor, ce factor de amplificare are?

Link spre comentariu

Am un transformator de 22Vca, daca alimentez amplificatorul cu el cand o sa il montez in cutie, credeti ca se prajeste integratul?Pana acum am alimentat de la o sursa reglabila.

Din cate am vazut in catalogul integratului merge alimentat doar pana la 15V.

Alimenteaza-l din transformatorul ala înainte sa-l montezi în cutie. Scapi de ceva treaba.
Link spre comentariu

...Marian, preamplificatorul cu tranzistor, ce factor de amplificare are?

Marturisesc ca spre rusinea mea nu stiu sa calculez amplificarea pentru varianta fara degenerare in emitor si as ruga pe cineva mai priceput sa lamureasca chestiunea asta daca se poate, stiu insa din practica ca este foarte mare, probabil undeva in jur de 100x, si mai stiu ca este influentata de valoarea rezistentei dintre colector si baza.
Link spre comentariu
Vizitator prutus

...Marian, preamplificatorul cu tranzistor, ce factor de amplificare are?

Marturisesc ca spre rusinea mea nu stiu sa calculez amplificarea pentru varianta fara degenerare in emitor si as ruga pe cineva mai priceput sa lamureasca chestiunea asta daca se poate, stiu insa din practica ca este foarte mare, probabil undeva in jur de 100x, si mai stiu ca este influentata de valoarea rezistentei dintre colector si baza.
auzi fratioare...e un film misto pe pro-tv.nici eu nu stiu sa calculez multe chestii asa ca nici nu ma apuc sa-i invat pe altii ce nu stiu , dar sa ma mai si contrazic...adica dupa cum spui dumneata pui o amplificare de 100x 30 =3000 pt un semnal de linie...nici pink floyd nu dadea concertul asa tare.hint, clue, catch adica indiciu: cu bc546a e cam greu sa obtii o amplificare de 100xhttp://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... C546A.html
Link spre comentariu

Ma dezamagesti profund colegu... confunzi marfa cu ambalaju' si te invit sa-l faci practic si sa compari tensiunea de la iesire cu cea din baza poate ai sa te lamuresti ce si cum... as plusa spunand ca amplificarea este chiar mai mare de 100x, las pe altii sa te lamureasca si de ce.

Link spre comentariu

Amplificarea în tensiune Uout/Uin nu va depasi valoarea -20 (=-R2/R4). Gânditi-va la un amplificator inversor cu AO. Amplificarea Uout/Ub ar corespunde amplificarii în bucla deschisa al AO. Daca vreti un calcul formal exact, dati-mi timp pâna mâine seara. Va multumiti cu modelul cu parametrii h ai tranzistorului?

Link spre comentariu

Tre sa-mi cer scuze pentru o eroare, in schema pe care am prezentat-o eu mai sus amplificarea nu poate fi de 100x in nici un caz, in realitate este sub 20x cred... am confundat configuratia asta cu eventualitatea lipsei R4 unde amplificare este mult mai mare, cat de mare? asta nu stiu sa spun, simulatorul spune o anume cifra dar devreme ce nu o pot proba prin propriile calcule nu ma hazardez sa am incredere in el si deci nici sa postez, am studiat ceva documentatie dar in majoritatea cazurilor se prezinta o matematica ce pe mine personal ma depaseste, configuratia asta cu emitor la masa are un potential de amplificare destul de mare din cate inteleg ( chiar foarte mare ) dar calculul exact nu-l cunosc deci prefer sa ma retrag din discutie pana nu voi sti mai multe.

Link spre comentariu

@Mircea Crisan pentru ultima oara iti spun, Nu te priveste pe tine starea mea de sanatate!!!, si te rog nu-mi mai poci numele, iti jur ca apelez la administratori direct!!!

Si ca sa-ti raspund la intrebare, autorul subiectului m-a intrebat ceva, in loc sa mint sa sa ocolesc raspunsul cum fac multi altii am preferat sa fiu sincer si sa-i spun omului ca nu stiu, raspunsul pare simplu la configuratia asta dar nu e deloc asa, sunt multi parametrii care pot influenta amplificarea in configuratia emitor comun, mici modificari pot cauza salturi mari, dar nu stapanesc suficient de mine modalitatea de calcul, nu cred ca este cineva perfect, nu cred ca tu esti perfect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări