Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Numarator pentru masina de bobinat

radhoo

Postări Recomandate

Unul din colegii nostri planuieste o masina de bobinat, si am avut placerea sa il ajut in a construi un numarator digital, pentru numarul de spire. In speranta ca va fi util si altora, va prezint cateva din detaliile implicate.

Numaratorul trebuie sa foloseasca un releu reed, si un mic magnet montat pe axul motorului printr-un brat , sa aiba un afisaj cat mai usor de citit, si sa permita atat incrementare daca motorul "merge" inainte dar si decrementare, inclusiv numere negative daca motorul "merge" in sens invers. Un buton de reset sa aduca valoarea afisata la 0.

Cam asta am reusit sa construiesc ieri:

Posted Image

Iata si circuitul, extrem de simplu. Folosesc 3.3 V ca sa pot alimenta direct si LCD-ul de tip nokia 5110, care fiind grafic, mi-a permis sa desenez numerele la un font mai maricel:

Posted Image

Detaliile circuitului, codul sursa pentr microcontrolerul atmega8 folosit, sunt disponibile aici: http://www.pocketmagic.net/2013/05/coil-winding-machine-counter-with-atmega8-and-reed-relay/

Iata si un film demonstrativ:

7j5D7wPT2Dw

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radhoo

5

• lorik199

2

• mosu20

2

• bentanioan

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Un proiect foarte interesant, deosebit de simplu si util.Pt citirea sensului motorului, ce tensiune maxima de alimentare suporta?LCD-ul de nokia unde se gaseste?Ma intereseaza sa construiesc acest proiect pt masina mea de bobina, momentan folosesc un calculator dar care isi face bine treaba. Ar fi interesant de implementat iesirea pt un LCD 1x16, ce se gaseste mai peste tot.

Link spre comentariu

Un proiect foarte interesant, deosebit de simplu si util.Pt citirea sensului motorului, ce tensiune maxima de alimentare suporta?LCD-ul de nokia unde se gaseste?Ma intereseaza sa construiesc acest proiect pt masina mea de bobina, momentan folosesc un calculator dar care isi face bine treaba. Ar fi interesant de implementat iesirea pt un LCD 1x16, ce se gaseste mai peste tot.

Salut lorik!Softul se poate modifica pentru LCD-uri text, 2x16 sau 1x16, dar asta va implica si modificarea alimentarii pe 5V, de la 3V cum e acum. Dar se poate face, nu e deloc complicat. Totusi, lcd-urile de nokia se gasesc mai peste tot. Nu am incercat, dar din cate stiu in loc de 5110 poti pune un lcd de la 3110. Am auzit ca ar fi foarte ieftine, da-mi de stire in caz ca nu gasesti.Pentru citirea polaritatii motorului am folosit divizorul rezistiv 47K/15K . L-am gandit pentru o tensiune de 12V, si mersi de intrebare, voi specifica si in documentatie : aceste rezistente se pot schimba pentru a adapta montajul la alte tipuri de motoare.Spor la mesterit!
Link spre comentariu

Aveam un lcd de 3110 si unul de 3120, dar sa le caut ca acum zau nu stiu pe unde sunt. :rade: Daca ai timp, modifica te rog softul pt lcd 1x16, asta il am la-ndemana + ca alimentarea cu 5V e mult mai versatila, am niste mini-surse in comutatie de 5V ce se preteaza perfect aici.

Link spre comentariu

Aveam un lcd de 3110 si unul de 3120, dar sa le caut ca acum zau nu stiu pe unde sunt. :rade: Daca ai timp, modifica te rog softul pt lcd 1x16, asta il am la-ndemana + ca alimentarea cu 5V e mult mai versatila, am niste mini-surse in comutatie de 5V ce se preteaza perfect aici.

Ok Lorik. Incerc sa fac modificarile si iti dau de stire.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Un proiect foarte util. As avea o intrebare, posibil nelalocul ei din moment ce nu stiu prea multe despre AVR-uri. Nu ar fi posibila folosirea a 2 reeduri astfel incit numararea sa fie incrementata functie de sensul in care sunt actionate cele 2 contacte? Cred ca in acest fel aplicatia ar putea fi extinsa la numararea persoanelor care intra si care ies dintr-un spatiu, a celor care ramin in spatii unde nu au ce cauta dupa un anumit timp, etc. Daca tot pun intrebari, unde se pot gasi afisajele tip Nokia?

Link spre comentariu

@Mosu20, asa e, modificarea sugerata este posibila cu aplicatii in cele mentionate.Afisaje nokia se pot gasi in mai multe locuri, de la piete de vechituri (unde se pot lua telefoane defecte) , de la service-uri gsm , de pe forumuri, etc.

Link spre comentariu

Modificarea s-ar justifica atunci si in cazul masinii de bobinat pentru a nu mai schimba sensul de numarare manual atunci cind trebuie schimbat sensul de bobinare. Facilitatea ar consta in faptul ca se elimina niste contacte mecanice. Am inteles de unde se procura afisajele. Din nefericire nu prea pot iesi din casa asa ca va trebui sa ma limitez la ce se poate. Credeam ca se gasesc la magazine online deoarece apelez la curierat cind am nevoie de componente si as fi inclus si un afisaj. Ok, multumesc pentru ajutor. Deocamdata ma voi orienta catre cel cu 2x16 deoarece pentru asta nu mai im trebuieste nimic inafara bunavointei de a pune mina sa il fac.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Nu reusesc sa simulez in Proteus functionarea variantei a II-a. A realizat cineva montajul si functioneaza practic? Nu reusesc nici sa recompilez softul (sunt incepator in asa ceva) si va rog sa-mi spuneti in ce soft a fost scris.

Multumesc

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

FELICITARI si din partea mea

O intrebare am si eu ,nu s-ar putea modifica astfel incat sa se poata adapta si la o masina de bobinat manuala?Adica sa nu mai fie nevoie de identificarea sensului de mers in functie de polaritatea alimentarii motorului pentru ca acesta nu mai exista la masina de bobinat manuala.

Sau daca exista deja un proiect pe undeva ,pune-ti un link

Editat de nel65
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări