Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare dubla din 2 trafuri, posibila?

Postări Recomandate

Incat nu am la indemana un traf care sa-mi scoata 2*25Vac, iar toate cele pe care le am (destul de mari totusi) nu-mi permit (ca spatiu) sa bobinez intreaga pereche de infasurari din secundar, m-am decis de folosesc 2 trafuri cu cate o iesire de 25V si apoi sa le inseriez secundarele iar firul ce le leaga sa ramana priza mediana, incat dupa o schema de redresor sa obtin +35V,GND,-35V.Intrebarea este: e posibil acest lucru? Am luat ideea dintr-o carte de electronica mai veche, insa se vorbea mai pe scurt despre chestia asta, incat prefer sa va intreb pe voi. Mai pe larg :smt006

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Inca ceva... daca am obtinut prea mult voltaj in secundar, pot - in loc sa dau jos din spire - sa fac un scurt intre cele (atatea cat imi vor iesi din regula de 3 simpla) spire? Sau se va va incinge prea rau portiunea scurt.-ata?

NU POTI !!! Spirele alea se vor comporta ca un secundar in scurt-circuit, iar daca trafu-i de putere mare risti sa ia foc.. :smt006 :smt006
Link spre comentariu

Dapz, mi-a picat si mie fisa intr-un final... si eram gata sa-mi dau singur un raspuns: "daca sunt 2-3 spire, poti... dar daca sunt mai multe, o dai in efect Joule si ia foc"... dupa o scurta cugetare la o cafea, dupa masa =))Mersi, oricum... la cate demontari/montari traf am la activ, am inceput sa joc alba-neagra cu tolele... daca ma vezi, zici ca sunt circar de profesie... :supz:

Link spre comentariu

Eu inca nu-mi explic conceptul de +/- "respectivii volti" si GND. Daca, sa zicem, imi trebuie o alimentare de +/-35V, atunci intre borna + si - masor cat? 35V? Sau 70? Daca 35, atunci intre + si GND respectiv intre - si GND cat voi masura? 17,5? Cred ca am fost indus in eroare de expresia "25-0-25 transformer"... adica un secundar cu 50V la capete si priza din mijloc pt 25, nu?

Link spre comentariu

Eu inca nu-mi explic conceptul de +/- "respectivii volti" si GND. Daca, sa zicem, imi trebuie o alimentare de +/-35V, atunci intre borna + si - masor cat? 35V? Sau 70? Daca 35, atunci intre + si GND respectiv intre - si GND cat voi masura? 17,5?

intre capete vei avea 70 V

Cred ca am fost indus in eroare de expresia "25-0-25 transformer"... adica un secundar cu 50V la capete si priza din mijloc pt 25, nu?

cand ai zis mijloc - e logic ca se refera la 25 Vpriza asta se numeste mediana - si asta zice tot
Link spre comentariu

Incat nu am la indemana un traf care sa-mi scoata 2*25Vac, iar toate cele pe care le am (destul de mari totusi) nu-mi permit (ca spatiu) sa bobinez intreaga pereche de infasurari din secundar, m-am decis de folosesc 2 trafuri cu cate o iesire de 25V si apoi sa le inseriez secundarele iar firul ce le leaga sa ramana priza mediana, incat dupa o schema de redresor sa obtin +35V,GND,-35V.Intrebarea este: e posibil acest lucru? Am luat ideea dintr-o carte de electronica mai veche, insa se vorbea mai pe scurt despre chestia asta, incat prefer sa va intreb pe voi. Mai pe larg :smt006

Singura chestie de care ar trebui eventual sa mai ti seama este pozitionarea axelor transformatoarelor in asa fel incat acestea sa fie perpendiculare intre ele. Este indicat acest lucru pentru reducerea la minimum a interferentelor magnetice intre miezuri. :supz: :drinkers: :smt006
Link spre comentariu

Parametri necesari pentru punte sunt tensiunea inversa si curentul.Pentru puntile romanesti de ex. 3PM05 - duce 3A la tensiune inversa de 50v.Pentru ce ai nevoie sugerez sa cauti o punte de 10 sau 25A la minim 100v.Intotdeauna este bine sa ai o rezerva pentru a nu forta componentele.Peste 10A puntile se monteaza obligatoriu pe radiator.

Link spre comentariu

Pentru conceptul +/_ si GND imagineaza-ti o axa x si y peste care se deseneaza o sinusoida care se imparte la jumatate pe x.Daca urmaresti sinusoida, in momentul in care ajunge la maxim sus este+ , dupa ce coboara si ajunge sa taie axa x este GND iar maximul in jos este -- .Sau si mai simplu, gandeste-te la 2 baterii de masina inseriate, una areborna + libera, cealalta borna -- .Daca masori intre cele 2 borne ai 24v,daca masori intre borna comuna si oricare dintre ele ai 12v cu polaritatea corespunzatoare.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

o intrebare, am un aparat de sudura cu 2 trafuri identice 2x2kW home made, au 24V fiecare (parca), trebuie sa le masor sa fiu sigur, daca le conectez cu priza mediana as putea alimenta un amplificator ? am nevoie de vreo 300W din cei 4kW, cred ca e posibil insa trebuie sa fiu foarte atent ca la 4 kW un scurt ... e cam dureros la pagube ..., concluzia... se poate? concluzia2: care are un traf de +/- 22V in tensiune cu 7A pe fiecare ramura ? :d

Link spre comentariu
Vizitator maximus

domnule mini tehnius...mai invata...3pm05 , este 3A da nu 50V tensiune inversa pe dioda interna....God ! e tensiunea directa maxim suportata si aia RMS...nu Pk-Pk....tensiunea inversa la o dioda redresoare de 50V ar cam trebui sa sara de 130V ca ea sa se strapunga...aia depinde si de temperatura la care lucreaza etc (-40, 25, +125 grade)........pune laba si nu vb porcarii

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări