Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Galena

adrian250786

Postări Recomandate

Salutare,in urma cu ceva timp stateam de vorba cu bunicul meu si imi povestea ca pe timpul lui Ceasca cand se oprea curentul isi facuse o asa zisa galena(o antena din sarma de cupru de vreo 80 m ridicata la vreo 8-9m pe niste prajini si ca impamantare folosea un radiator de tractor din cupru ingropat 1,5m)si spunea ca putea aprinde un neon,am uitat sa va spun ca locuiesc in apropierea stalpului de emisie de la Tancabesti.Din plictiseala si curiozitate am construit si eu asa ceva doar ca e mai scurta 35-40m sarma si o teava de galvan de 1,5 m pe post de impamantare,cu ajutorul unor diode de radio frecventa(din sticla) am reusit sa aprind un led SMD si daca conectez un difuzor in locul led-ului se aude Radio Romania Actualitati,daca masor cu aparatul imi arata undeva la 1,2v,intrebarea mea ar fi daca as putea sa maresc aceasta tensiune cumva,am pus si cateva poze cu galena mea :rade: http://www.99poze.ro/galena/

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian250786

3

• Dr.L

2

• Ticu

2

• yo9hmd

1

Top autori în acest subiect

Daca omul a aprins leduri smd cu o energie (verde) venita din eter, eu zic ca se incadreaza la surse de lumina... :rade: si acum la subiect....Nu este vrajala faptul ca multi localnici din Tiganesti floseau sau inca mai folosesc aceasta energie de radiofrecventa in scop casnic. Pentru a avea un randament bun, intre antena si impamantare trebuie sa existe un circuit L,C, condensatorul fiind binenteles unul variabil pentru a acorda circuitul exact pe frecventa emitatorului. Abia dupa acest circuit se poate redresa si folosi in scop casnic aceasta tensiune care stiu din diferite surse locale ca poate ajungea la mai mult de 24V. Acum nu mai stiu daca si emeitatorul functioneaza ca altadata la parametri maximi...Daca tot va ploua acolo cu radiofreventa in cap, lucru deloc benefic pentru organism, macar sa-i folositi energia in scopuri casnice! In vremurile bune ale emitatoruli, daca puneai o cutie metalica de conserva la ureche, auzeai aproape perfect radio. Asta se intampla direct pe DN1 unde faceam aceste experimente...asa ca multa bafta si incearca sa culegi mai multe info de la localnici.

Link spre comentariu

Corect, galena e un mineral (sulfura de plumb) semiconductor; la inceputurile radioului se folosea ca detector in combinatie cu un varf metalic. Am mai "prins" asa cevaprin magazine; era protejat intr-un tub de sticla si prevazut cu 2 borne; se vindea la vreo 15 lei.Pentru colegii mai tineri: pana prin 1960 se mai foloseau pentru posturile locale receptoare simple (fara amplificare si sursa de alimentare, doar circuitul acordal si detectorul). Trebuia sa aiba o antena mare, o priza buna de pamant si o casca pentru auditie. In populatie termenii s-au confundat, prin galena intelegandu-se si tot receptorul, casca, ori - cum e cazul aici - chiar antena si priza de pamant.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Ti-ar trebui un acord cu emitatorul, in fond nu faci antena pentru o banda ci pentru o frecventa anume. Transferul de energie e maxim cand frecventele sunt egale.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări