Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cablu boxe

Vizitator

Postări Recomandate

Problema initiala era ca la acel amplificator se va monta acel cablu legat la acele boxe. Amplificatorul are puterea maxima de iesire fixa si curentul prin cablu nu va depasi aceasta valoare corespunzatoare acelei puteri. Eu am scris ca rezista si am argumentat de ce rezista.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

10

• The Stressmaker

6

• zal

5

• djx700

4

Top autori în acest subiect

Ăia 15A reprezintă curentul de scc probabil, e bun de făcut ansă la pistolul de lipit. Nimeni cu cap nu încarcă aşa un conductor fără să ia foc. La 8m lungine (16m reali), cablul ăla introduce vreo 2-3 Ohmi în serie cu boxele.

Link spre comentariu

0,183 ohm. Daca se aduna caderile de tensiune din conectori si restul componentelor, da, se poate ajunge la valoarea data de dv.Totusi nu uitati ca discutam de un amplificator cu 60W pe canal (manualul de utilizare) care corespunde la 3A pentru difuzoare de 8 ohm. Nu discutam de cat poate duce cablul ci doar de intrebarea daca acel cablu de 1,5mm^2 se poate folosi la acest amplificator. Aceasta era intrebarea, pentru ca deviem usor de la subiect.Parerea mea este ca se poate folosi fara probleme acel cablu.

Link spre comentariu

Sa lamurim cateva lucruri:@The Stressmaker ai zis ca pe conductor de 1,5mm^2 se poate incarca pana la 15A, este afirmatia dumitale si trebuie sa ti-o asumi, asa eronata cum este ea. deci la 183m Ohm asa cum zici ca ar fi cazul aici este vorba de o cadere de 2,75V si o putere disipata de peste 40W, fara suparare dar ia cablu foc, mama lui de cupru... retine, este sectiunea incepatorilor si trebuie mare atentie cu ceea ce se afirma, exemplul pot fi chiar eu care am dat-o in bara destul de nasol uneori si mi-am dat seama prea tarziu... Apoi chiar si in cazul de fata, pentru 16m in total de cablu o sectiune de 1,5mm mi se pare prea putin, am convingerea ca rezistenta indusa este mai mare de 180mOhm, am convingerea ca se apropie de 1 Ohm si daca luam in discutie si inductanta parazita inevitabila care la randul dumneaei are o anumita reactanta... deci pentru ce sa sfatuim pe cei care citesc sectiunea asta ( in general incepatori ) sa foloseasca la limita un cablu?, cand pentru doar 2-3 lei pe metru pot apela la cablu mult mai solid ( 2,5 sau chiar 4mm^2 )...Oricum am convingerea ca @Miticamy a retinut demult ceea ce era necesar, va reamintesc ca ar putea da oricand lectii tare multora de pe elforum.

Link spre comentariu

Discutiile in contradictoriu pot fi productive pt ca arata incepatorilor moduri diferite de a privi o problema.Ma consider incepator pt ca am inceput sa ma interesez de pensionarea anticipata.Poate nu am fost prea explicit, dar pe langa sectiune(faceam pana la urma si eu acele calcule) doream sa aflu daca nu cumva exista mai multe firme producatoare pt ca am cumparat de pe M. Domnului un cablu sa fac rapid niste masuratori de socuri(am scris si pus oscilograme la "totul despre surse") si cand dezizolam cablul picau multe firicele.Si m-am gandit ca exista cabluri ieftine la care compozitia lasa de dorit,adica niste aliaje chinezesti cu formule secrete.Si am zis sa cumpere ceva de pana la 5 ori mai scumpe ca asa a vazut prin Baneasa la 16 lei metrul.

Link spre comentariu

Există cablu de boxe de la 0,5mm2 folosibil la dvd-urile cu amplificare şi boxuţe cu difuri de 5cm diametru. A, şi fantastica lungime de 1m. :limb: Acuma, nici eu nu sînt bogat, dar ptr sufletul meu şi ptr a fi sigur de rezultate, m-am dotat cu cabluri de 4mm2 ptr boxe, la 2,5m lungime, alţii folosesc cît încape forţat în borne, chiar şi de 6mm2.Nu trebuie privită asta ca o risipă ci ca o situaţie normală, economia prost înţeleasă e mama eşecurilor în orice domeniu.

Link spre comentariu

Ca tot omu cu venituri mici/medii ne chinuim sa strangem un buget deloc de neglijat pentru a realiza sau cumpara un amplif cat de cat ok, cheltuim cateva sute bune de lei pe boxe, si ne scumpim la cativa lei pentru cablul de la boxe?

Link spre comentariu

Stiti ce inseamna 15A pe difuzoare de 8 ohm? 1800W. Avem aici 1800W? Nu. Avem niste amarati de 60W pe canal. Omul a vrut sa stie daca poate folosi cablul pe care l-a luat si care are sectiunea de 1,5mm^2. Rog ca sa nu se mai despice firul in patru.

Stiti de unde stiu ca are 60W pe canal? din pdf-ul luat de pe electrotanya (onkyo_tx-905_sm). Asa ca sa lasam cei 15A si sa revenim la cei 3A.

@marian: imi asum afirmatia mai ales ca am dat si sursa acesteia. Cat despre calculul rezistentei unui conductor formula este simpla http://ro.wikipedia.org/wiki/Rezistivitate_electric%C4%83 si de aici aflu ca se pierd 0,549W pe cabluri la puterea nominala pe canal. Ca sectiunea este mai mare este alegerea fiecaruia si tine de preferinte si de cat de solicitat este cablul. Ca sa exemplific, daca boxa este montata si demontata des atunci se justifica sectiunea mai mare, flexarea cablului in timp duce la reducerea sectiunii prin ruperea firicelelor din cablu.

Daca am gresit la calcule corectati-ma.

@miticamy: este adevarat ca se mai intampla ca sa "naparleasca" firele la dezizolare mai ales la cablurile contrafacute, sa zic asa, dar eu personal mi-am format o lista cu magazinele de unde cumpar cu incredere (aceste magazine din domeniul electric dau faliment daca dau rabat la calitate spre deosebire de altele). Chiar daca gasesc un produs la mai ieftin la alt magazin ma uit cu reticenta si de obicei prefer sa cumpar de la un magazin din lista. Am vazut cabluri contrafacute (daca ma iau dupa sectiuni si mod de constructie) la care, daca trageai usor de un firicel, acesta se rupea 10 cm mai in interior si il scoteai asa. Cuprul din cablu nu se poate inlocui cu nici un aliaj.

Link spre comentariu

Deci aici avem 1,5mm2 = 1800W în difuzor? Sînt waţi chinezeşti?Serios vorbind, ai măsurat vreodată cu un ohmmetru bun un cablu la rece? Dar la 100*C, cînd a trecut un curent mare prin el? Fiecare cablu are alte caracteristici. Formulele generaliste de pe net nu ajută cu nimic în viaţa reală.De dragul discuţiei, da, acel cablu e bun ptr 8m lungime, cu scăderea de randament datorată calităţilor lui specifice, pe care nu le putem depista decît prin măsurători.

Link spre comentariu

Tocmai ce am masurat acum o sectiune de 6m cablu dublu de 2,5mm^2, deci un total de 12m cablu, am gasit 0,7 Ohm, si tin sa mentionez ca acel cablu este unul foarte ok, este ceea ce a mai ramas dintr-o rola, nu m-a dezamagit niciodata, si totusi rezistivitatea sa este considerabila, asta nu-mi sugereaza decat ca 1,5mm^ la 16m detine peste una bucata ohm...

Link spre comentariu

Cablul acela l-ati masurat cu un miliohmetru etalonat cu compensarea caderii de tensiune pe contacte si cablurile de masura? Asa ca sa despicam firul in patru. Nu contest ca exista diferente intre cabluri dar sa nu se uite ca si acele cabluri se supun unor standarde de calitate pe care producatorii seriosi le respecta. Rola aceea ati masurat-o de curiozitate inainte de a taia din cablu? pentru ca eroarea de masura scade odata cu cresterea lungimii conductorului masurat.Cu tot respectul dar intram intr-o polemica care nu-si are rostul aici.@zal: e simplu, se masoara caderea de tensiune pe unul din conductori, la capete, in sarcina. Asa se afla ce se intampla in realitate pe acel cablu si cat de conform este. Nu am inteles legatura intre sectiune si puterea in difuzor. Daca va referiti ca acel cablu poate sustine cei 1800W, asa este, dar cu specificatia ca acel conductor va avea 90 grade si izolatia lui va avea 70 grade celsius, lucru mentionat anterior. In audio lucrurile stau la fel ca la instalatiile electrice, se aplica aceleasi reguli.Metoda pe care o prefer la masura in acest caz este cea a voltmetrului si a ampermetrului. Este mai exacta decat cea cu ohmetrul. Mentiunea este ca voltmetrul va masura la capetele firului dar nu pe conectorul de legatura.

Link spre comentariu

Rezistenta 8m cablu 1,5mmp=16x1,748x0,01x1,5=0,41952 ohmiCurent max.=2,7386ACadere tensiune pe cablu=0,41952x2,7386=1,1489V (5,244%)Putere disipata in cablu=1,1489x2,7386=3,1464WAceste valori sunt calculate pt. temperatura mediului=20 grade. Vara, cand temperatura este mai mare, pierderile sunt si mai mari.Densitatea admisibila de curent intr-un conductor depinde de:1-mediul in care este pozat;2-nr. de conductoare;3-temperatura ambianta;4-temperatura max. de functionare, etc.In cazul de fata pierderile pe cablul boxelor este de 5,244%. Deci cu cat sectiunea cablului este mai mare cu atat pierderile sunt mai mici.Cablul special pt.audio nu-i un moft. Are mai multe fire subtiri pt. flexibilitate si pt. marirea artificiala a diametrlui (la frecvente si tensiuni mari apare efectul pelicular)

Link spre comentariu

Atenţie că cablurile de boxe de la magazin nu au suprafaţa secţiunii de 1.5mm2 ci diametrul, în plus, nu cunoaştem compoziţia şi puritatea aliajului sîrmei folosite de turc sau chinez, rez poate varia mult chiar pe lungimea aceluiaşi mosor de cablu.De asta mă exprim aşa de critic la adresa acestor produse, nu că vreau eu să vă cumpăraţi toţi cabluri extrem de scumpe. Personal, am mai multă încredere în cablurile de instalaţii electrice, dacă e vorba de economie.

Link spre comentariu

Conductoarele pt. instalatii electrice (cele de la magazin), si in mod special cele multifilare sunt date in mmp. Intr-adevar la unele cabluri puritatea cuprului este mai mica, diametrul este neuniform de-a lungul conductorului (care se traduce prin rezistivitate mai mare, deci pierderi mai mari) si mai nou au sectiunea sub cea data (se fura si aici ca la produsele alimentare preambalate). De acee nu strica utilizarea unui cablu un pic mai mare.PS-la conductoarele pt. bobinaj se da diametrul

Link spre comentariu

^Subscriu, intr-adevar se da sectiunea cablului la indicatii... ce bine era sa fie vorba despre diametru, ca spre exemplu un banal set de cabluri pentru amplificatoarele audio ( s-a vorbit aici nu demult ) avea indicata cifra 5,5mm, ce bine era sa fie diametru pentru ca ar fi insemnat o sectiune de peste 23mm^2, depaaaarte de 5,5mm^2... Oricum sustin ideea ca mai bine putin supradimensionat decat cu stres.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări